Last news in Fakti

9 Август, 2022 15:50 897 2

ООН: Доказателствата за престъпления срещу човечеството в Мианмар се увеличават

  • мианмар-
  • мианма-
  • протести-
  • престъпления-
  • правителство-
  • жертви-
  • насилие

Престъпленията срещу жени и деца са част от най-тежките международни престъпления, но в исторически план за тях рядко се съобщава и не са достатъчно разследвани

ООН: Доказателствата за престъпления срещу човечеството в Мианмар се увеличават - 1
Снимка: БГНЕС

Разследващи служители на ООН обявиха днес, че расте броят на доказателствата за престъпления срещу човечеството, извършени в Мианмар след държавния преврат миналата година, предаде Франс прес.

В своя годишен доклад, Независимият механизъм на ООН за разследване за Мианмар подчертава, че основни жертви на тези престъпления са жени и деца.

"Многобройни доказателства сочат, че след взимането на властта от военните през февруари 2021 г. в Мианмар са извършени престъпления в мащаб и по начин, който представлява обща и систематична атака срещу цивилното население", съобщават в изявление разследващите.

Независимият механизъм за разследване за Мианмар беше създаден през 2018 г. от Съвета по правата на човека към ООН. Неговата цел е да събере доказателства за най-сериозните престъпления, извършени в страната, които биха помогнали в случай на евентуални бъдещи наказателни процедури.

"Престъпленията срещу жени и деца са част от най-тежките международни престъпления, но в исторически план за тях рядко се съобщава и не са достатъчно разследвани", обяви Никълъс Кумджиян, ръководител на разследващия механизъм. "Извършителите на тези престъпления трябва да знаят, че не могат да продължават да действат безнаказано", подчерта той.

Според информацията, с която разполагат разследващите служители на ООН, "членове на силите за сигурност и въоръжени групи са извършвали сексуални престъпления, такива на полова основа, най-вече изнасилвания и други форми на сексуално насилие, както и престъпления срещу деца". В доклада на ООН се цитират и случаи на произволни задържания и мъчения на деца, както и принудителното им набиране за войници.

След държавния преврат в Мианмар от 1 февруари 2021 г. и свалянето на правителството на Аун Сан Су Чжи, управлението на дошлата на власт в страната хунта доведе до кървави репресии срещу опозицията, с повече от 2100 убити и около 15 000 арестувани, по данни на местна неправителствена организация.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Взимат пример

    2 2 Отговор
    От менторите си руснаците
  • 2 Теодор Рузвелт

    0 0 Отговор
    Режима го подкрепят руското правителство и народ виждаме че духа от бутилката БРИКС и ШОС трябва да се приберат сега излязоха на светло оста на злото и новите фашиски режими които като оста на злото при Хитлер бяха спрени твърде късно сега пак е късно но необходимо да се ликвидират агресивните режими в зародиш които бълват ядрена заплаха през ден