Last news in Fakti

11 Август, 2022 11:01 1 460 12

Тайван отхвърли модела "една държава, две системи", предложен от Пекин

  • тайван-
  • пекин-
  • китай-
  • тайпе-
  • остров-
  • предложение-
  • управление

Това съобщи външното министерство на самоуправляващия се остров

Тайван отхвърли модела "една държава, две системи", предложен от Пекин - 1
Източник: БГНЕС

Тайван отхвърли модела "една държава, две системи", предложен от Пекин в правителствен доклад, публикуван тази седмица. Това съобщи външното министерство на самоуправляващия се остров, цитирано от агенция Ройтерс.

Само народът на Тайван може да реши бъдещето му, каза говорителят на министерството Джоан Оу на пресконференция в столицата Тайпе, цитира news.bg.

Китай използва посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе като "извинение за създаване на нова нормалност за сплашване на народа на Тайван", добави Оу.

Припомняме, че напрежението между Китай и Тайван расте от месеци. Китай гледа на острова като на отцепила се провинция, която трябва да бъде обединена с континенталната част на страната. Напрежението ескалира при визитата на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе, въпреки множеството предупреждения от страна на Китай. Малко след това Китай започна най-мащабните в историята си военни учения, които Тайван определи като подготовка за нападение.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    20 6 Отговор
    Еми да благодарят на техните "приятели" САЩ и Япония, заради които не са държава днес.

    Коментиран от #3

  • 2 гдфгдф

    35 4 Отговор
    Тогава остава една държава със една система!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Калин

    29 5 Отговор
    Е след това изказване вече е сигурно,че Китай ще продължи ученията и на самия остров! Честито на печелившите!
  • 5 Като не искат две системи,

    27 3 Отговор
    ще има една държава и една система, от Тайван нищо не зависи, те са си китайска територия. Да гледат какво става с Украйна, това ще стане и с Тайван.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Иванушка  🇷🇺

    7 8 Отговор
    "...Само народът на Тайван може да реши бъдещето му..."
    - не народът, а ПроАмериканското правителство на Тайван. Народът е расходен материал, консуматив за вездесъщите Американски Национални Интереси.
    Не знам как го правят американците - Украйна, Тайван, Литва и България са готови да Умрат за Америка.
    А вие готови ли сте ??? 😁😁😁
  • 9 Запознат

    5 2 Отговор
    Всъщност, целта на колективният Запад, е да провокират Китай по почина на Русия, за да раздуят демонизацията и върху поднебесната: ето вижте истинското лице на Комунстически Китай. Атлантическите ястреби знаят, че политиката Разделяй и Владей, не работи срещу Русия и Китай. Да се готвим за едромащабни войни, санкции и пълно разделение на Света - само така може да се спре икономическият разцвет но поднебесната. Ако всичко това, разбира се, не прерастне в 3 СВ. Ястребите обаче вярват все още на локалните военни конфликти

    Коментиран от #11

  • 10 друг стереотип на мислене

    2 0 Отговор
    Няма на къде
    да бягат. Китай погълна и Хонг Конг и сега тези са на ред.
    Искали, неискали - кой ще ги пита!
    Ама те действително са избягали на този остров, когато комунистите са взели властта на континента.
    НО комунистите не са толкова глупави, оставили ги доста години да развиват западен капитализъм, да станат важни разработващи компании в света на микроелектрониката и компютърната техника, едни от най-добрите в света и сега хоп, ще си ги присвоят!

    НО, може и разделено, ако Тайван имаше ядрени оръжия, като Северна Корея, никога Китай нямаше да е толкова смел.
    Има и такива по света: Австрия и Германия - почти един народ, ама две страни! Подобно нещо е и Швейцария, ама там са няколко различни народа, италианци, французи и немци в една страна. Докато Тайван са си китайци, само че с друг стереотип на мислене.
  • 11 Брейй

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Запознат":

    Наистина си много "запознат".
  • 12 Дявола

    0 1 Отговор
    модела на хансите империалисти е като сталиниския всички народи е етноси под егидата на съветизма така и тук уйгури тибетци, манждури и други ги причисляват към империалистите от пекин