Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Август, 2022 13:30 1 851 31

Русия се чуди защо експерти на МААЕ още не са посетили Запорожката АЕЦ

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • адрена централа-
  • запорожката аец-
  • маае-
  • мария захарова

Русия не разбира какво пречи на делегацията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да посети Запорожката атомна електроцентрала. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова

Русия се чуди защо експерти на МААЕ още не са посетили Запорожката АЕЦ - 1
Снимка: БГНЕС

Русия не разбира какво пречи на делегацията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да посети Запорожката атомна електроцентрала. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова пред "Спутник".

Тя подчерта, че сложната ситуация в Украйна не е попречила на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да насрочи посещение в страната. Изглежда, обаче никой не бързал да разреши заплахите на площадката на централата.

Още новини от Украйна

Захарова предупреди, че "особено безпокойство предизвиква режимът в Киев и контролираните от него въоръжени формирования, които се преструват, че не разбират какъв е залогът и продължават да нанасят удари по Запорожката АЕЦ".

Вчера Захарова увери, че Русия ще направи "всичко необходимо", за да даде възможност на специалисти на МААЕ да посетят Запорожката атомна електроцентрала.

Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, беше превзета от Русия по време на нахлуването ѝ в Украйна. В последните десет дни обстрелът в района на централата е почти ежедневен, като и Москва, и Киев се обвиняваха взаимно, че създават предпоставки за ядрена авария.

Киев отрича да е нанасял удари по съоръженията на централата и твърди, че руските войски провеждат "операции под чужд флаг" и сами я обстрелват, за да обвинят Украйна.

От своя страна постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя предупреди, че демилитаризацията на Запорожката АЕЦ, предложена от генералния секретар на ООН, ще я направи по-уязвима, тъй като че руските войски "охраняват" централата, включително от терористи.

Впоследствие от окупационната администрация на Запорожка област заявиха, че ръководството на ООН и ръководителят на дипломацията на ЕС трябва да обявят не демилитаризация, а да въведат режим на тишина и да предвидят не само санкции за нарушаването му, но и най-строги санкции за обстрел на атомни електроцентрали.

САЩ отправиха строго предупреждение, а президентът Володимир Зеленски определи Русия като ядрен терорист.

МАЕЕ определи ситуацията като критична.

Източник: "Спутник"


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Северозападнал

    7 24 Отговор
    Страх ги е, че ще им оближеш ягодките, за това не са отишли още експертите..
  • 2 Кака Сийка

    7 26 Отговор
    А Хаймарсите работят..и то добре работят . Вижда се от кадрите от Нова Каховка...орката-коментатор е увесил носа нещо..

    Коментиран от #9

  • 3 Дипломат

    6 25 Отговор
    Мамаша,

    Опять без сутиена вышла...

    Коментиран от #8

  • 4 да се чуди

    7 24 Отговор
    Руса е, нормално е.
  • 5 Рушляк

    8 30 Отговор
    При тая алкохоличка никой не ще да се приближава . Смърди на умряла скумрия . После се чуди ,защо ? А пък и със терористи никой не ще да се занимава . НЕ знае ли .

    Коментиран от #14

  • 6 Вова

    5 36 Отговор
    Пречи само това, че Русия предлага услугите си, без те да са поискани.

    Има си ред за мисии на МААЕ, като в този ред не участват трети страни, които се натрапват с нежеланото си присъствие.

    Идеята на Маша МААЕ да легитимира руското присъствие в чужда ядрена мощност предизвиква умиление. В нормалния свят това няма как да се случи.

    Коментиран от #30

  • 7 Щото

    16 4 Отговор
    Краинцитеискат да думнат още един реактор като в чернобил
  • 8 Вова

    3 19 Отговор

    До коментар #3 от "Дипломат":

    Бюстгальтер, лифчик, лифа.

    Сутиен не знаят какво е, Маша няма да те разбере.
  • 9 Химаритата

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "Кака Сийка":

    Ралтят колкото жавлинките след месец никой нема да ги помни хахаха като падне славянск

    Коментиран от #11, #12, #13

  • 10 ТЕ НЕ СА

    6 40 Отговор
    СПРЕЛИ ДА СТРЕЛЯТ ПО ЦЕНТРАЛАТА И СА ЧУДЯТ ЩО НЕ ИДВАЛИ...ЕГАТИ НАГЛИТЕ РУСНАЦИ....

    Коментиран от #19

  • 11 Курошенков

    5 28 Отговор

    До коментар #9 от "Химаритата":

    А до тогава колко орки ще се възнесат на небето при Кобзон, даваш ли си сметка? То Славянск добре..ама ВСУ Е НА километър от летището на Донецк ,...все още.. А рашистите напускат със свински тръс Крим по моста...
  • 12 Само питам..

    3 17 Отговор

    До коментар #9 от "Химаритата":

    Дали ще стигнат до там, а... щото орката не вярва, като слушам на клипа как е увесил сопола...
  • 13 Северозападнал

    5 22 Отговор

    До коментар #9 от "Химаритата":

    Хахахахах..не ме разсмивай бе. Видяхме ги безаналоговите, как 5 месеца 30 хл се биеха с охраната на Азовсталь и още щяха да ядат дървото, ако Зеленски не им бе казал да се предадат..така че..айде по-полеко. из нанадолнището.

    Коментиран от #15

  • 14 Гоооост

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Рушляк":

    ти ли с на ли
    а после и един е. Куфари
    чезнаеш
    ядаи малко подробности
    че почва да става интересно
  • 15 Разсмя ме от сърце

    19 2 Отговор

    До коментар #13 от "Северозападнал":

    Д обре че беше Зеленски да им каже да се предадат, че щяха героично да се самоизядат в подземията на Азовстал.
    А после Волина се извинява на жителите на Донбас.
  • 16 Люк Скайуокър

    19 3 Отговор
    Защото Зеленски не дава! А Зеленски е говорителя на Дърт Вейдър Джо и за това никой не смее да му се противопостави. Не е лесно да се бориш с империята на Дърт Вейдър. Трябват повечко джадаи за тая работа.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 523812

    23 3 Отговор
    Защо, защото не им отърва да констатират, как укрите системно обстрелват ЗАЦ - нали ги толерират. Същото (МААЕ) констатира преди 30 г., че нашите четири реактора на АЕЦ Козлодуй са напълно изправни и няма основание да бъдат изключени, но западните ни "приятели" не бяха на същото мнение и с предателят коостов и снаата на пръмов - куневица туриха кръста на ЧЕТИРИ НАПЪЛНО ИЗПРАВНИ БЪЛГАРСКИ ЕНЕРГОБЛОКА! Всичкото запад е гнилоч и поквара.!
  • 19 1001001

    18 2 Отговор

    До коментар #10 от "ТЕ НЕ СА":

    Нали владеят АЕЦ още от март.Как така стрелят, сами по себе си ли.Те трябва да са абсолютни глупаци.Учудващо е колко много хора вярват на тъпа пропаганда, лишена от нормална логика.

    Коментиран от #20, #22

  • 20 292412

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "1001001":

    Тоя не вярва на пропаганда, той а разпрозстранява, вероятно за това му се плаща.
  • 21 Никой

    1 17 Отговор
    И аз се чудя защо украинския войник си е давал живота за освобождението на България 1887г. И още се чудя как човек който не знае руски език, не е ходил през живота си в Русия, не е прочел нито една книга на руски автор изпитва такава мазохистична обич към държава която не му е родина.

    Коментиран от #25, #27

  • 22 Прав си

    12 0 Отговор

    До коментар #19 от "1001001":

    Вярват тези които не мислят, а им наливат чужди мисли в главите. Нали целта е населението да е като зомбирани роботчета и да се управлява дистанционно.
  • 23 Бай Манчо

    18 1 Отговор
    МААЕ се ослушва защото Руснаците са открили Плутоний на площадката на централата , който е бил произвеждан там от американско ядрено гориво , открили са и френско ядрено гориво което са обработвали за плутоний . Обстрела на централата и простотиите за ядрен тероризъм започнаха след като Русия поиска спешна проверка от МААЕ , в момента МААЕ се правят на ощипани и чакат да се прекратят ударите , което е вече смешно и жалко . Клоуна е разработвал тайно ядрено оръжие , което е и една от причините на превземането и вземането под охрана на централата . Не пишете истината мисирки .
  • 24 Никой

    2 3 Отговор
    Маша се ожени в омразния и Ню Йорк и изкара там медения си месец. Там в омразната им Америка.Що за сбъркана нация.Копнеят за чуждия свят и после го ненавиждат.
  • 25 822812

    14 0 Отговор

    До коментар #21 от "Никой":

    Не се чуди, а прочети история! Такава нация и държава НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛА! Създадена след октомврийската революция (1917) през 1919 г. с дарени земи от руските царе, от Ленин и от Сталин, за да я има новосъздадената държава Украйна. По време на Руско-турската война всички са били руснаци в Руската империя. Така че, объркал си се, няма украинци, има руснаци!
  • 26 Никой

    1 12 Отговор
    Що за безпросветник си щом не знаеш , че 8 от АЕЦ на украинска територия от 2010 г. работят с американско ядрено гориво. Ама да обясняваш на тъпия русофил. езагуба на време.Разбира и той от ядрена енергетика.9
  • 27 А ти ,

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Никой":

    псевдоинтелигенте да бе прочел някоя, друга книга по темата, щеше да знаеш, че тогава не е имало такова "творение" Укрия. Било е Малорусия. И никакъв укър не е имало да ни освобождава.
  • 28 Никой

    0 7 Отговор
    Колко трябва да си ограничен,ама много прост за да не си прочел малкичко за Киевска Рус основана през 882 г със столица Киев . Прочети малко и кой е княз Светослав и какво прави в България ? Ясно е ,че си безкнижник.

    Коментиран от #29

  • 29 442712

    12 0 Отговор

    До коментар #28 от "Никой":

    Моме, Киевска РУС е основана и създадена от РУСНАЦИТЕ!!! Колко верно требе да си безпросветна, та да не знаеш, или копна нещо набърже от нета и се изказа неподготвена.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Абе

    0 0 Отговор
    Факти защо изтрийте коментар 30. Пак доказвате че криете обективната информация. Не сте никакви журналисти.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания