Last news in Fakti

25 Юли, 2022 17:00 812 0

Пожарът в Словения е под контрол

  • словения-
  • пожар-
  • контрол-
  • симон вендрамин

Чуждестранните хеликоптери и самолети се изтеглят от пожар в Словения, който е под контрол

Пожарът в Словения е под контрол - 1
Снимка: Shutterstock

Всички чуждестранни въздушни сили, които помагаха повече от седмица в борбата с мащабния горски пожар в района на Крас, Югозападна Словения, се изтеглиха, след като огънят беше овладян вчера, съобщи агенция СТА.

На терен остават 240 пожарникари, които следят ситуацията на място, за да не се разпали отново пожарът, а също така почистват и поливат около мястото на пожара.

Ръководителят на операцията Симон Вендрамин смята, че пожарът вече е овладян, но районът трябва да се наблюдава още няколко дни, за да се гарантира, че огънят няма да се разгори отново.

Според специалисти това е най-големият пожар, регистриран в Словения. Той се разпространи в Словения от Италия, като известно време огънят бе под контрол, но после ситуацията се влоши. Евакуирани бяха словенски села.

Словенският премиер Роберт Голоб и президентът Борут Пахор посетиха района на Крас вчера. Голоб обяви мерки за справяне с последствията от пожара, както и мерки за предотвратяване на допълнителни пожари с такъв мащаб.

Около 1500 огнеборци участваха в потушаването на огъня. Министърът на отбраната Марян Шарец уточни, че общо в действията по потушаването са участвали 2000 души.

Няколко хеликоптера, военен самолет „Пилатус“ и хърватски воден бомбардировач “Канадеър” също участваха в усилията по потушаването на огъня.

Чрез Европейския механизъм за помощ в акцията се включиха и три румънски самолета.

Шарец каза, че освен два военни и един полицейски хеликоптер от Словения, вертолети от Австрия, Хърватия, Италия, Унгария, Сърбия и Словакия също са се включили в борбата с огъня.

Министерството на отбраната съобщи миналата седмица, че сръбският вътрешен министър Александър Вулин е посетил мястото на пожара и се е срещнал с министъра на отбраната Шарец.

Сръбски полицейски сили участваха в гасенето на пожара с два хеликоптера и екипажи. Вулин подчерта в прессъобщение важността на взаимопомощта, тъй като никоя страна не може сама да се справи с пожар като този в Словения.

Източник: агенция СТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: