Last news in Fakti

8 Август, 2022 18:31 1 151 6

Производители на сол във Франция очакват рекорден добив

  • сол-
  • производители-
  • франция-
  • добив-
  • суша

Благодарение на сушата и горещините в страната през последните седмици

Производители на сол във Франция очакват рекорден добив  - 1
Източник: Shutterstock

Производителите на сол в западния френски департамент Лоар-Атлантик очакват тази година рекордна реколта благодарение на сушата и горещините в страната през последните седмици, предаде Ройтерс.

Производството на сол силно е нараснало в района на Геранд при температури от 40 градуса по Целзий, което ускорява изпаряването на морската вода при липса на дъждове, предаде БТА.

Солта от Геранд е прочута в цял свят със своето "Цвете на солта" (Fleur de Sel) - тънкия слой кристали, които се образуват на повърхността на солниците - и е смятана за възможно най-фината сол на пазара. В САЩ се продава за над 100 долара за килограм.

"Вървим към рекордно производство", обяснява Франсоа Дюран, независим производител на сол, който работи в солниците от над 20 години.

През последните години средният добив от един кристализационен басейн е бил около 1,3 тона, но сега производството вече достига над 2,5 тона на басейн, уточнява той. Франсоа Дюран признава, че така той е един от малцината печеливши от глобалното затопляне, докато в много райони на Франция бушуват горски пожари, а много общини изпитват недостиг на вода.

Липсата на дъждове от над 40 дни и лекият ветрец помагат за изпаряването на водата в този френски регион, известен повече с умерения си океански климат.

Работещите на солниците се трудят без прекъсване от ранни зори. Методите за добив на сол почти не са се променили от близо четири века. В процеса не се използват никакви машини. Солта се извозва с ръчни колички, които изтощените работници бутат покрай кристализаторите.

Местните производители вече може би се питат какво ще правят с всичката тази сол в края на рекордния сезон, ако тази ситуация се превърне в норма. Много от тях са натрупали резерви за години напред, а някои дори вече са приключили работа за сезона.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пиер

    4 1 Отговор
    Солта е отрова
  • 2 Клошаряда масква 2022

    4 5 Отговор
    Пр00сия ще произведе рекордно количество алкохолици и грузи 200 тая година
  • 3 Минувач

    8 1 Отговор
    Дано има, какво да солят, че с рецесията, която се задава ...
  • 4 Гошо

    3 0 Отговор
    Сега солта ще поевтинее
  • 5 Немат вода, ама

    4 0 Отговор
    имат сол. Продават солта и си купуват вода...
  • 6 Ще ядат

    1 0 Отговор
    сол до умопомрачение - евтина е.
Новини по държави: