Last news in Fakti

17 Август, 2022 11:35 1 069 5

Нов рекорд на годишната инфлация във Великобритания

  • великобритания-
  • ръст-
  • рекорд-
  • инфлация-
  • равнище

Инфлацията във Великобритания отново се е ускорила през юли, достигайки най-високото равнище от създаването на сегашния индекс на потребителските цени през януари 1997 г.

Нов рекорд на годишната инфлация във Великобритания - 1
Източник: Shutterstock

Инфлацията във Великобритания отново се е ускорила през юли, достигайки най-високото равнище от създаването на сегашния индекс на потребителските цени през януари 1997 г., съобщи финансовата агенция Ажефи-Дау Джоунс (Agefi-Dow Jones).

Индексът на потребителските цени в Обединеното кралство е нараснал с 10,1 на сто на годишна основа през юли след повишението с 9,4 на сто през юни, сочат данни на Националната статистическа служба (ONS).

На месечна основа индексът се е покачил с 0,6 на сто след +0,8 на сто предходния месец.

Икономистите, анкетирани от "Уолстрийт джърнъл", очакваха за юли годишна инфлация от 9,8 на сто и месечна от 0,4 на сто.

Базовият индекс, който изключва силно променливи категории като енергията и храните, се е повишил през юли с 6,2 на сто на годишна основа и с 0,3 на сто на месечна. Икономистите очакваха годишно увеличение от 6 на сто.

Банк ъв Ингланд (Bank of England) очаква инфлацията да скочи до 13,3 на сто през октомври, уточнява Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аре бе

    12 1 Отговор
    Кво да ги мислим тези харпуни,като нас няма кой да ни мисли.те са добре изкарват яки кинти. Ние с по 3лв на час и заплата от 800 лв кво да правим?
  • 2 Санкция

    8 0 Отговор
    А, едва половината от годината е минала.
  • 3 Икономиста

    7 0 Отговор
    Абе от Марс или от Луната дойде тази инфлация, та ни хвана не подготвени.
  • 4 ГОЛЯМ СМЯХ

    6 1 Отговор
    тия се имат още за империя ама ще усетят и те коравия руски ботуш и как се живее на студ и глад още малко
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: