Last news in Fakti

30 Август, 2022 16:35 8 908 108

Русия плува в пари от петрол

  • енергийна криза-
  • цени на петрола-
  • руски петрол-
  • петролно ембарго

The Wall Street Journal: Нуждите на най-големите икономики осигуриха на Русия предимство в енергийната война

Русия плува в пари от петрол - 1
Снимка: БГНЕС

Нуждите на най-големите икономики осигуриха на Русия предимство в енергийната война, пише американският вестник The Wall Street Journal. Когато Западът изостави руския петрол, купувачи от други региони отвориха нови търговски пътища за него. Въпреки санкциите Русия плува в пари, уверени са експерти.

Русия произвежда и доставя на световния пазар почти толкова петрол, колкото преди началото на войната в Украйна. И тъй като цените на тези суровини се повишиха, сега Москва печели повече.

Нуждите на най-големите икономики в света дадоха на руския президент Владимир Путин значително предимство в енергийната война, която засенчи въоръжения конфликт в Украйна и обърка плановете на Запада, който възнамеряваше да парализира руската икономика със санкции.

Продажбите на руския експортен пазар, който е най-големият в света по доставени петрол и петролни продукти, нарастват. А новите търговски споразумения дадоха на Путин възможност да използва износа на природен газ като икономическо оръжие срещу европейските съюзници на Украйна. Преди началото на операцията Русия осигуряваше 40% от газовите нужди на Европа. Но сега тя прекъсна доставките по "Северен поток 1" за Германия и други тръбопроводи, повишавайки цените и оказвайки натиск върху европейските домакинства и компании.

Приходите от петрол компенсират разликата. "Русия плува в пари", каза Елина Рибакова, заместник-главен икономист в Института за международни финанси. Според нея към края на юли Москва е спечелила 97 милиарда долара от продажба на петрол и газ, като 74 милиарда от тях са от петрол.

През юли Русия е изнасяла 7,4 милиона барела петрол и петролни продукти като дизел и бензин дневно, според Международната агенция по енергетика. Това е само с 600 хиляди барела на ден по-малко от началото на годината.

Въпреки спада в износа на петрол, Русия получава средно 20 милиарда долара месечно от продажби тази година, докато през 2021 г., когато световната икономика се възстановяваше от пандемията, средната месечна стойност беше 14,6 милиарда долара. Наблюдателят на корабния трафик Vortexa отбелязва, че доставките са се увеличили отново през август.

Силата на руския петролен пазар предизвиква смесени реакции във Вашингтон, който има две противоречиви цели: да намали инфлацията чрез увеличаване на доставките на петрол за световния пазар и да поддържа икономическия натиск върху Путин.

В първите седмици на военните действия цената на "черното злато" се покачи над 130 долара за барел, но напоследък се стабилизира на около 100 долара. Това все още е по-високо от преди година, но този спад спомогна за намаляване на цените на бензиностанциите в САЩ и Европа.

Русия увеличава предлагането на енергийни ресурси, като търси нови купувачи, платежни средства, търговци и начини за финансиране на износа. Това разказват петролни търговци, бивши ръководители от руската петролна индустрия и представители на корабни компании.

"Налице е осъзнаването, че светът се нуждае от петрол и никой няма да посмее да наложи ембарго върху 7,5 милиона барела на ден руски петрол и петролни продукти", каза Сергей Вакуленко, анализатор и бивш ръководител на руската енергетика.

Когато купувачите в САЩ, ЕС и техните тихоокеански съюзници намалиха вноса си на руски петрол, голяма част от него отиде в азиатските страни, които отказаха да вземат страна в конфликта.

Неочаквано пазарът се отвори и в Близкия изток. Днес Русия изнася мазут за Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. По пътя танкерите често спират в Египет.

Руският петрол или се изгаря в саудитски електроцентрали, или се изнася от пристанището Фуджейра на ОАЕ, където предварително се смесва с ирански петрол, за да се скрие произходът му. Преди избухването на военните действия в Украйна това гориво се доставяше на американските рафинерии.

Намаленият руски внос дава възможност на държавния гигант Saudi Arabian Oil Co да изнася свой собствен суров петрол на пазарни цени. "Саудитците са щастливи да вземат техния петрол и да го продават, вместо да го изгарят", каза Карол Нахле, директор на консултантската фирма Crystol Energy.

Подобна схема увеличава обема на предлагането на световния пазар и спомага за задържане на цените. "Това е печеливша ситуация за руснаците и дори бих казала за европейците и американците", каза Нахле.

Схемата също така укрепва връзките на Русия с Близкия изток. Путин се възползва от търканията между саудитците и администрацията на Байдън, а Рияд, съюзен с Москва в картел, наречен ОПЕК+, се съпротивлява на призивите на САЩ да увеличи производството. Това повиши цените и помогна на Русия през месеците, когато нейният петрол се продаваше със значителна отстъпка.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман каза миналата седмица, че ОПЕК може да намали производството. Така той отхвърли исканията на САЩ за изпомпване на повече петрол и взе страната на Москва.

Свободна маркировка

В повечето случаи продажбата и покупката на руски суровини е напълно законна. По отношение на финансовата система САЩ и ЕС въведоха такива ограничения, които позволяват плащанията за петрол да отиват в страни, които не са свързани със санкции, и също така предотвратяват по-нататъшното нарастване на цените на енергията.

Много западни организации, включително банки и стокови борси, надхвърлиха изискванията на закона и обявиха, че ще намалят или дори спрат всякакви операции, свързани с руски петрол. Когато фирми като Glencore и Gunvor отказаха да търгуват със стоките, произведени от руската държавна компания "Роснефт", по-малките търговци се насочиха към руския износ.

Тези по-малки играчи са преместили служители в Дубай и Сингапур, за да заобиколят санкциите на ЕС, забраняващи сделки с "Роснефт", казаха търговци и ръководители на индустрията.

За да скрие обходните си маневри в търговията с петрол, Москва спря да публикува месечни отчети за производството и други данни, което затруднява преценката за представянето на петролната индустрия сега. Често в документацията на руските пристанища не се посочва къде се изпраща горивото и кой го транспортира.

Посредниците прехвърлят петрол от танкер на танкер в открито море. Това е скъпа маневра за скриване на произхода на горивото и за товарене на кораби, чийто тонаж не им позволява да влизат в руските пристанища на Балтийско море. Според търговците най-вероятно това се прави, за да не откажат финансовите институции, страхувайки се от санкциите и стремейки се да запазят репутацията си, да финансират и застраховат доставките.

Търговците казват, че ирански, венецуелски, а сега и руски суровини се съхраняват в търговския център във Фуджейра и умишлено се прикриват. Един швейцарски търговец каза, че му е предложен мазут, който, съдейки по характеристики като съдържание на сяра, очевидно е руски. Но марката е била друга.

Реконфигурацията на петролния пазар стабилизира руската енергийна индустрия и облекчи опасенията, възникнали с началото на войната в Украйна заради санкциите. Западните купувачи и европейските банки, които финансират стоковите пазари, отказаха руските доставки. В началото на годината търговците прогнозираха, че руският износ ще намалее с три милиона барела.

Но Китай, Турция и страните от Близкия изток бързо увеличиха покупките си, възползвайки се от ниските цени, и отвориха нови и много печеливши търговски пътища за руския петрол. Някой рафинира суровини от Русия и след това прави значителна печалба от износа на петролни продукти като бензин и дизелово гориво на Запад.

Днес Индия е най-големият купувач на Москва. Местните компании, които практически не внасяха руски петрол, по нареждане на правителството увеличиха вноса си от Русия до почти милион барела на ден, като направиха това още в първите седмици след началото на войната.

Напоследък вносът е намалял поради работата по поддръжката на рафинериите, според изпълнителен директор на държавната Indian Oil Corp. Тази компания обаче подписа договор с "Роснефт", според който доставките ще продължат до 2028 г.

