17 Август, 2022 07:50 1 777 15

Талибаните използвали изоставено американско оръжие

  • афганистан-
  • талибани-
  • оръжие-
  • сащ

Службата на генералния инспектор на САЩ съобщи, че американците са оставили в Афганистан военно оборудване на стойност 7,12 млрд. долара, повечето от което е било заграбено от талибаните

Талибаните използвали изоставено американско оръжие - 1
Снимка: БГНЕС

Службата на генералния инспектор на САЩ съобщи, че американците са оставили в Афганистан военно оборудване на стойност 7,12 млрд. долара, повечето от което е било заграбено от талибаните, съобщи Асошиейтед Прес.

"Министерството на отбраната изчислява, че спонсорираното от САЩ оборудване на стойност 7,12 млрд. долара е било оставено на разположение на афганистанското правителство, като по-голямата част от него впоследствие е била завладяна от талибаните", се казва в доклада.

В доклада се посочва, че оставеното оборудване включва военни самолети, превозни средства и оръжия.

Newsweek вече писа, че според доклада за 2020 г. САЩ са отделили най-малко 134 млрд. долара за подпомагане на афганистанското правителство, но Службата на специалния генерален инспектор за възстановяване на Афганистан е установила, че около 19 млрд. долара от около 63 млрд. долара помощ са загубени поради корупция и злоупотреби.

Източник: Асошиейтед Прес


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поручик Галицин

    39 4 Отговор
    САЩ и НАТО са най- големите терористи и спонсори на тероризмът .
    САЩ, напускайки Афганистан, оставят там оръжия и военна техника на стойност 85 милиарда долара, написа синът на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп - младши в "Туитър".
    "За в бъдеще... военна техника на стойност 85 милиарда долара беше оставена на талибанските терористи. Това означава, че всеки американец - мъж, жена, дете, е допринесъл с около 265 долара за тяхната терористична кауза, въз основа на факта, че САЩ са дом на около 320 милиона души. Браво, демократи!" - написа Тръмп-младши, придружавайки съобщението с таблица на Сметната палата на САЩ, която посочва броя на специфичните оръжия и оборудване.
  • 2 Дън Бай

    22 0 Отговор
    Това е само официалната статистика.
  • 3 Бай Дъно

    37 0 Отговор
    "63 млрд. долара помощ са загубени поради корупция и злоупотреби."
    Още ли се чудите, защо подкрепяме и финансираме война в Украйна и подържаме зелената марионетка?
    Мъни, мъни, мъни... 💰💰💰💰💰💰💰💰💰
  • 4 плюс минус

    34 0 Отговор
    Това показва и доказва,
    че основната причина за военните конфликти по света в днешно време,
    са парите от и за военната промишленост
  • 5 Някой

    32 1 Отговор
    Е, че какво очакват американосите? Оставят там оръжие, бягайки панически, и никой няма да го използва.
    Да са му мислили - 20 години бяха там и тъпкаха местните. Как стана така, че камиларите за 2 седмици си върнаха държавата без много насилие? А американосите и другите марионетки, бягаха през глава, от самолетите висяха и падаха хора и т.н.
    Смях!
  • 6 Ами

    26 1 Отговор
    те след най - дългата си война ( 20 години....) , зарязаха всичко и духнаха !
  • 7 и ние сме с тия

    21 1 Отговор
    Пъзльовци ! Ако им стиска да се върнат да си го вземат !
  • 8 мишо

    24 0 Отговор
    Оръжието не е изоставено случайно а е изтъргувана ситуация за да имат талибаните каквото им трябва. САЩ подпомагат терористи ама никой не ги санкционира.
  • 9 оня с коня

    5 15 Отговор
    Има тука една Дълбока Полит. Игра на САЩ,която не се разбира от Русофилското Братство ако не им се обясни като на Първолачета:САЩ поради "Немарливост" си заряза най- Безотговорно Оръжията в Афганистан СЛЕД ПРАДВАРИТЕЛНА ДОГОВОРКА обаче с Местните Лидери,които С УДОВОЛСТВИЕ ще го използват ако се наложи срещу граничещите с тях Републики от ОНД ако се противят на Пълзящата им "Тиха инвазия".Затова и неслучайно Русия по Зъдалжение на Взаимни военни Договори с Републиките изпрати Значителни свои военни Подразделения по гранизите с Афганистан за да ги опазва.Докога обаче?Естествено по този начин САЩ ОТНЕМАТ Възможността Русия да хвърли повече Войска във Украйна,защото НЕ МОЖЕ да оголи въпросните Граници с Талибаните Подопечните си Републики.Руската пропаганда обаче упорито иска да изкара САЩ "Главанаци" пилеещи Пари и никога няма да публикува въпросния Анализ който обяснява Кремълските Проблеми.

    Коментиран от #10, #11, #14

  • 10 Дядя

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    "ПРАДВАРИТЕЛНА", "Зъдалжение", "гранизите"..., младеж а сега ни "обясни, като на Първолачета" защо си толкова неграмотен? Изобщо няма да коментирам аналитичните ти "способности" издигнати на висотата на „O, Santa samplizita!“.

    Коментиран от #13

  • 11 Коментар

    16 0 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    Хахахаха, руската пропаганда никога нямало да публикува некъв анализ, който обяснявал кремълските проблеми??????

    Определено бих писал на Козяк да си проверяват капацитета на троловете предварително, щото някои просто не се траят!
    Толкова са вдлъбнати, че сами се оплитат в писанията си?!

    Кажи тролчо, какво в същност се опита да кажеш???
    Че фащ оставиха оръжия за милиарди умишлено, или че тва е опорката дето са ви спуснали, за да не изглежда "най-силната" страна в света, като по-долу и от страните от третия свят?!

    Видя се от всички, че терористи номер 1 на планетата ни (фащ), 20г вилняха из Афганистан, а накрая избягаха с подвити опашки, оставяйки тонове оръжия за милиарди на същите тия, които обявиха преди това за терористична организация???!!!

    А за бг 8-те самолетни обещания изискаха милиарди на куп и казаха, ще ви ги доставим някога???!!!

    Фащ нямат работа в Европа! Да се махат, че окупацията ще им излезе скъпо!!!
  • 12 Некой си

    9 0 Отговор
    Еми, като висиш на колесника на C-130, докато бягаш от Кабул, е някак неудобно да държиш под едната мишница Хъмви, а под другата - Джавелин.
  • 13 Кобилкина

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Дядя":

    🐎 пише вместо него. По правописа и по логическата мисъл си личи.
  • 14 Слаба ракия

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    Ко, Ко каза?
    И ти сам не знаеш какво искаш да кажеш. Мале, мале.
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор
    Талибаните да ползуват плененото американско оръжие за бартерни плащания за руски нефт.
Новини по държави: