Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Август, 2022 14:40 1 606 12

Запорожката АЕЦ остава изключена

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • запорожие-
  • запорожката аец -
  • енергоатом-
  • маае-
  • сащ

"Енергоатом" съобщи, че към 9 часа сутринта всички енергоблокове на Запорожката АЕЦ са останали изключени от електропреносната мрежа

Запорожката АЕЦ остава изключена - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинската компания "Енергоатом" съобщи, че към 9 часа сутринта всички енергоблокове на Запорожката АЕЦ са останали изключени от електропреносната мрежа, съобщава Руската служба на Би Би Си.

"Собствените нужди на централата за електрозахранване се осигуряват чрез ремонтираната линия от електроенергийната система на Украйна. Изходната линия на Запорожката АЕЦ към електроенергийната система на Украйна е възобновена, работи се по подготовка на присъединяването на два енергоблока на Запорожката АЕЦ към мрежата. Няма забележки относно работата на оборудването и системите за сигурност", се казва в изявление на "Енергоатом".

На 25 август Запорожката АЕЦ за първи път от пускането си (тя е въведена в експлоатация през 1984 г.) беше напълно изключена от украинската електропреносна мрежа.

Междувременно руското министерство на отбраната заяви в петък, че неговите сили са унищожили произведена в САЩ гаубица M777, която според него е била използвана за обстрел на контролираната от Русия ядрена централа в Запорожие.

В ежедневния си брифинг Министерството на отбраната съобщи, че гаубицата е била унищожена западно от град Марганец, в Днепропетровска област на Украйна.

В четвъртък стана известно, че в Херсонска област, която се намира под контрола на руската армия и в окупираните части на Запорожие са напълно прекъснати електричеството и водоснабдяването. По-специално токът бе спрял в Мелитопол, Херсон и Нова Каховка, според представители на местните окупационни администрации.

Заради спирането на Запорожката АЕЦ от украинската електропреносна мрежа някои болници на окупираните от Русия територии са останали без ток и не могат да работят нормално, съобщи министърът на здравеопазването на Украйна Виктор Ляшко.

Както вече обясниха кореспондентите на Би Би Си, атомната електроцентрала изисква постоянно снабдяване с електроенергия, включително за охлаждане на енергийните блокове. В противен случай съществува заплаха от стопяване на действащите реактори и ядрена катастрофа.

В четвъртък руското министерство на отбраната съобщи, че ръководителят на ведомството Сергей Шойгу е провел телефонен разговор с френския министър на отбраната Себастиан Лекорню за ситуацията около Запорожката атомна електроцентрала. Според руските медии министрите са отбелязали "важността на мисията на служителите на МААЕ в Запорожката АЕЦ".

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси, който възнамерява лично да ръководи инспекцията в Запорожката атомна електроцентрала, съобщи в "Туитър", че е разговарял за ситуацията в централата с френския президент Еманюел Макрон. Според него срещата с френския лидер е била "навременна и целенасочена" и посветена на "посещението на МААЕ в Запорожката атомна електроцентрала, което ще се състои в близко бъдеще".

МААЕ се готви за мисия и иска да посети Запорожката атомна електроцентрала в Украйна преди 5 септември, съобщи Bloomberg.

Според Киев руската армия периодично обстрелва Запорожката АЕЦ, за да обвини Украйна за това и да провокира изключването на централата от украинските енергийни мрежи. Русия твърди, че Запорожката атомна електроцентрала е атакувана от въоръжените сили на Украйна.

По-рано през август генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за изтегляне на целия военен персонал и военно оборудване от атомната електроцентрала в Запорожие и "избягване на всяко друго разполагане на военни сили или военно оборудване на тази територия". Той също така заяви необходимостта да се спрат всички военни действия в района на АЕЦ и да не се атакуват съоръженията на централата и околностите.

На 18 август заместник-говорителят на руското външно министерство Иван Нечаев определи като "неприемливо" предложението на ООН за демилитаризация на района около атомната централа.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    43 2 Отговор
    Укрите ще седят на тъмно и студено да им дойде акъла.Друг път да не стрелят по АЕЦ
  • 2 Зеленски

    26 1 Отговор
    Ну ЗАЕЦ!Ну погоди!
  • 3 УЖАС

    29 3 Отговор
    ПО ЦЯЛ ДЕН СЕ ЧУДИТЕ КАКВИ ГЛУПОСТИ ДА ИЗМИСЛЯТЕ, МНОГО ДОЛНОПРОБЕН САИИТ СТЕ ПО СЛЕ ОТ ПУБЛИЧЕН ДОМ И БАРДАК СТЕ,ВЯШЕТО НИВО Е НА КРАИПЪТНИ ПРОСТИТУТКИ АМА ОТ НАЙ ПРОТИВНИТЕ
  • 4 Кочо

    26 2 Отговор
    Путин с такива сюрпризи трябваше да започне операцията по вразумяване на фашистите, а не с ненужни паради по степите на Днепър! Дори не е нужно да праща войски, а просто със серия обстрели да ги остави без ток, слънце и въздух! Предимно западната част на тази територия!
  • 5 Мишел

    29 2 Отговор
    Над 30% от Украйна се захранват от Запорожката АЕЦ.
    Затова едва ли ще проработи скоро .
    А на фронт в Запорожие руската армия започна настъпление, чрез което да отнеме възможността на ВСУ да стреля по ЗАЕЦ.
  • 6 Бай Манчо

    27 2 Отговор
    Хахахахаха спряха им тока на фашистите .
  • 7 Гутериш Мутериш

    25 2 Отговор
    Гутериш може много да иска, ама сглупят ли въобще руснаците да се изтеглят, украинците веднага ще я окупират и всичките тия Гутериши ще си затварят очите пред тоя факт. Опасно е да попада атомната централа в на зеления наркоман. Не се знае, какви мизерии ще му роди наркоманската глава
  • 8 Усровермахта - сравни

    8 2 Отговор
    Россия заявила об отключении Запорожской АЭС от электросети Украины
    Российские оккупанты заявляют о полном отключении Запорожской АЭС от энергосети Украины по причине повреждения всех линий электропередач. Об этом в пятницу, 26 августа, пишут российские СМИ со ссылкой на российские силы, контролирующие ЗАЭС.
    Там утверждают, что "украинские войска перебили последнюю четвертую линию электропередач".
    Оккупанты давно планировали отсоединить ЗАЭС от электросети Украины и присоединить к временно оккупированному Крыму. Первое в истории станции отключение от сети зафиксировано в пятницу.
    По данным "Энергоатома", по состоянию на утро 26 августа все шесть энергоблоков ЗАЭС все еще отключены от энергосети. При этом отмечается, что собственные нужды станции в электропитании обеспечиваются через отремонтированную линию из энергосистемы Украины.
    Эту информацию подтверждает "Укрэнерго", отмечая что таким образов обеспечено стабильное энергопитание и безопасное функционирование хранилищ отработанного ядерного топлива и других важных объектов, находящихся на площадке ЗАЭС.
  • 9 Кочо

    20 0 Отговор
    Тея ми паднаха в представите, след като преди няколко дни убиха Ксения! Тогава се убедих, че това в Киев е по лошо от фашизъм!

    Коментиран от #10

  • 10 Да и всичко това

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Кочо":

    е полд на мъдрото ръководство на фащ.
  • 11 MACTУPБИРAЩИЯT C BЬЛЦИ

    11 0 Отговор
    Аз,вчера когато го написах това, веднага ми изтрихте коментара.Само,че накрая истината винаги се разбира.Украйна, загуби завинаги този АЕЦ.
  • 12 Вова

    3 1 Отговор
    ⚡️Запорожката атомна електроцентрала е свързана с мрежата и произвежда електроенергия за нуждите на Украйна

    Днес, 26 август 2022 г., в 14.04 ч. единият от спрените вчера енергоблокове на АЕЦ "ЗАЕЦ" беше включен към електропреносната мрежа, като се извършва повишаване на мощността.

    Няма забележки по работата на оборудването и системите за сигурност.

    Ядрените работници на Запорожката АЕЦ са истински герои! Те неуморно и здраво държат на плещите си ядрената и радиационната безопасност на Украйна и цяла Европа и работят самоотвержено, за да има в родната си страна животворно електричество.

    Гордеем се и много ви благодарим!
Новини по държави: