Last news in Fakti

28 Юни, 2013 20:08 3 773 0

Германският съд блокира разкриването на секретни нацистки архиви

  • германия-
  • нацисти-
  • архиви-
  • съд-
  • журналисти
Германският съд блокира разкриването на секретни нацистки архиви - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Германският съд отхвърли журналистическо искане за разкриването на секретните архиви на германските тайни служби, свързани  с нацисткия лидер Адолф Айхман, съобщава Би Би Си.

Германското външно разузнаване даде документи, свързани с Айхман на журналистка от германския вестник Билд. Част от тях бяха със затъмнени пасажи.

Айхман организира депортирането на евреи към нацистките лагери на смъртта през втората световна война.

След края на войната той е успял да избяга в Аржентина, но впоследствие бива отвлечен от еврейски агенти и обесен след процес в Израел през 1962г.

Федералният административен  съд на Германия постанови, че  тайните служби имат право да задържат части от  записките на Айхман.

Вестник Билд се опитва да разбере дали германските тайни служби са били информирани за местоположението на нациста след края на войната.

Агенти от израелските разузнавателни служби МОСАД го издириха в Буенос Айрес през 1960 г.

Високопоставеният офицер от СС Адолф Айхмън е бил отговорен за управлението на логистиката на холокоста. Той лично е отговарял за грабежа на еврейските гета и депортацията на 473 000 евреи от окупирана Унгария през 1944г.

Повечето от тези депортирани са били убити в лагера Аушвиц, намиращ се в Южна Полша.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА