Last news in Fakti

25 Юни, 2013 13:53 1 488 0

Емирът на Катар се оттегли от управлението на страната

  • катар-
  • шейх-
  • емир-
  • предаване на властта
Емирът на Катар се оттегли от управлението на страната - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Емирът на Катар- шейх Хамад бин Халифа ал Тани, предаде властта в ръцете на своя син, съобщава Би Би Си.

В реч, излъчена от държавната телевизия, емирът заяви, че е време новото поколение да поеме контрола над държавата. Това стана по време на приветствието за националния празника.

През последните месеци циркулираха слухове, че 33-годишният шейх Тамим бин Хамад ал Тани се подготвя да поеме властта от 61-годишния си баща.

Доброволното предаване на държавна власт е рядкост за страните в Персийския залив, като в повечето случаи тя остава в ръцете на един човек десетилетия наред чак до неговата смърт.

Шейхът е информирал управляващото семейство и най-близките си съветници за своето решение още в понеделник.

Очаква се още в сряда, бащата и синът да приемат катарски граждани от различни съсловия, искащи да се закълнат във вярност пред новия емир.

Промяната вероятно ще доведе до сериозни промени в правителството, като се очаква някои от сегашните министри да отстъпят местата си на значително по-млади лица. Все още не е ясно дали и шейх Хамад бин Джасим ал Тани, който е дългогодишен премиер на страната, възнамерява да се оттегли.

Катар е доминиран от семейство Ал Тани през последните 150 години от историята на държавата.

Шейх Хамад бин Халифа пое властта от баща си в безкръвен преврат през 1995 г. Тогава той беше подкрепен както от правителството и въоръжените сили, така и от съседните държави.

Оттогава новият емир въведе известна политическа и икономическа либерализация, като превърна Катар в основен играч в дипломатичните отношения в региона.

През 2003 г. той обяви шейх Тамим, негов втори син от втората му съпруга, за свой законен наследник, предпочитайки го пред неговия по-голям брат- шейх Хамад бин Джасим.

Според местните анализатори новият емир, получил английско образование и изпълняващ позицията на заместник-командир на въоръжените сили, вероятно ще продължи пътя поет от управлението на баща му.

Той е един от основните изпълнители на проекта за развитие на Катар до 2030 г., който включва в себе си ясно либерализиране на социалната програма.

Очаква се новият емир да запази съюзническите отношения на своята страна със Запада.

Емирът даде подслон на арабския еквивалент на Си Ен Ен - Ал Джазира. Освен това той успя да се пребори за Световното по футбол през 2022 г.

Катарският политически анализатор Мохамед ал Мисфер заяви, че не очаква големи промени във външната и вътрешната политика политика. Според него това се дължи на факта, че наследникът шейх Тамим е активно участвал в управлението на държавата под надзора на баща си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА