10 Август, 2022 08:25 886 1

Венецуела настоява да възстанови военните си връзки с Колумбия

  • венецуела-
  • колумбия-
  • връзки

Венецуела ще се опита да възстанови военните си връзки със съседна Колумбия, заяви вчера венецуелският министър на отбраната на фона на продължаващите от години конфликти в отношенията между двете страни

Венецуела настоява да възстанови военните си връзки с Колумбия - 1
Снимка: БГНЕС

Венецуела ще се опита да възстанови военните си връзки със съседна Колумбия, заяви вчера венецуелският министър на отбраната на фона на продължаващите от години конфликти в отношенията между двете страни, предаде Ройтерс.

Венецуелският генерал Владимир Падрино заяви, че е получил инструкции от президента Николас Мадуро да се свърже с колумбийския министър на отбраната Иван Веласкес, за да "възстановят военните си отношения", съобщи венецуелското министерство на отбраната.

Колумбийското министерство на отбраната не отговори веднага на запитване за коментар.

Двете страни са в процес на възстановяване на дипломатическите отношения, след като Каракас ги прекъсна напълно през 2019 г. след подкрепян от САЩ опит на венецуелската опозиция да пренесе хуманитарна помощ в страната от Колумбия, който Каракас сметна за агресия от страна на Богота.

Одит от 2021 г., извършен от Американската агенция за международно развитие (USAID) установи, че бившата администрация на Тръмп в САЩ не е била планирала помощта в съответствие с хуманитарните принципи. На 28 юли новото правителство на Колумбия и Венецуела обявиха, че ще назначат посланици в столиците на двете страни след години без дипломатически отношения и ще работят за повишаване на сигурността по общата им граница.

Колумбия и Венецуела имат обща сухопътна граница с дължина 2219 километра и десетки нерегламентирани пропускателни пунктове, където се развиват дейности като търговия с гориво, контрабанда на горива и храни, както и трафик на наркотици. В миналото, колумбийски и венецуелски официални лица са си разменяли обвинения за липсата на сигурност. Новоизбраният ляв президент на Колумбия Густаво Петро обаче вече обяви готовността си да възстанови и нормализира работата на граничните пропускателни пунктове.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Муаха-ха-ха-ха...

    3 0 Отговор
    Иван и Владимир ще оправят работата.Слава на СССР !