Last news in Fakti

4 Август, 2022 16:51 1 392 2

Нова гореща вълна в Испания

  • испания-
  • гореща-
  • вълна-
  • температури-
  • морска вода

Това доведе и до необичайно затопляне на морската вода

Нова гореща вълна в Испания - 1
Източник: БГНЕС

Третата топлинна вълна за това лято в Испания отново донесе температури от около 41 градуса по Целзий в централната и южната част на страната, придружени от тропични бури. Това доведе и до необичайно затопляне на морската вода, предаде БНР.

Третата топлинна вълна започна на 30 юли и ще продължи с екстремно високи температури поне до петък 5-ти август, след което се очаква лек спад. Най-горещо е в Андалусия, Кастилия-Ла Манча, Каталуния, Естремадура и Канарските острови, където на места надхвърли 41 градуса през деня и над 25 през нощта.

"Повишаването на температурата излага Средиземно море на риск", тъй като то е "е една от най-чувствителните области на планетата към глобалното затопляне", каза Оскар Есперанса, координатор на морските защитени зони на Световния фонд за природата (WWF) в Испания.

На 25 юли в Алмерия е измерена почти 28 градуса на морската вода, 27 във Валенсия и малко над 31 на Балеарските острови. Според Есперанса това е покачване от 6,2 градуса по Целзий над обичайната средиземноморска температура, което е аномалия и се отразява зле на морските екосистеми.

Учените посочват, че този процес се наблюдава от 80-те години на миналия век и изводът е, че "Средиземно море се е стоплило два пъти повече от въздуха през тези последни четиридесет години". Това води до размножаването на медузи и други морски обитатели, които променят баланса на екосистемата, което пък е причина за масовата смърт на ключови видове за поддържане на функционирането и биологичното разнообразие.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малинка

    4 1 Отговор
    Живейте весели на тоя свят! Човек е подчинен на висши сфери и миналото не оплаквай, брат, към него никой път не ще намери.
  • 2 КОй

    2 0 Отговор
    Аз съм тук, и си изкварвам една невероятна ваканция. Няма ушанковци патрЕотЕ да ти казват колко ВЕЛИК е миризляка, няма салфетки, няма фасове, няма кучета по плажовете( СЯ ще кажат че съм кучемразец, не напротив. Но само в БГ да отидеш с куче на палжа е престиж). Тук хората ходят на плаж(Километрични свободни плажове) с хладилните чанти и си изкарват 1000 по-добре от нашите турбо гъзари. Радвам се че не съм на БГ море. Приятна ваканция на вички.
Новини по държави: