Last news in Fakti

30 Август, 2022 13:10 891 2

Двама шведи са осъдени в Иран за трафик на дрога

  • иран-
  • масуд сетайечи-
  • съд-
  • дрога-
  • наркотрафиканти

Двамата са представени като "Саймън Каспър Браун" и "Стивън Кевин Гилбърт"

Двама шведи са осъдени в Иран за трафик на дрога - 1
Снимка: Shutterstock

Двама шведи, задържани на летището в Техеран в началото на 2020 г., са осъдени на 5 и на 8 години затвор за наркотрафик. Това съобщи днес Масуд Сетайечи, говорител на иранската съдебна власт, предаде Франс прес.

Двамата са представени като "Саймън Каспър Браун" и "Стивън Кевин Гилбърт".

"Саймън Каспър Браун, шведски гражданин, е осъден на пет години затвор и глоба за пренасяне на над 21 000 таблетки трамадол. Стивън Кевин Гилбърт, друг гражданин на същата страна, е осъден на осем години затвор, 60 удара с пръчка и глоба за притежание на 9,8 кг сок от опиумен мак, уточни говорителят.

Двамата бяха обвинени, че са част от международна мрежа за наркотрафик.

Трамадол е опиоиден болкоуспокояващ медикамент, уточнява АФП.

Иран е част от основните маршрути за трафик на опиум и хероин от съседен Афганистан, най-големия производител на тези видове дрога в света.

Съдебната власт посочи, че двамата осъдени "нямат нищо общо" с друг швед, обвинен в шпионаж през юли и задържан в Ислямската република, която не разкри самоличността му. Този арест беше извършен на фона на напрежение между Техеран и Стокхолм. В средата на юли Хамид Нури, бивш служител в ирански затвор, бе осъден в Швеция на доживотен затвор за "престъпления срещу международното право при утежняващи вината обстоятелства" и "убийства". Иран нарече присъдата политическа и поиска Нури да бъде освободен.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Линкълн

    0 3 Отговор
    Ето Иран съди всеки ден някой швед за дрога други за тероризъм, ще се окажат прави турците да не ги пускат в НАТО заради връзки с тероисти, добре че е демократична Турция защото от НАТО са сляпи кой приемат
  • 2 аятоллах хуймени

    1 0 Отговор
    трафикантите - на крана!