Тема: Украйна

25 Август, 2022 08:00 1 057 12

Украински журналисти: Косово се бори с руската пропаганда

  • косово-
  • журналисти-
  • украйна-
  • путин-
  • пропаганда

Украински журналисти, временно приютени в Косово, проведоха символична акция на площад „Скендербей” в Прищина

Украински журналисти: Косово се бори с руската пропаганда  - 1
Снимка: КосоваПрес

В чест на 31-ата годишнина от независимостта на Украйна от бившия Съветски съюз, украинските журналисти, временно приютени в Косово, проведоха символична акция на площад „Скендербей” в Прищина, предаде агенция КосоваПрес.

С тази акция те почетоха украинската съпротивата в продължение на повече от 80 дни за защита на град Мариупол.

Още новини от Украйна

Украинските журналисти държаха в ръцете си транспаранти с надписи с искане Русия да спре агресията срещу украинския народ. Някои от надписите гласяха: „Азов спаси Европа от руския тероризъм, Европа трябва да спаси Азов“, „Спрете Путин, спасете Азов“, „Освободете нашите герои“.

Журналистката Дария Мещрякова изрази благодарността си към правителството на Косово за подслоняването им, но изтъкна, че те биха искали да се върнат по домовете си възможно най-скоро.

Мащрякова каза, че работейки от Косово, те могат да покажат повече за войната, която се случва в страната им.

„Разбира се, страната ни много ни липсва. Всеки ден се надяваме, че утре ще се събудим и ще видим новината, че войната е приключила, но сме много благодарни на правителството на Косово и на Дружеството на журналистите, че можем да разкажем повече за тази война оттук. Така че светът може да разбере истината от нас. Всички тук се чувстваме като у дома си, но, разбира се, искаме да се върнем възможно най-скоро… Всички работим оттук, но работим за нашите медии в Украйна. Ето защо, разбира се, можем да получим цялата необходима информация от Украйна и да разкажем повече за нея тук, за да могат хората да знаят повече за нашата украинска война“, каза тя.

Според нея чрез Косово те имат възможност да се борят с руската пропаганда на Балканите.

„Трябва да работим с целия свят отвсякъде, от всяко едно кътче в този свят, например, тук в Косово, виждам, че вие ​​се борите доста силно с пропагандата и можем да разчитаме на вас, на вашите медии тук. И можем да знаем, че от Косово можем да повлияем на балканския свят, който също е силно повлиян от руската пропаганда, оттук поне можем да разбием тази пропаганда”, каза тя.

Журналистката Дария Мещрякова каза, че украинците, които са напуснали в резултат на руската агресия, вече са започнали да се връщат в страната си.

„Има украинци, които се върнаха в Украйна, която бяха напуснали. Около 8 милиона украинци са напуснали от началото на войната, но сега пет милиона вече са се върнали. Така че има тенденция украинците да се връщат у дома, но само в относително безопасни региони, например нашите колеги са от Луганска област, те не могат да се върнат, защото този регион е под окупация. А някои колеги са от района на Адесо, който е обстрелван всеки ден от началото на тази война. Така че, макар някои региони са относително безопасни, не можем да кажем, че Украйна е безопасна, особено днес, защото Русия харесва символиката и ни обстрелват повече, още повече, когато празнуваме някакви забележителни дати”, каза тя.

Източник: БТА/КосоваПрес


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 го шо

    21 0 Отговор
    добре са ги наредили тия...
    трябвало е в едър план, все пак. да се насладим на интеуекта им.
  • 2 вашето мнение

    25 1 Отговор
    Косово беше откъснато от Сърбия с помощта на шаш. Косово представлява депо за наркотици, оръжие и проституция в полза на шаш.
  • 3 петков

    17 0 Отговор
    веднага ще отпуснем милиарди за да се справим и с това, а после ще населим територията с африканци!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 тикви продажни

    17 0 Отговор
    Горките, колко ли деца ще родят???
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЦарВул

    18 1 Отговор
    Кажете нещо за взривената руска журналистка Дария Дугина от Вашата Азовчанка престъпничка!!!Избягали били осем милиона,а се върнали пет милиона!!!Че коги ги преброихте бе джанъм от толкова далече и то дистанционно!!Стига сте лъгали като Вашио т.н.президент Зеления горски,който всеки ден освобождава Крим,ама на сън!!И Вие сте научени от КОСОВАРИТЕ как се убиват невинни хора!!Те навремето бяха царе на това пък и на дрогоразпространението!!За това и технио Тачи сега ще го съдят в Хага за престъпления против сърбоговорящите,а Вас ще Ви съдят за геноцишд срещу руско говорящите!!КАЗАХ!!!
  • 9 милиционер

    9 0 Отговор
    а нашето министерство не се бори с наглото македонизиране на албанските българи !
  • 10 САРМАТ

    13 0 Отговор
    "АЗОВ" НЯМА КОЙ ДА ГО СПАСИ!
  • 11 Бай Лисан

    12 0 Отговор
    Както се вижда, състава на полка Азов е сведен до седем лелки и един байрак.
  • 12 шааа

    6 0 Отговор
    нагли до безочие