Last news in Fakti

3 Август, 2022 21:30 2 564 19

Нидерландия обяви национален недостиг на вода

  • нидерландия-
  • хага-
  • суша-
  • вода-
  • недостиг

Нидерландското правителство днес обяви, че има недостиг на вода в цялата страна, причинен от горещото и сухо лято, което причини рекордна суша

Нидерландия обяви национален недостиг на вода - 1
Снимка: Shutterstock

Нидерландското правителство днес обяви, че има недостиг на вода в цялата страна, причинен от горещото и сухо лято, което причини рекордна суша и в по-голямата част от континента. Властите сформираха екип, който да изготви мерки за управлението на наличните водни ресурси, предаде Асошиейтед прес. Властите в страната също така помолиха гражданите да се включат в пестенето на вода.

"Недостигът на вода вече има негативен ефект, по-специално върху корабоплаването и селското стопанство", каза министърът на инфраструктурата и управлението на водите Марк Харберс. Той призова хората "да обмислят внимателно дали трябва да измият колата си или да напълнят надуваемия си басейн. Нидерландия е страна с много вода, но и водата тук е ценна", допълни Харберс.

Много малко дъжд е паднал в страната през лятото, а условията на суша на север и на изток в Европа означават също, че и по-малко вода достига до страната през реките.

Правителството заяви, че доставките на питейната вода не са застрашени и, че все още не са необходими нови мерки, но това може да се промени през следващите седмици.

Властите в някои части на страната вече наложиха ограничения на земеделските производители, които поливат посевите с вода, а няколко речни ферибота бяха спрени поради ниското водно равнище. Сухите условия също така възпрепятстват и товарните баржи, които плават по реките в цялата страна.

Заради рязкото покачване на температурите миналия месец властите в Амстердам бяха принудени да охлаждат с вода много от подвижните мостове в града, за да се намали разширението на стоманата от покачените температури и да се предотврати блокиране.

Нидерландия е поредната страна в Европа, която усеща последиците от сушата и липсата на валежи.

Миналия месец Европейската комисия предупреди, че поради засилващото се изменение на климата континентът е изправен пред една от най-тежките си години, що се отнася до природни бедствия, като суша и горски пожари.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    48 2 Отговор
    Че те са под вода бе?!
  • 2 скоро

    40 1 Отговор
    и на храна, знаете от новините защо... или май не.
  • 3 Иванушка  🇷🇺

    56 3 Отговор
    Баcи, пак ли Русия ще излезне "виновна" ?
    Няма смъртен грях в който Западащия Запад да не обвини руснаците откакто сам се санкционира и прее6а

    Коментиран от #6, #13

  • 4 1111

    40 2 Отговор
    Изобщо не ми пука за холандците!
  • 5 Баце

    45 1 Отговор
    Важно е да има трева и червени фенери, ако ли не да бутнат една две диги и вода ще има за абсолютно всички.

    Коментиран от #11

  • 6 стоян георгиев

    34 1 Отговор

    До коментар #3 от "Иванушка  🇷🇺":

    Най- лесно се обвиняват другите за собствените им тъпизми и глупости.
  • 7 оня с коня

    8 17 Отговор
    Ама къде са тия дето Призоваваха Сърцераздирателно да се спасяваме от БГ през Терминал-2,щото "тая Жалка Държавичка " била обречена на Изчезване?Ма мн ми липсват - чесно!Между другата съм човек който е готов да се съгласи с Всичко ако то е Убедително Аргументирано и в случая имам предви Следното:Руският Депутат от Думата Толстой/потомък на великия Толстой/ недвусмислено заяви Миналата година:"Изкупихме половината Черноморие в БГ,следва и другата".Затова и искам въпросните Радетели за Евакуация от БГ да заявят че РУСНАЦИТЕ СА ПРОСТИ,след като толкова упорито искат България да стане тяхна!Кажат ли го на всеослушание,моментално Емигрирам!:)

    Коментиран от #12

  • 8 ДОСТ

    15 1 Отговор
    ДА СЕ ОПРАВЯТ.
  • 9 123456

    24 1 Отговор
    Ами да отворят една -две диги и готово - вода колкото щеш !
  • 10 БПФ

    28 1 Отговор
    Всъщност причината са десетките хиляди ветрогенератори, които спират влажните океански ветрове към западна Европа. Щом Холандия, дето се скъсваше да вали, има тоя проблем, какво да говорим повече?
    Единственото друго място на света, където се оплакват от суша, непозната допреди няколко години е Мадагаскар, дето прoстите туземци си изпоизсякоха горите... Как тия "климатични промени" засягат основно "най-зеления" енергийно континент?

    Коментиран от #14, #15

  • 11 Рошко

    25 1 Отговор

    До коментар #5 от "Баце":

    Ами да спрат да поливат гумените си домати краставици и лалета дето не се ядът и да почнат д а мислят и те за пестене
  • 12 бобо

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    Дреме ми дали ще емигрираш.

    Коментиран от #16

  • 13 Пъци

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Иванушка  🇷🇺":

    Къде видяхте в статията нещо за Русия?Инерцията е основен закон във физиката,в пропагандата не води до добри "резултати",освен при овце.
  • 14 Пъци

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "БПФ":

    Ветрогенератори спират основни въздушни течения??!Прегледайте и Теорията на относителността,там може би ще откриете базални грешки на аматьора Айнщайн.
  • 15 Пъци

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "БПФ":

    Вече се сещам,че причината за промените в Гълфстрийм течението са рибарските кораби!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Японеца

    8 0 Отговор
    Нидерландците, да намалят дишането и ще намалят въглеродният отпечатък! Да не пръскат, защото замърсяват с парников газ метан!
  • 18 Буркана

    7 0 Отговор
    Те както нямат сега вода, не знаят какво ги очаква есента. Голямо наводнение и не само при тях. Да се готвят северна Франция и Белгия.
    Много торби с пясък ще трябват, много.
  • 19 Печатна грешка на трола...

    3 0 Отговор
    Не бшло вода, а газзззз !
Новини по държави: