Last news in Fakti

8 Септември, 2022 07:35 613 1

Африканската банка за развитие ще предостави 12,5 милиарда долара за програма в Африка

  • африканската банка за развитие (абр)-
  • д-р акинвуми адесина-
  • програма

Президентът на Африканската банка за развитие (АБР), д-р Акинвуми Адесина, каза, че банката ще предостави 12,5 милиарда долара в подкрепа на Програмата за ускоряване на адаптацията към Африка

Африканската банка за развитие ще предостави 12,5 милиарда долара за програма в Африка  - 1
Снимка: НАН

Президентът на Африканската банка за развитие (АБР), д-р Акинвуми Адесина, каза, че банката ще предостави 12,5 милиарда долара в подкрепа на Програмата за ускоряване на адаптацията към Африка (AAA-P), предаде нигерийската агенция НАН.

Адесина разкри това чрез потвърдения си акаунт в Туитър @akin_adesina в сряда.

AAA-P е собствена програма на Африка, подкрепена от африкански държавни глави, за мобилизиране на повече ресурси с оглед на изменението на климата, за постигане на целите на Инициативата за адаптиране на Африка.

АБР и Световният център за адаптация (GCA) мобилизират 25 милиарда долара за тази програма, за която банката е отделила 12,5 милиарда долара.

„Програмата за ускоряване на адаптацията към Африка (AAA-P) е най-голямото усилие в световен мащаб за адаптация. Но имаме нужда от пари. Африканската банка за развитие заложи 12,5 милиарда долара от 25 милиарда долара, така че не просим. Ние казваме, че не сме създали проблема. Идваме ангажирани, да се срещнем посредата“, каза президентът на АБР.

В реч в наскоро приключилата среща на високо равнище за адаптиране на Африка към промените в климата, проведена в Ротердам, Нидерландия, Адесина каза, че Африка не допринася с повече от три процента от световните емисии на парникови газове, но страда непропорционално от негативните последици.

„Африка няма ресурсите да се справи с изменението на климата. Континентът получава само три процента от световното финансиране за климата.

„Ако тази тенденция продължи, недостигът на финансиране в Африка по отношение на климатичните промени ще достигне от 100 до 127 милиарда долара годишно до 2030 г. Настоящата архитектура за финансиране на климатичните промени не отговаря на нуждите на Африка“, каза той.

„Новите оценки, направени от Африканските икономически перспективи на Африканската банка за развитие, показват, че Африка ще се нуждае от между 1,3 и 1,6 трилиона долара между 2020 г. и 2030 г. или между 118 и 145 милиарда долара годишно, за да изпълни ангажиментите си към Парижкото споразумение“, посочи Адесина.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зулу

    1 0 Отговор
    Вече и негрите ще ги включат в схемата на вечния длъжник.