"Руският петрол ще намери нови начини да проникне в Индия, Китай и други пазари", каза Евгений Грибов, който напусна ръководна позиция във втория по големина производител на петрол в Русия "Лукойл" през март. "И дори да се продава с отстъпка, ще бъде повече от достатъчно, за да продължим да финансираме битките."

Война в сянка

Анализатори, както и бивши и настоящи лидери в индустрията, отбелязват, че за Русия ще бъде трудно да запази позицията си на водещ доставчик на петрол в бъдеще. Рафинериите в Индия и Китай могат да приемат руски суровини за преработка само в ограничени количества. Освен това оборудването се поврежда и Москва губи достъп до западен софтуер. Следователно санкциите, които налагат забрана върху вноса на технологии, замъгляват енергийните перспективи на Русия.

Зимата ще бъде тест за решителност за Москва и нейните противници. На 5 декември ЕС трябва да наложи ембарго на руски петрол и евентуална забрана за застраховане и финансиране на руски петролни танкерни товари. Ако тези мерки бъдат въведени, в което някои анализатори и търговци се съмняват, това ще бъде сериозен удар за руската икономика.

САЩ и техните съюзници до голяма степен избягват подобни ограничения, за да избегнат по-нататъшно увеличение на цените на енергията.

Анализаторът на Citigroup Аркадий Геворкян каза, че ще бъде трудно за Русия да намери нови купувачи за 1,25 милиона барела петрол и гориво, които в момента се доставят ежедневно в Европа. Ливия Галарати от Energy Aspects каза, че до март следващата година дневното производство на петрол и кондензат в Русия може да спадне с около два милиона барела.

Вашингтон се опитва да убеди Брюксел да наложи такива ограничения, които ще намалят руските доходи, но няма да доведат до повишаване на цените. САЩ искат ЕС да застрахова петролни товари само ако цените им достигат определен таван. Целта е да бъде лишен Путин от средствата за водене на война и в същото време да се запазят цените от ново увеличение.

"Ние не искаме хамбургери на МакДоналдс да се продават в Москва, но искаме евтиният петрол да минава през Балтийско море", каза високопоставен служител на Министерството на финансите.

Някои търговци и анализатори са много скептични по този въпрос. Откакто през юни Министерството на финансите представи идеята за ограничаване на цените, напредъкът по този въпрос е малък.

Ако ЕС наложи предложените ограничения, това ще демонстрира готовността на Европа за икономически страдания в името на Украйна. Мнозина смятат, че Москва ще отговори с пълно спиране на доставките на газ за Европа. Газопроводът "Северен поток 1" в момента работи с 20% от капацитета си.

"Владимир Путин постави взаимно гарантираното унищожение на дневен ред", каза Хелима Крофт, ръководител на стоковата стратегия в RBC Capital Markets.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В шок съм

    41 91 Отговор
    А българските русофили мизерстват

    Коментиран от #6, #51

  • 2 Линкълн

    87 12 Отговор
    Значи Русия финансира войната в Украйна за още поне 300 години, БРИКС и Запада са зависими от Русия също както малката украйна е зависима от доставките на оръжие, оръжията на Русия на фронта се попълват от безкрайните полета с оръжия в Сибир които стигат за хиляди световни войни

    Коментиран от #62

  • 3 Паци

    135 13 Отговор
    Брех, какви са тези новини?! Нали всички очакваме Расия да фалирва? Зелено-либералните-джендъряги обещават, че ей сега идва момента на санкциите и мизериите в Расия, а то виж рублата е по-стабилна от всякога и всеки се натиска да купува от Расия, въпреки санкциите ... Странна работа ...

    Коментиран от #10

  • 4 А стига бе!...

    118 8 Отговор
    Аз пък мислех, че е фалирала, има гладни бунтове в Москва, опашки за визи и помощи...Поне това чета от години. Последно на какво да вярвам?

    Коментиран от #92

  • 5 Иван

    59 36 Отговор
    Руснаците са недоволни от това, че изобилието от пари от нефта и газа, е направило свръхбогати само част от върхушката. А обикновените руснаци не са почувствали нищо от тези пари.
    И българите сме недоволни от това, че шепа хора се къпят в богатства, а българите тичат в чужбина да оцеляват и да пращат пари на близките си тук.
    Жалка работа сме и двете страни!

    Коментиран от #9, #15, #16, #20

  • 6 Хахаха

    90 11 Отговор

    До коментар #1 от "В шок съм":

    Поне се къпем за разлика от краварофилите и нямаме маймунска шарка:)

    Коментиран от #25, #33, #46, #48

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    83 11 Отговор
    Санкциите работят ‼️
    Още санкции ‼️

    Коментиран от #38, #44

  • 8 Милен

    23 40 Отговор
    За това гори по 10 мил. долара газ на ден

    Коментиран от #13, #14, #28, #67

  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    68 4 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    А в САЩ всички имат по равно може би 🤔🤔🤔

    Коментиран от #50

  • 10 Линкълн

    43 10 Отговор

    До коментар #3 от "Паци":

    Как ще фалира Русия , като има шесто масово измиране на видове така вече се случва ново велико преселние на нородите и пак от Изток на Запад, този път не европейците ще колонизират индианците а новите от магреб и бриксаджии ще колонизират американците от европейски произход в САЩ и ЕС
  • 11 Това

    87 8 Отговор
    беше повече от логично! Да мисли глупава Европа, която се закопава със санкции, за радост на интриганта САЩ!

    Коментиран от #27

  • 12 И ние

    73 10 Отговор
    Се къпем в дупките по улиците кат завали дъжд,ма сме горди Европейци.Да въ и.б.ъ. в гордите европейци.

    Коментиран от #18

  • 13 Какво гори не знам,

    31 6 Отговор

    До коментар #8 от "Милен":

    Обаче вярвам на "Факти". Щом са се нарекли така, значи публикуват само факти, нъл тъй?

    Коментиран от #81

  • 14 Има гори

    50 2 Отговор

    До коментар #8 от "Милен":

    Може да си го позволи!
  • 15 Реалност

    78 2 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Не може всички да са като Запада и САЩ където няма бедни и всички са богати:) Е 70% от САЩ вече са гета по зле и от нашите цигански квартали и Урсула прилапа стотици милиони комисионни от Пфайзер, но какво да се прави:) Да не говорим, че в момента Германия е едно блато пълно със сирийци, афганистанци и турци.

    Коментиран от #72

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Горно Уйно

    64 1 Отговор
    Русия не е за мислене, ние шо ке праим?
  • 18 Незапознат

    6 25 Отговор

    До коментар #12 от "И ние":

    Се къпеш в дупките по улиците кат завали дъжд,ма си горд. Да тъ и.б.ъ. в гордия комуноид.
  • 19 Баууууу

    1 9 Отговор

    До коментар #16 от "бай пантелеймон наследникът на бай иуп":

    И това им е много!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Русия плувала

    8 32 Отговор
    Вкво плуват че не разбрах.Плуват в Москва и ешо два три града.Другите плуват нали са сещате римата на Москва.почва с Л.. и завършва на А.

    Коментиран от #26

  • 22 а сега де

    45 1 Отговор
    нали нямаха какво да ядат тия руснаци как сега се купят у пари? не мога да ви резбера един ден пишете че ще пукнат гладни друг ден се упят в пари
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бравос

    9 4 Отговор

    До коментар #16 от "бай пантелеймон наследникът на бай иуп":

    От опит говориш нали:) Сигурен съм, че си останал много доволен, особено от Русия:)
  • 25 Лелееее

    8 34 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    Този сериозно си мисли че в Европа не се къпем защото няма топла вода. И в същото време твърди,че се къпе. Апелирам към всички нормални хора да спрат да гледат руска пропаганда. Защото има варянт тоя да си е бил шизофреник. Но има и варянт самата пропаганда да го е скапала психиката.

