Last news in Fakti

25 Юли, 2022 15:55 734 1

Иран ще остави изключени камерите на МААЕ, докато ядрената сделка не бъде възобновена

  • иран-
  • сделка-
  • маае-
  • ядрената сделка

Иран ще остави изключени камерите на надзорния орган за атомна енергия на ООН до възобновяване на ядрена сделка от 2015 г., заяви днес генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)

Иран ще остави изключени камерите на МААЕ, докато ядрената сделка не бъде възобновена - 1
Снимка: Shutterstock

Иран ще остави изключени камерите на надзорния орган за атомна енергия на ООН до възобновяване на ядрена сделка от 2015 г., заяви днес генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитиран от Ройтерс.

Иран е информирал МААЕ, че е премахнал нейно оборудване, включително и 27 камери, които са поставени съгласно договора от 2015 г., след като миналия месец агенцията прие резолюция с критики към Техеран.

"Няма да включим камерите на МААЕ, докато другата страна не се върне към ядрената сделка", заяви ръководителят на Иранската организация за атомна енергия Мохамад Еслами.

Насър Канаани, който е говорител на иранското външно министерство, обвини генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси в "непрофесионални, нечестни и неконструктивни възгледи" за техеранската ядрена програма.

Освен това иранският представител допълни, че Техеран се надява, че ако САЩ проявят добра воля, скоро ще може да се стигне до възобновяване на ядреното споразумение.

Сделката от 2015 г. налагаше ограничения на ядрената програма на Иран програма в замяна на отменянето на международни санкции срещу Техеран.

През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп изтегли Вашингтон от споразумението и отново наложи икономически санкции. В отговор иранските власти нарушиха ограниченията по ядрената сделка.

Източник: Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Манчо

    11 0 Отговор
    Така и трябва , Браво на Персите .