Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Август, 2022 14:45 1 266 15

Министрите на отбраната на Русия и Франция обсъдиха Запорожката АЕЦ

  • русия-
  • франция-
  • украйна-
  • война-
  • запорожка аец-
  • сергей шойгу-
  • себастиан лекорню

Сергей Шойгу е провел телефонен разговор с френския министър на отбраната Себастиан Лекорню за ситуацията около Запорожката атомна електроцентрала

Министрите на отбраната на Русия и Франция обсъдиха Запорожката АЕЦ - 1
Снимка: БГНЕС

Руското министерство на отбраната съобщи, че ръководителят на ведомството Сергей Шойгу е провел телефонен разговор с френския министър на отбраната Себастиан Лекорню за ситуацията около Запорожката атомна електроцентрала. Според руските медии министрите са отбелязали "важността на мисията на служителите на МААЕ в Запорожката АЕЦ", съобщава Руската служба на Би Би Си.

Според "Интерфакс" руското министерство на отбраната също е съобщило, че по време на разговора те са обсъдили "готовност за съдействие на проверката".

Още новини от Украйна

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси, който възнамерява лично да ръководи инспекцията в Запорожката атомна електроцентрала, съобщи в "Туитър", че е разговарял за ситуацията в централата с френския президент Еманюел Макрон. Според него срещата с френския лидер е била "навременна и целенасочена" и посветена на "посещението на МААЕ в Запорожката атомна електроцентрала, което ще се състои в близко бъдеще".

Руски войски окупираха Запорожката АЕЦ още в началото на март. През последните седмици станцията е под постоянен обстрел,като Украйна и Русия се обвиняват взаимно за това.

МААЕ преговаря с Русия за изпращане на мисия от инспектори в атомната електроцентрала, като по-рано представители на окупационните власти в региона настояваха такова посещение да се извърши през територията, контролирана от руската армия. След телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон, руският лидер Владимир Путин се изказа за възможно най-скорошна проверка на МААЕ.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    4 22 Отговор
    Крайно време е НАТО да влезе в Украйна и да не оставя съдбата на целия свят в ръцете на едни луди ватенки и чичко им Путинчо

    Коментиран от #5, #7, #12

  • 2 Запознат

    3 10 Отговор
    Шойгу е слушал и после е казал слушам Макроне.
  • 3 Жабоедците - на колене!

    7 2 Отговор
    След Генерала и Ален Дьолон/така се произнася/ нямат Нищо,просто нищичко! Да кротуват там..
  • 4 Сталин

    4 11 Отговор
    Ако беше Сталин жив тоя отдавна щеше да е разтрелян в някое мазе.Не се гради империя с такива хора.И ония двете обра..и гномчета Путин и Медведев също.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 европеец

    3 14 Отговор
    ГНУСНИТЕ РУСКИ ФАШИСТИ, ако не лъжат не могат да живеят. ЛЪЖАТА за РУСКИЯ ФАШИЗЪМ е като слънцето и въздуха за живите същества. ГНУС и СЪД за РУСКИТЕ ФАШИСТИ!!
  • 7 го шо

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    за да предизвика прокарването на пролив имени путина между тихи и атлантически океан ли?
    пълно с умковци тука.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "го шо":

    колкото неща са кръстени на Сталин-толкова и на Путин ще бъдат кръстени

    Коментиран от #13

  • 10 Бай Манчо

    9 1 Отговор
    Изглежда ще излезе истина , че френска фирма е помагала на укрите да създадат плутония който са намерили Руснаците на площадката на централата - иначе от какъв зор военният министър на франция ще иска да говори с Шойгу - по скоро онова нещо столтенберсг ще подскача пред журналистите . Що се отнася до МААЕ - умишлено не отиват на проверка и се оправдават с измислени и глупави обяснения .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 НЕучуден

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    А де. Той и Вова им го каза. Който има мерак нека заповяда. Ма нещо не щът. Що ли? Това пък го обясни един американски полковник.
  • 13 го шо

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    ааа, знаеш, значи... сега остава да ти треперят коленцата - кога ще се случи.
  • 14 Лили Марлен

    5 1 Отговор
    Да стреляш по нещо,което вече е твое е лудост.Кой може да вярва на такава тъпотия???
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания