Тема: Украйна

27 Август, 2022 07:40 4 148 51

Най-голямата ядрена електроцентрала в Европа отново работи

  • украйна-
  • аец запорожие-
  • русия

Украинският президент Володимир Зеленски заяви късно в четвъртък, че прекъсването на работата на АЕЦ "Запорожие" е причинено от руски обстрел на последния действащ електропровод, свързващ централата с мрежата

Окупираната от войските на Москва украинска атомна електроцентрала в Запорожие отново работи, съобщи държавният оператор, след като Киев заяви, че тя е била изключена от националната електропреносна мрежа заради руски обстрел, предаде NOVA.

Централата - най-голямото ядрено съоръжение в Европа - беше изключена от украинската електропреносна мрежа за първи път в историята си в четвъртък поради "действията на нашествениците", заявиха от "Енергоатом".

В актуализирано съобщение операторът съобщи, че от 14:04 ч. местно време централата "отново е свързана с мрежата и произвежда електроенергия за нуждите на Украйна". Запорожие е повод за нарастваща загриженост, откакто беше превзето от руските войски в първите седмици на войната.

През последните седмици Киев и Москва си размениха обвинения за ракетните удари около съоръжението в южния украински град Енергодар. Украинският президент Володимир Зеленски заяви късно в четвъртък, че прекъсването е причинено от руски обстрел на последния действащ електропровод, свързващ централата с мрежата.

"Русия постави украинците, както и всички европейци, на крачка от радиационна катастрофа", каза той във вечерното си обръщение.

От "Енергоатом" съобщиха, че прекъсването е причинено от пожар в пепелище на съседна топлоелектрическа централа, който е повредил линията, свързваща единствените два от шестте работещи реактора на централата.

Другите три електропровода, свързващи комплекса с националната мрежа, "бяха повредени по-рано по време на терористични атаки" от руските сили, заяви операторът. Енергоатом съобщи, че единият реактор е възстановен и "капацитетът му се увеличава".

Киев подозира, че Москва възнамерява да пренасочи електроенергията от централата в Запорожие към Кримския полуостров, анексиран от руските войски през 2014 г. Но в четвъртък Вашингтон отправи директно предупреждение срещу всяка подобна стъпка.

"Електроенергията, която тя произвежда, по право принадлежи на Украйна", заяви пред репортери говорителят на Държавния департамент Ведант Пател.

"Всеки опит за изключване на централата от украинската електропреносна мрежа и пренасочването ѝ към окупирани райони е неприемлив."

В телефонен разговор със Зеленски президентът Джо Байдън също призова Русия да върне пълния контрол над централата и да допусне ядрени инспектори, съобщи Белият дом. Зеленски заяви, че е разговарял с Байдън и му е благодарил за "непоколебимата" подкрепа от страна на Съединените щати.

Британското министерство на отбраната предупреди, че сателитни снимки от уикенда показват засилено присъствие на руски войски в централата, съобщи АФП. Бронираните машини са били разположени на 60 метра от един от реакторите и "руските войски вероятно са се опитвали да скрият превозните средства, като са ги паркирали под надземни тръби и портали".

"Русия вероятно е готова да използва всяка украинска военна активност в близост до (централата) за пропагандни цели", заяви министерството.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    93 10 Отговор
    Как хем централата е окупирана от руснаците, ама те стрелят по нея?! Някой може ли това да ми обясни?
    Освен това, защо пишете, че това е най-голямата УКРАИНСКА централа? Ами тя не е украинска. Тя е РУСКА. Проектирана е от руснаците, построена е от руснаци, материалите вложени в нея са руски, дори и ядреното гориво в централата е РУСКО!
    Запомнете! Украинците имат едно единствено тяхно си произведение. То се нарича "автомобилът"- ЗАПОРОЖЕЦ.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Слънчев вятър

    43 5 Отговор
    Върховният главнокомандващ на Украйна е заобиколен от генерали, които лъжат и саботират заповеди.
  • 3 Гадател

    48 4 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    Даже и Запорожецът не е техен
  • 4 Познай

    51 4 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    " ... Украинците имат едно единствено тяхно си произведение ... "

    Нямат. Украинците са си руснаци, така, зе и ЗАЗ-а е руски. Все едно добруджанци или тракийци да не са българи.
  • 5 Военна активност

    54 2 Отговор
    "Русия вероятно е готова да използва всяка украинска военна активност в близост до (централата) за пропагандни цели". Ами да спрат украинците с "военната си активност" близо до централата. Нали украинците уж бият навсякъде руснаците? Ами да ги бият другаде, по-далече от ядрените реактори. Мене ме притесняват две неща. Първата и Втората Световна. И в двете войни, САЩ влизат по много спорни поводи. Уж кораби нещо потопени... Да не би и запорожката централа да изиграе ролята на поредния потопен кораб? Или на шишетцето с парфюм дето размахваше един циркаджия от трибуната на ООН? Или пък да се окаже централата в ролята на паднал небостъргач?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 дезинформация

    65 5 Отговор
    Как може хем да си завладял централата, хем да я обстрелваш? По себе си ли стреляш? Тези вече съвсем изтрещяха....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Слънчев вятър

    16 4 Отговор

    До коментар #8 от "Путин ядрен терорист":

    Джуджетата управляват Европа, а гигантите управляват Китай.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Стас

    17 0 Отговор
    Оххххххххх,отдъхнах си,централата работи! За разлика от българските депутатници.
  • 20 попара

    15 2 Отговор
    Като пръска вода така надясно и наляво,ще се Зеленясваме.
  • 21 Браво !

    24 3 Отговор
    Каква новина само! Джо се обажда на зеления да призовава руснаците?!? Ами обади се в Кремъл! Или си си сбъркал апчетата ?
  • 22 Има нема

    17 3 Отговор
    Палячо е опера от 19в.Един друг палячо мисли всички ни ,за без капка разум,че да му верваме!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Питанка

    6 1 Отговор
    Единствените два от шестте? ??
  • 27 Реалист

    33 2 Отговор
    Хора, уморих се от глупостите на Зеленски. Електроцентралата никога не е била обстрелвана от руснаци. Те нямат интерес от това да стопират електричеството за районите си, още по-малко пък да правят ядрена авария за новоосвободените си райони. Тия дивотии ги правят украински неонацисти или още по-вероятно наемници от чужбина на които не им пука дали ще гръмне централата. За наемника всеки който говори руски е мишена, а това са и украинците. Те с удоволствие биха взривили централата. Зеленски се чуди как да не признае, че не ги контролира. А че не може да го направи е факт и той се дължи на това, че Зеленски е евреин, а тия момчета са нацисти. Те никога няма да се подчинят на евреин и даже ще направят точно обратното. Разберете вече! Зеленски не контрола неонацистите, а запада им дава оръжие и това ще доведе до нещо много страшно. Това трябва да спре!
  • 28 Анджело

    30 2 Отговор
    Значи централата хем превзета от руснаците. Хем руснаците стрелят по нея, демек по своите.. Ама те верно много пияни бе Зельонски, повече отколкото ти надрусан
  • 29 Война и мир

    22 3 Отговор
    Да, първи енергоблок отново работи, а втори е на топъл резерв и ще бъде включен ако се наложи по някакви причини да бъде спрян първи.
    Да, от трите електропровода работи един.
    Да, ЗАЕЦ отново е включена към енергийната система. Но не дава ток на остатъчна бивша Украйна, а само на тези части от Херсонска и Запорожка области, които са под руски контрол и където ще се провеждат референдуми за присъединяване към Русия.
    Останалото са приказки, добре премерена заблуждаваща информация.

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Факти=fake news

    18 2 Отговор
    Централата беше изключена от енергийната мрежа от Руската освободителна армия в следствие на атаките на украинските фашисти. Това, което пишете е долна пропаганда и не отговаря на реалността.
  • 33 войс ъф америка21

    13 1 Отговор
    авторът на статията,миризливото американско скунксче,дали сам си вярва на лъжите,които е публикувал?Много ми е интересно да получа отговор на този въпрос
  • 34 Вова

    3 3 Отговор

    До коментар #29 от "Война и мир":

    Е що приказваш глупости? 750 киловолтовият ЕП е до съседното село. А и първи и втори ЕБ са с лиценз презарядка и студено спиране.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Вова

    3 14 Отговор
    Между другото. Възстановена е работоспособността на всички повредени електропроводи от ЗАЕЦ към украинската ЕЕС и са включени в работа. Електропроводът към Крим е със сериозни повреди и без възможност за достъп на бригади за извършване на ремонтни работи по ЕП.

    Очаква се следващата седмица мисия на МААЕ, по покана на оператора на ЗАЕЦ Енергоатом, да посети централата. Към този момент трябва всичката бойна техника и жива сила да бъде изведена от площадката, освен ако Кремъл не иска сериозен международен скандал.

    Коментиран от #39

  • 37 Краварски обор

    8 1 Отговор

    До коментар #31 от "Добро утро,":

    Бегай на прайда, птеродактил либерастки!
  • 38 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 1 Отговор
    Нали искахте демокрация?
    Ето ви демокрация!
  • 39 Хубаво си признахте

    21 1 Отговор

    До коментар #36 от "Вова":

    Току що сам доказа кой стреля по далекопроводите. Да разрушиш далекопровода към Крим? Руснаци ли са го взривили? Това е дело на украинци. Само те и техните ментори искат взривяване на далекопроводите към Крим! Защо им е на руснаците да взривяват това, което е в помощ на Крим. Фактът, че са така разрушени, че не могат да се възстановят бързо, значи че стрелбата е на украинци. И цялата ви теория за лошите руснаци дето се самообстрелват издиша.

    Коментиран от #42, #43

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Супер

    11 4 Отговор
    "Електроенергията, която тя произвежда, по право принадлежи на Украйна", заяви пред репортери говорителят на Държавния департамент Ведант Пател. "Всеки опит за изключване на централата от украинската електропреносна мрежа и пренасочването ѝ към окупирани райони е неприемлив."...най накрая САЩ признаха, че ДНР, ЛНР и Херсон не са украински!
  • 42 Вова

    2 4 Отговор

    До коментар #39 от "Хубаво си признахте":

    Да. Разрушаването е с цел прекратяване на опитите за кражба на ел. енергия. Никой не е обвинявал Русия за точно този ЕП.
  • 43 Вова

    1 7 Отговор

    До коментар #39 от "Хубаво си признахте":

    Окупаторите напускат територията на Енергодар и ЗАЕЦ и всякакви обвинения за обстрел се прекратяват.

    Коментиран от #44

  • 44 Реалност

    16 3 Отговор

    До коментар #43 от "Вова":

    Окупаторите отдавна са ги напуснали и сега са в притежание на истинския им собственик, който между другото и ги е построил!

    Коментиран от #47

  • 45 Tорбалан

    8 2 Отговор
    Голяма новина следваща цел на. Русия лъжовните медии на прицел
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Мнение

    11 1 Отговор
    "Украинският президент Володимир Зеленски заяви късно в четвъртък, че прекъсването на работата на АЕЦ "Запорожие" е причинено от руски обстрел на последния действащ електропровод, свързващ централата с мрежата."
    Истината е,че по АЕЦ Запорожие стрелят мечтателите,които искат да се задейства член 5 на НАТО.Това са Пентагона и украинските военни.Това е пресръпление срещу човечеството.
  • 49 Гео

    4 1 Отговор
    Истината е,че Руснаците насочва електроподаването към Крим и новозавзетите територии. Затова риве Зеления
  • 50 Анти трол

    2 3 Отговор
    Рашистите са страхливи терористи
  • 51 Васко

    3 1 Отговор
    Тоя наркоман пак изнудва европа за пари кои ще обстрелва самия себеси всичко е провокация на Украйна
Новини по държави: