1 Август, 2022 12:45 776 10

Иран има технически възможности да произведе атомна бомба

  • иран-
  • атомна бомба-
  • техеран-
  • мохамад еслами

Иран има технически възможности да произведе атомна бомба, но няма намерение да го прави, каза шефът на иранската ядрена агенция

Иран има технически възможности да произведе атомна бомба - 1
Снимка: Shutterstock

Иран разполага с технически възможности да произведе атомна бомба, но няма намерение да го прави, каза днес Мохамад Еслами, ръководител на иранската агенция за атомна енергия, цитиран от полуофициалната информационна агенция "Фарс", предаде Ройтерс.

Еслами потвърди коментарите, направени през юли от Камал Харази, високопоставен съветник на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей. Думите на Харази бяха приети като рядко признание, че ислямската република може би проявява интерес към създаване на ядрени оръжия - нещо, което Техеран отдавна отрича. "Както спомена господин Харази, Иран разполага с техническите възможности да създаде атомна бомба, но подобна програма не е на дневен ред", каза Еслами.

Ислямската република вече обогатява уран до 60 процента, което е доста над тавана от 3,67 процента, предвиден в ядрената сделка от 2015 г. със световните сили. Уран, обогатен до 90 процента, е подходящ за производство на атомна бомба.

През 2018 г. бившият американски президент Доналд Тръмп извади САЩ от ядрената сделка, която ограничаваше иранската ядрена програма срещу вдигане на международните икономически санкции. С посредничеството на Европейския съюз се проведоха няколко кръга непреки преговори между Иран и САЩ за съживяване на ядрената сделка, които не доведоха до успех заради настояването на Техеран Вашингтон да даде гаранции, че повече няма едностранно да я напуска. Джо Байдън не може да даде такова обещание, защото ядрената сделка е необвързващо политическо споразумение, а не правно задължителен международен договор.

Източник: Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    9 0 Отговор
    Веселкото за израел почва!
  • 2 хахаха

    8 0 Отговор
    много хубаво нека да си направят как краварите имат 6000 атомни бомби защо и те да нямат кой решава кой може и кой не може да има нека всички да имат
  • 3 Фърчило

    11 0 Отговор
    Бухахах, още един грандиозен провал на краваското подобие на държава. А как само се кулняха: Никога няма да допуснем Иран да има ядрено оръжие.. Вече се чудя кое ще се разпадне първо - ЕС или Кравария
  • 4 КЕФ

    6 0 Отговор
    Краварите трябва да се пукат от яд, че се забатачиха с Русия. Отделно ги чака и втори фронт в Тайван, там какво мазало могат да си причинят, не е истина. При това положение Иран може да си развява коня и няма кой да ги спре. Единствено евреите може да прояват неблагоразумие, но знаейки че от ФАЩ помощ няма да има, едва ли ще се ппавят на отворени пред Иран.
  • 5 Брат Румен Ралчев

    0 1 Отговор
    Аз ще кажа на братята в Германия.
  • 6 Диоген

    6 0 Отговор
    След като толкова държави разполагат с ядрени бомби, защо на останалите да е забранено да притежават такива ?!

    КОЯ е ЕДИНСТВЕНАТА държава в света, която е използвала ЯДРЕНА БОМБА срещу МИРНО НАСЕЛЕНИЕ !
    Този ГЕНОЦИД, извършен над японските градове Хирошима и Нагасаки, все още НЕ Е ОСЪДЕН от СВЕТОВНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ !

    Ако световните организации не намират причина да осъдят ГЕНОЦИДА в Япония, КОМУ са НУЖНИ те !
  • 7 Първо

    4 0 Отговор
    Иран трябва да изравни с тези ядрени бомби измислената държава Израел .
  • 8 ЧУЙ ЧУЙ

    0 0 Отговор
    то ЗА да ползваш атомна бо.ба ти трябва и бо.бо 🛫.....и ОТ КЪДЕ ще го намери🤔а ДА от 🐻...
  • 9 Много полезно инфо

    1 0 Отговор
    И Кво ни интересува нас тВа ? Колкото, че Кико води съседката в мазето да подреждат чували с картофи в жегата! Могат подреждат...
  • 10 Хамас

    0 0 Отговор
    Лошо ,ще трбве да се изнасяме от Ливан и Палестина! Персите ще напраят една голема дупка от телави и като комшии ще почнем да светим всите!