Last news in Fakti

7 Септември, 2022 16:30 844 4

Казахстанският парламент извади Деня на първия президент от списъка на държавните празници

  • казахстан-
  • казахстанският парламент-
  • деня на първия президент-
  • нурсултан назарбаев-
  • касъм-жомарт токаев

Депутатите от Мажилиса (долната камара на казахстанския парламент) решиха Денят на първия президент на републиката да бъде премахнат от списъка с държавните празници

Казахстанският парламент извади Деня на първия президент от списъка на държавните празници  - 1
Снимка: Shutterstock

Депутатите от Мажилиса (долната камара на казахстанския парламент) решиха Денят на първия президент на републиката да бъде премахнат от списъка с държавните празници, предаде ТАСС.

Денят на първия президент се чества на първи декември - на тази дата през 1991 г. Нурсултан Назарбаев е избран за държавен глава и малко по-късно обявява независимостта на страната от СССР. Назарбаев се оттегли от властта през 2019 г., но запази значителното си влияние, заемайки длъжността ръководител на Съвета за сигурност на Казахстан, припомня Асошиейтед прес. В началото на тази година настоящият президент Касъм-Жомарт Токаев отстрани Назарбаев от този пост, след като страната беше обхваната от безредици.

Казахстанският парламент извади Деня на първия президент от списъка на държавните празници
Снимка: Shutterstock

Днешното решение на Мажилиса е свързано с проектозакон за изменение и допълнение на някои законодателни актове, свързани с кинематографията и културата. Депутатите приеха предложението Денят на първия президент да се чества по аналогия със знакови дати като Деня на държавните символи, Деня на благодарността и др., но да бъде изваден от списъка с държавните празници.

Източник: ТАСС


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    2 2 Отговор
    Тия май пак ще преименуват столици и пренаписват литературата на Кирилица.

    Коментиран от #3

  • 2 В Русия

    1 3 Отговор
    пък депутатите предлагат рожденният ден на Путин за национален празник.
  • 3 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Точно обратното , латиницата вече е напълно приета за официална за ВСИЧКИ писмени документи , включително за всички официални медии и скоро руския ще бъде напълно забранен както в училищата , така и във всекидневния живот !! Който иска от рускоговорящите да си го говори в къщи !!
  • 4 Д-р Косев

    0 0 Отговор
    Айде пак важни вести за тия овцоеби. На кого му пука какво става в Казахстан бре!?