Last news in Fakti

9 Август, 2022 08:49 2 512 12

Русия спира инспекционните дейности по договора СТАРТ

  • русия-
  • договор-
  • старт-
  • сащ-
  • инспекции

Това се казва в разпространено в понеделник изявление на руското външно министерство

Русия спира инспекционните дейности по договора СТАРТ - 1
Източник: БГНЕС

Русия информира Съединените щати, че временно спира инспекционните дейности по Договора за намаляване на стратегическите оръжия (СТАРТ) на своя територия в съоръжения, които подлежат на инспекции съгласно този договор. Това се казва в разпространено в понеделник изявление на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"На 8 август 2022 г. Руската федерация официално уведоми Съединените американски щати по дипломатически канали, че страната ни временно се оттегля от инспекционните дейности по договора СТАРТ на нейните съоръжения, подлежащи на инспекции по силата на този договор...Такива действия са предвидени в параграф 5 от раздел I на глава пета от протокола към договора СТАРТ. Те могат да бъдат предприети в изключителни случаи и за цели, които не противоречат на договора.", предаде news.bg.

"Бихме искали да подчертаем, че мерките, които предприехме, са временни", каза руското външно министерство.

В същото време руското дипломатическо ведомство подчерта, че Москва е принудена да прибегне до подобни действия "поради постоянното желание на Вашингтон косвено да постигне рестартиране на инспекционната дейност при условия, които не отчитат съществуващите реалности, създават едностранни предимства за Съединените щати и фактически лишават Руската федерация от правото да извършва инспекции на американските територии".

Както беше отбелязано на от руското МВнР заяви, че сега поради антируските санкции нормалният въздушен трафик между Русия и САЩ беше прекъснат и въздушното пространство на редица държави беше затворено за руски самолети, така че руски инспекторски екипи не могат да достигнат до входните пунктове на американска територия, допълват от дипломатическото ведомство. Също така се изтъкват визови затруднения за инспекторите и екипажите отново заради санкциите.Русия отбелязва и повишаването на заболеваемостта от COVID-19 в САЩ.

ООН призовава Русия и САЩ да разрешат всички въпроси по провеждането на инспекции по Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения (СТАРТ). Това заяви Стефан Дюжарик, официален представител на генералния секретар на световната организация.

В началото на 2021 година Русия и САЩ се договориха да удължат договора СТАРТ (Договор за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия) без каквито и да е било допълнителни условия, както предлага Москва. Това съобщи заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от РИА Новости.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова на 1 август Русия и Китай да започнат преговори за контрол на ядрените оръжия, като каза, че Москва по-специално има задължението да покаже отговорност след нахлуването си в Украйна, предаде Франс прес.

В изявление американският лидер повтори, че администрацията му е готова "експедитивно да преговаря" за замяна на договора СТАРТ , ограничаващ междуконтиненталните ядрени сили в Съединените щати и Русия, който трябва да изтече през 2026 г.

Още в същия ден източник от руското външно министерство изрази недоумение относно предложението на президента на САЩ Джо Байдън за преговори за нова рамка за контрол на ядрените оръжия, която да замени договора СТАРТ, когато изтече през 2026 г.

"Това сериозно изявление ли е или уебсайтът на Белия дом е бил хакнат?" каза източник от руското външно министерство пред Ройтерс. "Ако все пак това е сериозно намерение, с кого точно възнамеряват да го обсъждат?"


Поставете оценка:
Оценка 4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванушка  🇷🇺

    32 5 Отговор
    Ба...Лавров е потресен сякаш е видял призрака на Сталин ? 😄😄😄
    Нещо мътят руснаците и комай ще измътят някой Сармат по Щатските кратуни ))

    Коментиран от #9

  • 2 Иван

    5 50 Отговор
    Стига ни занимавахте с тези пияндури. Изолирани от целия нормален свят нека си вегетират сами.И всички български русосифилистици ако отидат там, светът ще стане едно по-добро място. Ех, размечтах се.

    Коментиран от #3, #5, #6, #10

  • 3 Зимата

    28 3 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Холодомор и вой на гладни замръзнали изолатори...
  • 4 Браво !

    31 2 Отговор
    Това е правилната позиция! Няма смисъл от действия, които водят до никъде! Сащите искат да знаят а не позволяват да се разбере, какво имат. Но скоро ще се окаже, че всичко, което си мислим, че са натрупали е блъф. За сега пращат вехтото джепане, за да изчистят оборите, ама новото се бави. За справка, нашите хартиени аеропланчета .
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Добро утро

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Кога от " Ганьо " стана " Иван " , бе мюсюлманин -русофоб !?

    Коментиран от #7

  • 7 А ти като истински русофил

    3 9 Отговор

    До коментар #6 от "Добро утро":

    Прие ли исляма?😂😂😂😂
  • 8 НЕТушанка

    3 20 Отговор
    рядко глупави хора..тия договори старт ги работиха има няма 20 години ссср главно защото разбраха че нямат шанс срещу сащ и НАТО..

    Коментиран от #12

  • 9 Нямам търпение

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иванушка  🇷🇺":

    Но и няма нужда. Доларът, някога беше конвертируема валута. Вече това е юанът и рублата. Скоро в селските дворни тоалетни, на гвоздея ще виси, вместо тоалетната хартия. Хората по света градят икономика. Краварите я рушат. Е, какво заслужават?

    Коментиран от #11

  • 10 Ха ха

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Вегетация е твоето мижитуркане.А колкото до това ,че България ще е хубаво място за живеене,спор няма.Само шепата янколюбци да се разкарате ,барабар с Мустафата и НАТО.
  • 11 Хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Нямам търпение":

    То затова в Москва правят Корекоми 😂😂😂😂
  • 12 цъфтанЦъфтаноуф

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "НЕТушанка":

    Точно обратното НСТО нямаше никакъв шанс срещу СССР. САЩ имаха пълно превъзходство в ядрената си триада и НАТО беше обречено в конвенционален конфликт. Предимно защото доставката на ядрените глави беше основни на САМОЛЕТИ базирана. Където американци6имаха явно превъзходство И американците продължиха по този път, от там Б 52 и Ф 22 се родиха. Днес е обратното Русия може да затрие Северно Американският континент, но за конвенционална война в Европа няма сили. Обаче Руснаците натиснаха ракетостроенето и от там се родиха Сарма, Циркон и Булава. Сега паритета се клати. За това и СТАРТ също. Другата разлика също е, че този път Русия навместо бедните, мразещи се и продажни България, Румъния, Полша, Чехословакия и Албания за съюзник имат могъщ и безкраен Китай. Мисля, че перестройката се изясни, всъщност е завой на изток и сега му берат плодовете. С това ново обявено, но отдавна запланувано обединение Русия стой по-добре от ядрено уязвимият СССР.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания