Last news in Fakti

1 Август, 2022 18:10 875 3

Иран арестува изповядващи бахайската вяра, по обвинения в шпионаж

  • иран-
  • шпионаж-
  • израел-
  • секта-
  • бахайската вяра-
  • аятолах али хаменей

По информация от иранското разузнаване задържаните са били свързани с "израелската организация, известна под името "Всемирен дом на справедливостта"

Иран арестува изповядващи бахайската вяра, по обвинения в шпионаж - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на разузнаването на Иран арестува няколко души, изповядващи бахайската вяра, по обвинения в шпионаж, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на иранската държавна телевизия.

В изявление на ведомството се казва, че заподозрените са свързани с центъра на бахаите в Израел, където се намира международната централа на религиозната група, и събирали информация, която изпращали там.

Министерството рядко съобщава за извършени арести на изповядващи бахайската вяра, отбелязва АП. В изявлението не се казва колко души са били арестувани. На кадри, излъчени по държавната телевизия, се вижда как един от заподозрените казва, че са го наблюдавали агенти на министерството.

По информация от иранското разузнаване задържаните са били свързани с "израелската организация, известна под името "Всемирен дом на справедливостта" и тази организация "миналата година е обявила стартирането на стратегия за "настъпателна пропаганда" за възраждане на структурите на бахайската секта в Иран", както и "специална мисия за събиране на информация", съобщи ТАСС.

Задържанията предизвикаха опасения за потенциална опасност от репресии срещу последователи на религията, коментира АП. Изповядващи бахайството в Иран понякога се оплакват от лошо отношение и преследване в страната. Бахайската вяра е забранена в Ислямската република. Тя е основана през 60-те години на 19 век от персийски благородник, смятан за пророк от своите последователи и множество иранци се присъединяват към сектата. През 2013 г. върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей в свой религиозен декрет призова иранците да избягват отношения с последователи на забранената бахайска секта. Иран позволява на друговерците, като християни и евреи, да изповядват вярата си, но има стриктни закони, забраняващи опитите за убеждаване на мюсюлмани да променят религията си.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хот нюз

    1 0 Отговор
    Важна новина за иранското малцинство в БГ.
  • 2 Смърфиета

    0 1 Отговор
    Не може да се откажеш от исляма, както и няма истински пророк след Мохамед. Просто е. А че израелците имат фиксации към Иран е повече от факт. Сега рисувам къзълбашки плакат на Хазрет-и Айхман който държи балон и патрон за сметана, а през рамото му е провесено въже. Ще го сложим на Демир баба теке на следващата национална конференция на Движението. МХМ.
  • 3 пьешу

    2 0 Отговор
    "предизвикаха опасения за потенциална опасност от репресии"
    транс, през и отвед ценностен новоговор.
    а иначе, не разбрах - заради шпионска дейност са арестувани, или защото са бахайци. автора?