26 Юли, 2022 22:21 900 7

Папа Франциск отслужи меса в Канада като призова за прекратяване на насилието

  • папа франциск-
  • канада-
  • население-
  • стадион-
  • насилие

Папа Франциск отслужи днес меса на футболен стадион в канадския град Едмънтън, в която се включиха десетки хиляди вярващи

Папа Франциск отслужи меса в Канада като призова за прекратяване на насилието - 1
Източник: БГНЕС

Папа Франциск отслужи днес меса на футболен стадион в канадския град Едмънтън, в която се включиха десетки хиляди вярващи, предаде ДПА.

Богослужението е част от проявите на Светия отец в рамките на пътуването му в Канада, което има за цел подобряване на отношенията с коренното население на страната, предаде БТА.

Близо 50 000 души дойдоха на службата, въпреки че много седалки останаха празни на "Стадиона на Британската общност", който е с капацитет от 65 000 души.

В своята проповед папа Франциск призова за промяна и за "бъдеще, в което историята на насилието и маргинализацията, преживени от нашите братя и сестри от коренното население, никога да не се повтаря".

Светият отец отправи този си призив ден след като се извини на коренното население на страната, включващо индианците, метисите и инуитите, за съучастието на Католическата църква в политиката на Канада за асимилация на това население и престъпленията, извършени срещу деца от тези общности в католически пансиони.

Мрежата от пансиони, създадена от държавата и управлявана от Църквата, е имала за цел да приспособи и да интегрира децата в християнското общество. На практика обаче децата там са били подложени на насилие, сексуални посегателства, глад и болести. Стотици деца от коренното население са починали в тези институции, отбелязва ДПА.

От 80-те години на 19 век близо 150 000 деца от коренното население са били отнети от семействата им и настанени в пансионите, като последните такива институции са затворени чак през 1996 г.

Откриването на стотици необозначени гробове на деца на територията на тези пансиони през май миналата година предизвика възмущение по света, макар изчезването на деца от коренното население да се дискутира в Канада от години, посочва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво НО

    4 5 Отговор
    ела и във България, и направи молитва повече никакви чужденци доведени от небългарина Мунчо у нас във властта!!!!
  • 2 кей кей джоса

    5 3 Отговор
    Кои са вярващите? Католици,православни,евангелисти или чисто и просто мюслюмани?
  • 3 Йеронимус БОШ

    7 0 Отговор
    Ватиканът ще се извини ли за безучастното си одобрение и пасивност по време на Първата и Втората световни войни ?
  • 4 Нищо ново

    7 3 Отговор
    В демократския католически запад е така, дали и зад тези убийства на деца стои Русия и Путин?!

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мегидо

    1 6 Отговор

    До коментар #4 от "Нищо ново":

    Долу Антихристът Пууутин!
  • 7 Черната меса

    3 0 Отговор
    Тая папа служи на сатаната!
Новини по държави: