Last news in Fakti

8 Септември, 2022 15:09 3 592 27

Димо Гяуров: Планът на Путин няма да се реализира в пълния си мащаб, Европа вече е запасена с газ

  • димо гяуров-
  • владимир путин-
  • план-
  • европа-
  • газ

Много е вероятно да се стигне до евентуално пропукване на единството в ЕС заради високите цени на енергията. Има тенденции на недоволство и в Чехия, и в Полша, и в Германия, и във Великобритания, коментира експертът

Димо Гяуров: Планът на Путин няма да се реализира в пълния си мащаб, Европа вече е запасена с газ - 1
Снимка: NovaNews

"Много е вероятно да се стигне до евентуално пропукване на единството в ЕС заради високите цени на енергията. Има тенденции на недоволство и в Чехия, и в Полша, и в Германия, и във Великобритания. Хората, в голяма част от обществото, не се интересуват от това какво става и кой е Путин, те искат да им е топло. От друга страна обаче планът на Путин няма да се реализира в пълния си мащаб, защото цените започнаха да падат. Икономическите наблюдатели очакват тенденцията да се задълбочи, най-малкото защото вече Европа е запасена с газ. Цените стигнаха висините, защото имаше липса и защото всеки, без да има единна и координирана политика в ЕС, купуваше колкото може повече и търсенето вдигна цените".

Коментара направи пред БНР Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

По думите му Путин преследва целта си за вмешателство във вътрешните работи на редица европейски държави:

"В не малко от тях предстоят избори и това недоволство на обществото няма как да не се отрази на поведението на политич„еските елити, които гледат да си осигурят изборна победа. Това имам предвид, като казвам, че може да има пропукване на единството в ЕС".

Според него няма промяна в тактиката на руския президент:

"Наблюдавахме движение на цените на газа още през миналата година - много преди да започнат военните действия. Това показва, че става дума за отдавна планирана операция. Чрез недоставянето на Европа на договорените количества Путин започна да покачва цената на газа на борсите, увеличи търсенето и се стигна до това, което наблюдаваме от пролетта насам. Вероятно това ще продължи".
В предаването "12+3" Димо Гяуров коментира и развитието на войната на Русия в Украйна:

"Според мен не става дума за целенасочен обстрел на АЕЦ "Запорожие", а за водене на бойни действия в близост".

Той подчерта, че има риск от инцидент при обстрел в района на атомната централа, който не е необходимо непременно да е в резултат на директен удар.

"Руската страна целенасочено се опитва да отреже Запорожката АЕЦ от енергийната система на Украйна и с риск да не може да се възползва от енергията, която тя произвежда, поне да нанесе вреда на украинската икономика, като спре доставките на ток от тази централа", смята Гяуров.
Неговата прогноза е за продължителна и бавна война, която не се знае кога и как ще може да бъде разрешена.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ха Ха

    28 9 Отговор
    нещастник...............планът на бай пън е изпълнен....доларът мина еврото !

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 7777777

    28 7 Отговор
    Този влезна в разузнаването аматьор и такъв си остана .За колко време са тези запаси ? Няма и два месеца ,азиатския пазар се активира ,цените ще скачат още повече ,Европа ще трябва да плаща още по скъпи за да има газ ,а дори неучилите икономика знаят къде отива икономиката на Европа с космически цени на петрол и газ ,а и с тавана който сложиха на Русия ще спре да изнася 2 милиона барела на ден и тогава според американски икономисти петрола отива към 200-280 долара.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сух

    24 8 Отговор
    Гяуре, виж си фамилията и си помисли какви са били прадедите ти и какви ги вършиш ти!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Лол, доста бедна душа трябва да е, за

    16 5 Отговор
    да бръщолеви подобни глупости.
  • 12 Интернет помни. Записва подобни

    18 3 Отговор
    изказвания и после напомня. Четете хора и никога не позволявайте крадци и майкопродажници да ви определят съдбата. Никога не ги забравяйте!
  • 13 Моряка

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "Генерал-ефрейтор":

    От човек,когото една президенша направи от ефрейтор генерал,някой да взема акъл?Вместо да се скрие в миша дупка и доброволно да си върне бутафорните пагони.оная отдавна не е президенша.
  • 14 Филип Ейджи

    15 3 Отговор
    Ма то не е само газа!?
  • 15 Пребили Xлапето

    12 6 Отговор
    Супер. А следващата зима? Или европейските стратези мислят от днес за утре? Пак не случихме на съюз
  • 16 Бисер

    17 4 Отговор
    Европа вече е запасена, но газта не е платена. Нея ще я платят зимата гражданите, а цената ще се определя по актуални за зимните условия цени. Коментара ти е платен, но хората които го четат не са толкова глупави.
  • 17 Това не е план на

    16 4 Отговор
    Путин, а задънената клопка в която се самовкара Европа в резултат на некомпетентна, недълновидна и продажба политика на ЕК.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Същият

    9 4 Отговор
    Генерал Гяуров може ли да гарантира надеждно и достъпно газ,че се цепи и той като многото вещи енергийни експерти.Хайде баста
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гай Турий

    12 3 Отговор
    Лицето гяурово е национален предател, очеваден агент на ЦРУ, по тяхно задание разбил българското разузнаване. В резултат от неговата служба към родината, със своята съпричастност България е ожилена с либийския дълг от 200 милиона долара. Това лице не е достойно да дава изявления и акъл. Той е за затвора. Адвокатчето няма как да е генерал, а ефрейтор от запаса.
  • 23 От страни

    8 3 Отговор
    Де да знаеше Димо че запасите в хранилищата не са нищо според общото потребление. Хранилищата се теглят само при пиково потребление и после пак се попълват когато спадне. Само от хранилищата не може да се работи. Обема изгубен лед санкциите няма откъде да бъде заместен. Ще има газ за битови нужди ама производствата и сферата за обслужване ще ритнат камбаната.
  • 24 Гяуров

    6 3 Отговор
    носиш ли във вътрешния си джоб онова, което истинските разузнавачи ти подариха когато пое една служба и дейност, от която и хабер нямаш? Може и да си ги слагаш от време на време, за да видиш как ти стоят! Бъди сигурен, че розови бикини ти отиват, че даже и ти идват...
  • 25 Ха ха ха

    1 0 Отговор
    НА КАКВИ ЦЕНИ?
  • 26 Одит

    0 0 Отговор
    Ще видим зимата? И на каква цена? И не говори в множествено число: Европа е НО НИЕ НЕ,
    Папагал, натовски.
  • 27 българански

    0 0 Отговор
    интересно! с каква газ се запаси... или цирка е само за пред нас!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания