Last news in Fakti

10 Август, 2022 14:03 2 187 14

Полша призовава за реформа срещу "империализма" на ЕС

  • полша-
  • матеуш маровецки-
  • империализъм-
  • държави-
  • ес

Полският премиер, Матеуш Моравецки, обвини Европейския съюз в империалистическо поведение към по-малките държави членки

Полша призовава за реформа срещу "империализма" на ЕС - 1
Източник: БГНЕС

Полският премиер, Матеуш Моравецки, обвини Европейския съюз в империалистическо поведение към по-малките държави членки в своя статия, публикувана днес на сайта на германския всекидневник "Велт", предаде Ройтерс.

"Политическата практика показва, че позициите на Германия и Франция имат по-голяма тежест, отколкото всички други страни", написа Моравецки за германското издание, призовавайки за по-ориентиран към консенсус подход, предаде БТА.

"Имаме си работа с една формална демокрация, която е де факто олигархия, в която властта се упражнява от най-силните", каза полският премиер и добави, че с империализма на ЕС трябва да се води борба, също както с руския империализъм.

Моравецки, чието правителство начело с националистическата партия "Право и справедливост" (ПиС) нееднократно влизаше в спор с Брюксел по въпросите за върховенството на закона, каза, че руската инвазия в Украйна е хвърлила светлина върху недостатъците на Европейския съюз.

Той призова за "дълбоки реформи, които да поставят общото благо и равенството на преден план в принципите на ЕС".

Политици от управляващата партия в Полша казват, че Варшава може да отвърне на удара на ЕС, ако страната не получи своя дял от фондовете за възстановяване от пандемията. Брюксел изрази неудовлетворение от поредните съдебни реформи в Полша, посочва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Начо Крика

    46 0 Отговор
    Паляките още не разбраха, че ЕС е имперска структура.
  • 2 г-жа Миндер

    27 0 Отговор
    Този къв е че да ми оспорва короната на Върховна 🐔-ка ???
    Ще му наложа санкции и ще забраня на полските водопроводчици да отпушват тръбите на колежките и на полските шофьори и куриери да им доставят радости!
  • 3 Иванушка  🇷🇺

    11 13 Отговор
    Щатското магаре Полша пак взе да реве без никой за нещо да го пита. Нищо чудно утре многострадалния Александър Македонски да се окаже.....поляк ?
    Ако бат Сандо знаеше каква съдба го чака 3000г след кончината му, три пъти хубаво щеше да си помисли преди да тръгне да завладява Света ))
  • 4 антрашпиц

    30 0 Отговор
    А , добро утро,паляци...
  • 5 да де

    30 1 Отговор
    Кенефа се тресе идва студ и мраз.
  • 6 Охо-бохо

    30 0 Отговор
    А, добър ден! В клуба на богатите, ама като прислуга! Те затова са и богати!
  • 7 Тед

    30 0 Отговор
    Защо не цитирате всичко, а именно:
    Варшава заплаши, че ще изпрати "всичкото си оръжие" в ЕС, ако не даде пари
    пише The Guardian.

    „Ако ръководството на ЕС се опита да ни притисне до стената, няма да имаме друг избор, освен да извадим всички оръжия от нашия арсенал и да отговорим зъб за зъб“, каза Кшищоф Соболевски, генерален секретар на партията.

    Освен това той обеща да отстрани от поста шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

    „Ако комисията не отпусне пари, тогава Варшава ще съди Брюксел, ще наложи вето на инициативите на ЕС и ще създаде коалиция за отстраняване на настоящия ръководител на ЕК Урсула фон дер Лайен и нейната колегия от комисари“, закани се политикът.

    Коментиран от #9

  • 8 АноН

    30 0 Отговор
    Най-сетне се намери някой. Който говори за тия Мошеници от ЕС!
  • 9 Гешо

    23 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тед":

    И Поляците видяха на къде духа вятъра.Приеха най-много емигранти и видяха какъв проблем са тези наглеци.Сигурен съм, че не всички са такива, но и в БГ ги има.Пари няма.Всичко отива за Снежният човек със зелената тениска.Те си получават от негопредостатъчно, а за Полша и включая нас МОРК ОФ.За газта ги отрязаха тотално, ами сега?!Всеки започва да си дърпа чергата към него.Само БГ седи героично на амбразурата.
  • 10 Бонев

    17 0 Отговор
    В ЕС ще стане много интересно, когато септември десните в Италия спечелят изборите.
  • 11 Сократ

    6 6 Отговор
    Поляците са наистина хиени. Когато яко прибираха пари от ЕС не реваха. Ами да връщат всичко.
  • 12 Минувач

    24 0 Отговор
    В момента войната в Украйна просто отмести темата, която вреше и кипеше преди това, а именно, че поляците се усетиха и с право заявиха на Брюксел, че те си имат КОНСТИТУЦИЯ, и според този техен върховен закон, НИКОЙ друг закон не е над него, вкл. и общоевропейските. Брюксел нагло и преднамерено разботят всяка членка да е послушна на 100% на тези общи закони, но хватката е, че те се пишат и обслужват големите членки. От там дойде и проблемът със заплахите от ЕС, че ще спира парите за Полша, ако не се подчиняват безприкословно, но получиха твърд отговор, че няма сила на света за самите поляци, която е по-силна от техния върховен закон. Така трябва да направим и ние. Конституцията над всичко, българският интерес НАД ВСИЧКО! И разберете, НЯМА безплатен обяд, НЯМА някой да е загрижен за мургавия българин без да има лична изгода и да го прави, щото бил много добър и загрижен. НЯМА! Дали ще ни точат ресурсите, дали ще ни затрият редица производства, дали за да им осигурин евтина работна ръка, дали за да им разширим техните пазари, а те да убият всяка конкуренция от нас, дали ще ни затрият и армията да сме и послушни на 10000%, че да им купуваме и техните оръжия.....НЯМА някай да ни помага без да има личен интерес! Другото е пропаганда!

    Коментиран от #13

  • 13 Ммм, да

    15 0 Отговор

    До коментар #12 от "Минувач":

    👍Браво за коментара. Надявам се повече хора да вникнат в това което си написал. Абсолютната истина. 👍
  • 14 а сега де

    1 4 Отговор
    Като не им харесва да напускат, а може и от НАТО хептен да са свободни.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания