2 Септември, 2022 15:59 653 1

Броят на жертвите на наводненията в Пакистан надхвърли 1200

  • пакистан-
  • жертви-
  • наводнения-
  • дъждове-
  • брой

Самолети доставиха хуманитарна помощ в страната

Броят на жертвите на наводненията в Пакистан надхвърли 1200 - 1
Източник: БГНЕС

Самолети доставиха хуманитарна помощ в опустошения от наводнения Пакистан, преминавайки по изградения хуманитарен „въздушен мост“, а броят на жертвите надхвърли 1200, предаде Асошиейтед прес. Много семейства и най-вече деца са изложени на риск от болести и бездомност, предаде БТА.

Обединените арабски емирства изпратиха за девети път самолет с хуманитарна помощ в Исламабад, а Узбекистан - за първи. Военна спасителна операция на други места в страната е достигнала до повече от 3 милиона души, засегнати от бедствието.

Външното министерство на Пакистан съобщи, че още два самолета от Обединените арабски емирства и Катар ще пристигнат в Пакистан по-късно днес, а турски влак, превозващ помощни стоки за жертвите на наводненията, е на път.

Междувременно турска делегация, водена от министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, се срещна с пакистанския премиер Шахбаз Шариф, за да му изкаже съболезнования заради жертвите и щетите от наводненията. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще посети Пакистан на 9 септември, за да види засегнатите райони и да се срещне с пакистанските власти. По-рано тази седмица той призова света да спре да „спи” по време на смъртоносната криза.

Пакистанското външно министерство каза в изявление, че самолетите са доставили хранителни продукти, лекарства и палатки. По план Шариф трябваше да пътува до ОАЕ утре, но отложи пътуването, за да посети засегнатите от наводнения райони у дома.

Досега Пакистан е получил помощ от Китай, Саудитска Арабия, Катар, Турция, Узбекистан, ОАЕ и някои други страни. Тази седмица Съединените щати също обявиха, че ще предоставят помощ на стойност 30 милиона долара за пострадалите от наводненията.

Асим Ифтихар, говорител на външното министерство, каза на брифинг вчера, че кризата е придала достоверност на предупрежденията на учените за изменението на климата.

„Това не е конспирация, това е реалност и трябва да сме внимателни“, каза той.

Според първоначалните оценки на правителството опустошенията са причинили щети на стойност 10 милиарда долара.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    0 0 Отговор
    Бойчо Мустакатия от село Безводица ги чака да ги подслони!