Last news in Fakti

5 Септември, 2022 17:00 901 0

Кения потвърди победата на Уилям Руто на президентските избори

  • кения-
  • избори-
  • уилям руто -
  • победа-
  • рейла одинга

Руто, който сега е вицепрезидент, спечели с малка преднина пред бившия премиер Рейла Одинга

Кения потвърди победата на Уилям Руто на президентските избори - 1
Снимка: БГНЕС

Върховният съд в Кения потвърди днес победата на Уилям Руто на президентските избори миналия месец, предаде Франс прес.

Руто, който сега е вицепрезидент, спечели с малка преднина пред бившия премиер Рейла Одинга изборите, произведени на 9 август. Опозиционният кандидат обаче твърди, че е загубил заради измами.

Изборите протекоха мирно, но в последния момент се стигна до драматична развръзка, като избирателната комисия се раздели в отсъждането си и се стигна до размяна обвинения, отбелязва АП.

На предишните президентски избори в Кения - през 2017 г., Върховният съд анулира резултатите, след като отново Рейла Одинга ги оспорва. След това той бойкотира повторения вот.

Този път Рейла Одинга беше подкрепен от историческия си съперник - настоящият президент Ухуру Кениата, който нямаше право да се кандидатира за трети пореден мандат на поста. АП определя това развитие като най-скорошния пример за промяна на политическите съюзи в най-стабилната демокрация в Източна Африка.

"Решението е единодушно. Оспорването беше отхвърлено и в резултат на това обявяваме ответника Уилям Руто за избран за президент", заяви председателката на Върховния съд Марта Куме, цитирана от АФП.

По конституция Руто трябва да положи клетва на 13 септември. 55-годишният политик ще стане петият президент на Кения след обявяването на независимостта на бившата британска колония през 1963 г.

През последните дни щабовете на Руто и Одинга обещаха да се съобразят с решението на Върховния съд, който е известен със своята безпристрастност.

Вицепрезидентът беше обявен на 15 август за победител в най-оспорваните избори в историята на Кения с преднина от около 233 000 гласа - 50,49 процента за 55-годишния Руто срещу 48,85 процента за 77-годишния Одинга.

За историческия опозиционер това беше пети неуспех на президентски избори. Одинга оспори по съдебен път последните си три загуби. Анулирането на изборите през 2017 г. бе безпрецедентно за Африка, отбелязва АФП.

Опозиционерът нарече изборите през август "битка за демокрация и добро управление" срещу "корупционните картели".

Обявяването на победата на Руто доведе до безредици в онези райони, които традиционно подкрепят Одинга.

Изборните периоди в Кения често са съпътствани от сцени на насилие, като най-кръвопролитните бяха именно през 2017 г., когато загинаха над 1100 души, а стотици хиляди бяха принудени да напуснат домовете си.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА