Last news in Fakti

1 Август, 2022 21:42 900 0

Политически пазарлъци на Ботуша

  • италия-
  • марио драги-
  • луиджи ди майо-
  • серджо матарела

Продължават разговорите за различни коалиционни формати в навечерието на вота в Италия

Политически пазарлъци на Ботуша - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият министър на външните работи на Италия Луиджи Ди Майо представи днес новата си партия, която ще се яви за първи път на парламентарни избори в Италия. Партията се нарича "Граждански ангажимент", предаде АНСА.

Доскоро Ди Майо беше член на антисистемното "Движение 5 звезди" на бившия премиер Джузепе Конте. Той се отцепи от него заедно с още десетки парламентаристи през юни заради разногласия между него и Конте относно политиката на Италия спрямо Украйна и по-специално оръжейните доставки за тази страна. Това постави началото на правителствената криза, довела в крайна сметка до оставката на правителството на Драги и до насрочване на предсрочни избори за 25 септември.

Логото на партията на Ди Майо включва пчела и бившият външен министър заяви, че това е така, защото партията се фокусира върху опазването на околната среда и борбата с климатичните промени. "Когато пчелите изчезнат, ще изчезне и човечеството", каза днес Ди Майо.

Същевременно председателят на радикално дясната партия "Лига", бившият министър на вътрешните работи Матео Салвини призова всички областни съветници от неговата политическа сила да дарят по 5000 евро за финансиране на кампанията за предсрочните избори, отбелязва АНСА.

Бившият министър на промишлеността Карло Календа, който е лидер на центристката партия "Действие", пък представи днес условия за съставяне на коалиция с лявата Демократическа партия на бившия премиер Енрико Лета, предаде АНСА.

Двете партии преговарят от известно време в тази насока. Но Календа се оплака, че първоначално Лета му е казал, че неговата програма за изборите ще включва много от управленческата програма на досегашния премиер Драги, а впоследствие му е представил нещо по-различно. Освен това на Календа не се понравило това, че към партията на Лета се присъединяват бивши членове на "Движение 5 звезди", които са допринесли за падането на правителството на Драги миналия месец.

Към партията на Календа пък се присъединиха две министърки от кабинета на Драги - Мария Стела Джелмини и Мара Карфаня, които бяха водещи фигури в дясната партия на бившия премиер Силвио Берлускони "Форца Италия", но след като тя не подкрепи кабинета на Драги по време на вот на доверие в Сенат, те я напуснаха.

Календа предупреди днес Лета, че ако между тях не бъде съставена коалиция, то той ще се ориентира към предизборна коалиция с центристката партия "Италия Вива" на бившия премиер Матео Ренци.

Допитванията засега дават преднина на десноцентристката коалиция, в която влизат "Италиански братя" на Джорджа Мелони, "Форца Италия" и "Лига". Трите партии вече имаха среща, за да дефинират предизборната си линия и се разбраха, че онази от тях която получи най-много проценти на изборите в рамките на обединената коалиция, ще излъчи после премиер. Тъй като засега партията на Мелони е с най-голям процент (около 22-24) измежду трите в дясната коалиция, мнозина се опасяват, че това може и да е тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: