Last news in Fakti

16 Август, 2022 13:29 934 7

Швеция обеща, че ще изпълни условията на сделката за НАТО с Турция

  • турция-
  • швеция-
  • нато-
  • сделка-
  • условия

Заяи министър-председателят Магдалена Андершон

Швеция обеща, че ще изпълни условията на сделката за НАТО с Турция - 1
Източник: БГНЕС

Швеция ще изпълни условията на меморандума за разбирателство, договорен с Анкара, за да преодолее възраженията на Турция срещу членството ѝ в НАТО. Това обеща министър-председателят на скандинавската страна Магдалена Андершон, цитирана от "Ройтерс".

На пресконференция тя посочи, че решението за екстрадиране в Турция на мъж, издирван за измама, което беше взето миналата седмица, е направено "съгласно шведското и международното право и ние ще продължим да работим по този начин", цитира news.bg.

Преди месец Турция се закани, че ще замрази кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО, ако скандинавските страни не спазят обещанията си за борба с тероризма.

Финландия и Швеция кандидатстваха за членство в НАТО в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

Първоначално обаче Турция се противопостави на присъединяването им към Алианса заради това, което нарича подкрепа за кюрдските екстремисти и други терористи, както и заради оръжейното ембарго и неизпълнените искания за екстрадиция. Тя поиска обвързващи обещания и конкретни стъпки за премахване на ветото.

След няколкочасови преговори между лидерите на трите държави на срещата на върха на НАТО в Мадрид обаче, те подписаха споразумение Анкара да свали ветото си.

От своя страна Осло и Хелзинки обещаха да не подкрепят кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да подкрепят мрежата на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. и която нарича терористична организация с акронима FETO.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Койдозлу

    13 1 Отговор
    Ще обещава не ами и ще танцува дори.
    Турците да не са като нас.
    Слушам и изпълнявам.
  • 2 Поручик Галицин

    6 5 Отговор
    Добре де, но защо Ердоган не постави същото условие и пред Вашингтон. Гюлен е на ваша територия, вие го защитавате и всячески го подпомагате и с ваша помощ направи опит за преврат, така че за да се присъединят Швеция и Финландия към този така или иначе умиращ военен съюз, то ни предайте Гюлен.

    Коментиран от #5

  • 3 да де

    6 0 Отговор
    Падишаха не вярва на голи обещания .
  • 4 защо

    2 0 Отговор
    "издирван за измама" Някой мами!! Кой????
  • 5 Българските турци

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Поручик Галицин":

    Всичките тези условия са поставени пред всички членове на НАТО които лицемерно се правят на съюзници и коварно дебнат за всяка възможност да унищожат Ердоган...До сега не успяха...имат време до юни 2023 та и не са на тясно като шведите !!
  • 6 Осло?

    1 0 Отговор
    "От своя страна Осло и Хелзинки обещаха..." Осло е все още столица на Норвегия, а доколкото ми е известно, Норвегия, не е предприела някакви стъпки за членство в Нато...
  • 7 МалкоЛогика

    1 0 Отговор
    Първо шведските граждани с кюрдски произход на тепсия, после ще се види. Мисля че страна с гражданска война не може да влезе в НАТО ...
Новини по държави: