Last news in Fakti

10 Август, 2022 12:47 1 871 13

Великобритания предвижда прекъсвания на тока

  • великобритания-
  • ток-
  • прекъсвания-
  • мерки-
  • енергия

Мерките се съдържат в Извънреден енергиен план (Emergency Energy Plan) и са предвидени само в случай на "най-лош сценарий"

Великобритания предвижда прекъсвания на тока  - 1
Източник: Shutterstock

Великобритания планира организирани прекъсвания на тока за промишлеността и дори за домакинствата за няколко дни през зимата, когато студеното време може да бъде съпроводено от недостиг на газ, съобщи Блумбърг.

Мерките се съдържат в Извънреден енергиен план (Emergency Energy Plan) и са предвидени само в случай на "най-лош сценарий". Правителството обаче не планира подобни прекъсвания на тока в базовия си сценарий. Такива мерки ще се наложат само при особено студена зима, в съчетание с недостиг на газ, предаде БТА.

Според най-лошия сценарий, изложен в плановете на правителството, страната може да бъде изправена пред дефицит на електричество, равняващ се на една шеста от пиковото търсене, дори след като аварийните централи на въглища бъдат задействани. Съгласно тази перспектива температури под средните и намален внос на електричество от Норвегия и Франция може да доведе до спиране на тока за общо четири дни през януари, когато може да се наложи Великобритания да задейства спешни мерки за икономия на газ, посочват източници, запознати с плановете на правителството.

Това не е сценарий, който очакваме да се случи, изтъква министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия в комюнике. Домакинствата, бизнесът и промишлеността могат да бъдат уверени, че ще получат необходимото им електричество и газ, посочва ведомството.

Макар и малко вероятни, такива прекъсвания на тока могат да настъпят в момент, когато енергийните сметки на британците е възможно да нараснат средно годишно до над 4200 бр. лири (5086 долара) през януари спрямо малко под 2000 лири в момента, подхранвайки инфлацията.

Ако зимата бъде особено студена, Великобритания ще трябва да разчита да получава тръбопроводен газ от континентална Европа, където доставките и без това са слаби, след като Москва намали подаването. Това представлява дилема за страната, която има много малък капацитет за съхранение. Лондон доставя рекордни количества газ на континента и ще иска услугата да му бъде върната, когато температурите спаднат, отбелязва Блумбърг.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тра-ла-ла

    35 1 Отговор
    Това е почти като "Всяко яйце над плана - тухла в строителството на социализма!"
    Можем да го перефразираме на "Всеки градус надолу - юмрук в лицето на руснаците".
    Или "Всяка минута на тъмно - един ден повече за Украйна".
  • 2 Дддддддддддд

    42 1 Отговор
    Санкции до дупка-а соросоиди? И оня циркаджия Борката така се перчеше-айде сега в 19 век...ама то там им е мястото...
  • 3 защо

    18 2 Отговор
    В Австралия ще е горещо! Топлото в танкери, стоварват, миксират и готово. На Путин ще му е зле.
  • 4 За Могливия остров

    26 0 Отговор
    Ха-ха-ха! Едно време имахме режим на тока заради сключени договори за износ на ток. Сега ингелизите ще дзиндзирикат пък за укропците - интернационализмът отплава за Могливия остров.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    36 0 Отговор
    Добре дошли в КОМУНИЗМА ‼️
    3 часа има ток , 1 час няма ток 🥸
    А банани ще има ли 😉

    Коментиран от #12

  • 6 да де

    22 0 Отговор
    Ако е вярно, че зимата е студена колкото е било горещ през лятото познайте дали няма да им спират тока.
  • 7 квя

    27 0 Отговор
    От където ние идваме, те сега отиват!
  • 8 Студ и глад

    10 4 Отговор
    Като у нас... Мъка Путин ни мачка и унижава...
  • 9 Грета

    19 0 Отговор
    Газта е вредна! Ще карате на фотоволтаици и вятърни перки!
  • 10 Дааааааам

    16 0 Отговор
    Дали това не е стъпка по плана на великото зануляване, бленувано от давоските таласъми и смахнатияим вожд Швааб?
  • 11 Боруна Лом

    8 0 Отговор
    ZERO..ТОК И ГАЗЗ В НАЙ СТУДЕНОТО ВРЕМЕ!ЯКООО!
  • 12 Чочо

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Какви часо бре?За дни ще се спира тока.Борката ще си дръпне линиика с Зелкин и ще се гушнат.Той има къща в Гърция.Сега си продава апартамента в Лондон и ако си мислим, че ще седи в Англия да го линчуват.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: