Last news in Fakti

2 Юли, 2013 12:36 27 867 4

Откриха съветски танк Т-34, заровен под земята в Израел

  • танк-
  • т-34-
  • съветския съюз-
  • втората световна война-
  • йом кипур-
  • холон
Откриха съветски танк Т-34, заровен под земята в Израел - 1
Снимка: пресслужба на Израелската полиция

Работници, копаещи ров за основите на сграда в израелския град Холон, откриха под слой почва голям метален обект, който се оказа съветски танк, съобщи  NEWSru Israel.

Извиканите от строителите сапьори и полицаи установили, че под земята е скрит цял танк Т-34 без купола и гъсениците. Серийното производство на този легендарен модел от Втората световна война започва през 1940 г. и той е на въоръжение в съветските танкови войски до 1944 г., когато е сменен от Т-34-85.

По-късно СССР доставя танкове Т-34 на арабските страни за войните от 1956, 1967 и 1973 г. В навечерието на т.нар. „война Йом Кипур“, започнала на 6 октомври 1973 г., когато Египет и Сирия нападат Израел точно на този религиозен празник, египетските войски разполагат с над 400 танка Т-34, сирийските – с 240, още 12 притежава ливанската групировка „Ал Марабитун“.

По данни на NEWSru Israel, около 300 танка Т-34 са били пленени от израелската армия в хода на бойните действия и дори са участвали на военни паради в качеството си на трофеи. Някои от тях са били предадени на музеи или продадени в чужбина. Повечето обаче са се използвали като мишени на полигоните по време на учения.

Кога и как въпросният танк е попаднал в Холон, засега не е установено. Също така не е ясно кой и с каква цел е закопал бойната машина под земята.

В Русия танковете Т-34 са исторически паметник. Някои съхранени образци са в основата на мемориала в чест на героите от Великата отечествена война, други са експонати в исторически сбирки. Ентусиасти и до днес издирват в труднодостъпни местности и водоеми стари машини, „пропаднали“ по време на битките, и ги реставрират като ценни експонати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 маляка

    0 1 Отговор
    Т 34 НА дпс

    Коментиран от #4

  • 2 пламен петров

    0 1 Отговор
    бая копане е паднало - като гледам това е над 3 м надолу
  • 3 Симеон Тасев

    0 1 Отговор
  • 4 петър петров

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "маляка":




    след няколко години искам да намират само големи количества меркава, унищожена от т-90 на русия и т-72 ки на Иран а и американски стари танкове дето са на иран след 80-та година. бой по незаконната държава израел и свобода за палестина