    Коментиран от #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 онзи

    4 36 Отговор

    До коментар #11 от "Това":

    Я по кротко комуноид! Като ти е глупава Европа, какво дириш тука ? А се възползваш от благините на ЕС?

    Коментиран от #34, #91

  • 28 Милен

    24 2 Отговор

    До коментар #8 от "Милен":

    Ами има гори ние като нямаме какво да горим?

    Коментиран от #43

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Мнение

    6 20 Отговор
    Но за сметка на това хората там мизерстват, а олигарсие тънат в разкош.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 о,санкта симплиситас43

    7 14 Отговор
    Авторката на статията,олеа,моя мила ненагледна,не получи ли вече хлебче от господаря?Та колко статии трябва да препише слугата за да получи хлебче?Ох да,забравих,колко съм тъп,американците са световно известни скъперници.Виж сега,по тема свързана с оръжие и зенитно ракетни комплекси,човек може да оправдае твоята липса на компетентност!Но в тази статия да допускаш фрапантни грешки е недопустимо!Ето твой цитат;когато купувачите в сащ и ес намалиха вноса си на руски петрол...Олеа,ти знаеш ли кои са най-големите производители на петрол-това са Саудитска Арабия.САЩ и Русия.След като САЩ имат собствен петрол,защо трябва са внасят руски?То е ясно-лъжи и пропаганда и обвиняване на руснаците за всичкоооооо

    Коментиран от #41, #52, #96

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 оля

    12 2 Отговор
    А ти плуваш в това,което ти наредят ! Жива и здрава,то тая помия и прасетата не я желаят !
  • 41 Дааааааа

    7 0 Отговор

    До коментар #37 от "о,санкта симплиситас43":

    Защо се опитваш да се правиш на по умен и сведущ, отколкото си си? Постигаш обратен ефект!
  • 42 Шамар като лопата ахаха

    1 4 Отговор

    До коментар #30 от "Реалност":

    Ако надушвате нещо през монитора.Не е ли по добре да потърсите помощ. Нещо може да се е развалили и да гние.
  • 43 Милен

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Милен":

    Ами озоновата дупка
  • 44 хахаха

    4 14 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Само джендърите не се къпят вика един русофил. Дано да няма газ за да може да се почувства русофила като истински джендър. Пожелавам му го от сърце.
  • 45 Тити

    5 15 Отговор
    Да имат приходи от петрол и газаматези пари които получават са крайно недостатъчни за такава голяма държава и с толкова население

    Коментиран от #64

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ааааа не

    7 17 Отговор

    До коментар #39 от "Мишел":

    Не се притеснявай за запада Те ще си имат колония! РУСИЯ! ЗАПИСВАЙ И ПОМНИ!!

    Коментиран от #58

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Наблюдавал

    5 24 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    В САЩ никой няма възможност да краде така безогледно и безнаказано, както в Русия!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Мишел

    24 2 Отговор

    До коментар #37 от "о,санкта симплиситас43":

    Казваш, щом САЩ имат собствен петрол,защо трябва да внасят руски?
    Обяснявам накратко:Защото американският петрол от фракинг не съдържа достатъчно тежко фракции. От такъв петрол не може да се добиват дизел и тежки горива.
    Затова се налага да внасят тежък нефт, запасите от който са във Венецуела, Иран и Русия.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Мишел

    25 2 Отговор

    До коментар #47 от "Ааааа не":

    Ъхъ, щеше да е колония, ако не беше Путин.
    Изобщо не си забелязал, че за по малко от 10 г. Путин ликвидира и одържави всички чужди концесии.

    Коментиран от #65, #68, #76, #79

  • 59 Имат хората.

    2 6 Отговор
    Даже и за Копейката заделят по малко.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Баста

    3 14 Отговор

    До коментар #2 от "Линкълн":

    Тя може и да може да финансира войната, но ще се намерят ли живи руски войници или трябва да обявява Путин обща мобилизация до месец, а не до 300 години!
  • 63 Зевзека

    16 3 Отговор
    И каква стана тя? Вместо със санкциите да им извадят очите, те им изписаха веждите! Е, сега ще вадят собствените си очи да не гледат как народите на Европа ще ги качат на ешафодите!

    Коментиран от #75

  • 64 Мишел

    18 4 Отговор

    До коментар #45 от "Тити":

    Ъхъ, нямат пари за такава държава.😄
    Русия е една от малкото държави в света, която има увеличаващ се ежегодно търговски профицит и на практика няма външен дълг. Също една от малкото, които произвеждат предостатъчно храна, за да изхранват населението си и да изнасят..
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Може и така да е,

    1 14 Отговор
    ама не съвсем!Цитираният источник е собственост на руски олигарх!Ето ви още прясна информация....след Android,ръководството на технологичния гигант Tesla,обмисля постепенното дистанционно изключване на целия автомобилен парк на територията на РФ.Става дума за около 6-7000електромобила!

    Коментиран от #93

  • 67 Кой си?

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Милен":

    Милен ли си или филадендрон. Околната среда е само руска, Земята е само руска и може да я осакатяват както си искат.
  • 68 Ааааа не

    3 16 Отговор

    До коментар #58 от "Мишел":

    И какво от това като ги е одържавил??!! ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО!! РУСИЯ НЕ МОЖЕ ДА ДОСТИГНЕ БВП ДОРИ И НА МАЛКА СТРАНА КАТО ИТАЛИЯ НАПРИМЕР?!?

    Коментиран от #83

  • 69 Рушляк

    4 8 Отговор
    втория по големина производител на петрол в Русия "Лукойл"

    Ама чакай ,нали беше еврейски тоя Лукойл .нали няма нищо общо с Раша. Не знам си кво пишело в Нидерландия.
    И кво стана , май ни го набиват с цените по братюшки . Не били виновни Путлер и приятели за цените . А данъци кога ще платят тия руски монополисти в България .
    Хахага

    Коментиран от #80

  • 70 Лост

    0 3 Отговор
    Даже и Z има на снимката.То не е ли забранено вече?

    Коментиран от #73

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Оля

    2 0 Отговор

    До коментар #70 от "Лост":

    В панделата!😁👯👯👯👯
  • 74 Бай градски

    2 4 Отговор

    До коментар #55 от "Севън Гейс":

    Ако имаш в предвид тази ,която е в България ,да, тя е от болшевишки тип и тепърва трябва да се разгражда! Но е много по добра отколкото дивия. първобитен, азиатски капитализъм в Русия!!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Чочакис

    4 3 Отговор

    До коментар #58 от "Мишел":

    Недей да ръсиш глупости, никакво одържяввяване няма, всичко премина в ръцете на олигарси от неговия кръг, даже и в държавните фирми има частници, които са на хранилка... Айде почети малко... Не само празни приказки, да се дразнят другите коментиращи.

    Коментиран от #78

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Мишел

    9 2 Отговор

    До коментар #76 от "Чочакис":

    Нищо чудно, че чукчите не са забелязали, че държавата Русия изкупи концесиите от чуждите собственици и сега те са държавна собственост.

    Коментиран от #82

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Мишел

    4 0 Отговор

    До коментар #69 от "Рушляк":

    🎃,бъркаш с бургаския Лукойл.😃

    Коментиран от #84

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Чочакис

    0 4 Отговор

    До коментар #78 от "Мишел":

    Казах ти, че не са държавни, ти продължаваш да спамиш...

    Коментиран от #86

  • 83 Мишел

    15 0 Отговор

    До коментар #68 от "Ааааа не":

    По БВП по паритет на покупателната способност Русия е пета в света.

    Коментиран от #87, #90

  • 84 Чочакис

    0 2 Отговор

    До коментар #80 от "Мишел":

    С кое бърка, че са си плащали данъците.....?
  • 85 Българин

    16 1 Отговор
    Да му мисли Европа,която се хвали със санкции срещу Русия.Да угаждаме на Запада и Украйнаще страда цяла Европа.Защо?Какво общо имаме мие с тая война.
  • 86 Мишел

    9 0 Отговор

    До коментар #82 от "Чочакис":

    🎃, кажи на кой руски олигарх е дадена последната одържавена концесия Сахалин 2.
    Законът, по който бе направено одържавяването, е повече от ясен - концесията става собственост на държавна фирма.

    Коментиран от #89

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Чочакис

    0 16 Отговор

    До коментар #83 от "Мишел":

    Абе, ти бил ли си в Русия, не Москва или, като за теб Ленинград, а в дълбоката провинция, къв БВП, кви пет лева, онези там незнаят къде се намират от мизерия, кви ги приказваш несвързани. Едни много богати, крадени пари, немъчени пари, другите мизерия...
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 гого

    9 0 Отговор

    До коментар #66 от "Може и така да е,":

    Само Путин да не му изключи рязко сателитчетата с нета;)
  • 94 гого

    3 0 Отговор

    До коментар #77 от "Бай Яни":

    Освен ако не си от приятелска държава!
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Тая вечер сте особено

    21 1 Отговор
    усърдни в триенето на язвителни коментари. Бях написал, а сега ще повторя: За разлика от Русия, България пък "плува" в помия от евроатлантическа вредна идеология и американска демагогия.
  • 98 Корд

    15 1 Отговор
    Каквото беше е било.
    Всички доходи на Русия общо ако ги изчисляваш в Евро или Долари ще растат с огромби темпове.

    1 милиардд индийци нямало да могат да купуват повече? Ще могат и още как, ако Европейците не отидат да се молят на Путин с главата на Зе в торба и ключовете от Украина ... ще изпуснат огромна възможност. Тогава цялата таблица на Менделеев , петрола, газа и Луната ще отидат при Китайците.
    Време е да мислят речите си.

    Едни ще кажат че Зе е нацист, други че Сащ ги накараха, трети че изгониха евроатлантическите плюнки, четвърти че ще им дадат всичко което Путин поиска.
  • 99 Анонимен

    0 3 Отговор
    И ако продаваш два пъти повече на два пъти по ниска цена къде ти е печалбата!?
  • 100 нормален

    15 1 Отговор
    Имаш крава пиеш мляко така че няма какво ние европейците да завиждаме на русия че имат газ и нефт а просто трябва да се съобразяваме и да не сме много нагли иначе ще духаме супата с надежда да се стопли поне малко а относно това дали ще се плаща с рубли да това определя продавача а не купувача който не му изнася да не купува явно от тука нататъка долара и еврото умират а ние като най-умни точно в тоя момент се натискаме да въвеждаме еврото личи си че за разлика от всички професии за политиците няма изискване за ценз само шуробаджанащина може да е тъпо ама е братчед на боко

    Коментиран от #101

  • 101 Русофоб Антисемит

    2 8 Отговор

    До коментар #100 от "нормален":

    Бегай купувай рубли бре примат!!! 😆😆😆
  • 102 Перо

    4 1 Отговор
    Ционизмът лапна дръвцето!
  • 103 гост

    2 0 Отговор
    В статията на няколко места ясно е написано - посредници го купуват и после го продават на пазарни цени. Всеки завършил 4-ти клас може да си сметне на каква цена продава Русия петрола си.
  • 104 Анджело

    2 0 Отговор
    Украинската армия използвала руска нафта
  • 105 Те добре плуват,

    0 1 Отговор
    Ама да внимават да не се удавят.
  • 106 На слънчака

    4 1 Отговор
    Кво стана.Русия загива,разпада се до дни украинците при Сталинград.Виждат Москва с дроновете.Зеленски с маршалски жезъл.Може,може,ишаллла.
  • 107 ЛИЛИ Путин

    0 3 Отговор
    С толкова пара ще наема всички джихадисти и ще ги пратя в Украйна да режат ...
    на християните украинци.

    Коментиран от #108

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания