Last news in Fakti

21 Август, 2022 07:18 2 871 1

Тялото на Жозе Едуардо душ Сантуш пристигна в Луанда

  • жозе едуардо душ сантуш-
  • тяло-
  • починал-
  • ангола-
  • президент-
  • луанда

Бившият президент на Ангола почина в Испания през юли

Тялото на Жозе Едуардо душ Сантуш пристигна в Луанда - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тялото на бившия президент на Ангола Жозе Едуардо душ Сантуш, който почина в Испания през юли, снощи пристигна в анголската столица Луанда, което внесе нов елемент в напрегнатата предизборна кампания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Тленните останки на Жозе Едуардо душ Сантуш пристигнаха в Ангола след дълго чакане", заяви пред репортери правителственият служител Марси Лопес, малко след като ковчегът, покрит с анголското знаме, беше свален от самолета.

Критици на управляващата партия МПЛА изразиха опасения, че предвид предстоящите в сряда избори, партията може да се опита да политизира репатрирането, като се възползва от него, за да отклони вниманието от кампанията на основната опозиционна партия УНИТА и от процеса на провеждане изборите.

Погребението вероятно ще се състои на 28 август, рождения ден на душ Сантуш, заяви говорителят на МПЛА Руи Фалкао.

От седмици има неяснота къде ще бъде погребан бившия президент, отбелязва Ройтерс. Душ Сантуш, който се оттегли през 2017 г. след 38 години на власт, почина на 8 юли на 79-годишна възраст в клиника в Барселона, където се лекуваше след дълго боледуване.

Адвокатите, представляващи дъщерята на душ Сантуш, Чизе душ Сантуш, внесоха иск за пълна аутопсия на тялото на бившия президент, позовавайки се на предполагаеми "подозрителни обстоятелства" около неговата смърт, без да предоставят доказателства и поискаха той да бъде погребан в Барселона. В сряда испански съдия постанови, че смъртта е настъпила по естествени причини, като изключи възможността да става дума за убийство и разреши тялото да бъде репатрирано.

Ангола се подготвя за произвеждане на избори, които вероятно ще бъдат най-оспорваните от първите многопартийни избори в страната през 1992 година. МПЛА, в която членуваше душ Сантуш и членува настоящият президент Жоау Лоуренсу, управлява Ангола, откакто тя получи независимост от Португалия през 1975 година.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петринко

    2 1 Отговор
    Тов е дълбоко замразен като пишешки бутчета в кауфланд