Last news in Fakti

17 Август, 2022 09:00 1 335 18

Китай: Байдън е одобрил визитата на Пелоси

  • сащ-
  • китай-
  • цин ган-
  • нанси пелоси-
  • посещение-
  • тайван-
  • джо байдън

В отговор на посещението на Пелоси Китай проведе поредица от военни учения с бойни стрелби и изстрелване на ракети в шест района около Тайван

Китай: Байдън е одобрил визитата на Пелоси - 1
Снимка: БГНЕС

Посланикът на Китай в САЩ Цин Ган посочи, че пътуването на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси е било санкционирано от президента на САЩ Джо Байдън.

Порталът Axios пише, че по време на пресконференция за западни медии във Вашингтон "Цин Ган отхвърли идеята, че Байдън, който публично заяви, че американските военни смятат посещението на Пелоси за "лоша идея", не е санкционирал посещението на Пелоси".

"Той твърди, че администрацията се е "съгласила" с пътуването и че Конгресът "не е независим, неконтролиран клон на правителството според международното право", се казва в доклад на Axios, чийто кореспондент е присъствал на събитието.

Във встъпителните си думи посланикът заяви, че Пелоси е направила посещението в Тайван "въпреки силната съпротива от страна на Китай и многократните преговори, със съдействието и съгласието на правителството на САЩ". Това е сериозно нарушение на принципа за единен Китай, на суверенитета на Китай, намеса във вътрешните му работи и "сериозна заплаха за мира и стабилността в Тайванския проток".

"Оказва се, че това е пълна политическа провокация и фарс", подчертава Цин Ган.

Дипломатът предупреди, че Китай ще разглежда по-нататъшните продажби на оръжие от САЩ, официалните посещения в Тайван или военноморската дейност в близост до острова като провокации, които ще дестабилизират допълнително отношенията между двете страни и ще попречат на напредъка по други въпроси, а Пекин ще бъде "принуден да реагира".

Цин Ган заяви, че ако Вашингтон не прояви "сдържаност" след посещението на Пелоси, ще възникне "нов кръг от напрежение", което в крайна сметка ще направи невъзможен диалога по въпроси като изменението на климата и ядрената сигурност.

Пелоси посети Тайван на 2-3 август тази година. Това предизвика силно негативна реакция от страна на Пекин, който видя в посещението нарушение на териториалната цялост и суверенитета на Китай, както и на принципите на установяване на дипломатически отношения между страните.

В отговор на посещението на Пелоси Китай проведе поредица от военни учения с бойни стрелби и изстрелване на ракети в шест района около Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен _Язовец

    20 0 Отговор
    Джоузеф не помни какво е одобрил трябва да погледне в журнала
  • 2 Уфолога

    17 1 Отговор
    Нанси Пелоси на едната ръка има 6 пръста.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 £€¥√

    0 15 Отговор
    Това е сериозно нарушение на принципа за единен Китай

    Че от кога Тайван е част от Китай за да нарушава единен Китай 🤔😁

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Евроатлантик

    0 15 Отговор
    Китай, трябва да бъде свален на колене!Пълно ембарго и санкции! Китайски стоки,да се забранят в ЕС и САЩ,тогава чайниците,ще видят къде срат гладните!

    Коментиран от #13, #14, #16, #17, #18

  • 7 Козячок

    8 0 Отговор
    Геронтокрацията в САЩ води до тягостни асоциации със СССР по времето на Брежнев, когато цялото Политбюро носеше памперси и не знаеше къде се намира.
    Какво падение за тази млада и прогресивна държава...
  • 8 Един от многото

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "£€¥√":

    Такива неграмотници ,като теб , е опасно да имат власт.
  • 9 Иван

    15 0 Отговор
    Криминалната фамилия Пелоси имала три милиона долара, когато тя беше избрана на тази позиция. Сега имали 150 милиона долара.
  • 10 Уса

    10 1 Отговор
    Байдн изобщо не е в час и не знае какво одобрява и с кого се ръкува.Подигравка за велика Америка,но Тръмп ще ги намести и демократите няма да видят повече власт
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бай Пън

    7 0 Отговор
    Може и да съм одобрил
  • 13 Няма такава държава

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Евроатлантик":

    Хахахай за 3000 години не се е намирал кой да свали Китай като народ само ние българите сме били близо . Да не мислиш китайска стена е направена от Китай да се пази стената е наша местата за стрелба сочат към Китай... Пак и Ченгиз хан щом не ги свалил какво остава за държава на 250 години
  • 14 Нямам Срам

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Евроатлантик":

    Държава на 3500 години срещу бебе 250 години .. не си мисли китайците.доста умни хора от към военни действия... Прочети изкуството на войната
  • 15 Люк Скайуокър

    9 0 Отговор
    Разбира се че е одобрил. Дърт Вейдър Джо няма да спре докато не направи трета световна война и не изтрепе поне 1 милиард народ сред европейците и азиатците, докато не срине Европа и не я докара до руини. Агейн. Облажиха им се 2 световни войни на империалистите. Плана Маршал ги изтреля икономически и политически и от загниваща и фалирала държава в 1933та година, ги превърна в мега сила. Те за това сега искат същото. Понеже пак са фалирали и искат да повторят сценария. Унищожена Европа, слаба Русия, хиляди мъртви европейци, сринати икономики и една банка, която дава ли дава кредити в долари и си купува цели държави за по 1 цент. Нищо ново под слънцето. Само история, която Дърт Вейдър иска да повтори.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Козячок

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Евроатлантик":

    Ти майтап ли си правиш? Поднебесната е оцеляла хилядолетия, та сега някаква държава дето още няма 300 години ли ще им се опре? Тези работят с тълпи и столетия от векове. И са като ледник - няма кой да ги спре. Западът сам им натика в ръцете технологиите и производствата си, те имаха години наред да ги изучават, копират и догонят. Сега ги бият на собствената им игра и няма кой да ги спре. Доларовата хегемония приключва, самолетоносачите също не вървят вече. Китай са вече първата икономика, колкото и да се пънат САЩ. Те станаха лидер и в иновациите и науката. Имат и най-големия военен флот в света. САЩ просто отказват да признаят, че вече не диктуват парада. Но първо с намеци, после и по-грубо ще им се напомни.
    Не е случайно, че точно сега Русия влезе в прокси война с НАТО. Просто анализаторите са решили, че сега шансовете са най-добри. Тия неща не се правят импулсивно и Путин не е луд самодържец. Всички са си направили сметките и преговорите предварително. Гледай Китай, Индия, Иран, Турция и другите самостоятелни играчи - никой не застана срещу Русия. Дори и САЩ не ги санкционират особено. Не е случайно.
  • 18 Няма такава държава

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Евроатлантик":

    Първо Китай е най големия работодател в света на стоки . Спрат ли са правят хиляди ЕС фирми и американски ще са.фалирали .. Китай е единствената държава в света с баланс социализъм с капитализъм .. имат от най модерните техники до равенство между хората ... Единствения проблем е пренаселините райони.. за разлика от фащ в Китай има доста стриктна дисциплина морал още от училище.. фащ в това отношение упада