Last news in Fakti

18 Септември, 2022 13:47 2 497 2

Евакуираха 2.5 милиона души

  • япония-
  • тайфун-
  • нанмадол

Тайфунът Нанмадол се движи южно от Кюшу

Евакуираха 2.5 милиона души - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Близо 2,5 милиона души в югозападна Япония бяха евакуирани поради приближаването на изключително силния тайфун Нанмадол със сериен номер 14, съобщава NHK. Заповедта за евакуация е 4-то от 5-то възможни нива на заплаха, което означава препоръка за евакуация на безопасно място, докато такава мярка все още е възможна.

Петото и най-високо ниво след него означава необходимостта от спасяване на живот поради непосредствена заплаха. Това ниво на опасност е обявено за близо 68 000 души, живеещи в градовете Изуми и Нишиноомоте в префектура Кагошима на остров Кюшу.

Главната метеорологична агенция на Япония издаде специално предупреждение за заплахата от бурни ветрове, високи вълни и бурни вълни за префектура Кагошима във връзка с преминаването на тайфуна Нанмадол, кръстен на паметника на микронезийската култура - комплекса Нан ​​Мадол.

В момента тайфунът е южно от Кюшу и се движи на северозапад. Налягането в центъра му е 925 хектопаскала, скоростта на вятъра на същото място е 50 метра в секунда, а при пориви - до 70.

Очаква се до обяд в неделя циклонът да се приближи до южния бряг на Кюшу, след което да промени посоката си на североизток към главния японски остров Хоншу. Дори сега в префектура Кагошима има пориви на вятъра със скорост до 42 метра в секунда. Експертите предупреждават още, че височината на вълните в морето може да достигне 14 метра.

С преминаването на тайфуна Кюшу се очаква да падне до 600 милиметра дъжд за 24 часа. Метеоролозите предупреждават за сериозна заплаха от наводнения и свлачища.

Във връзка с тайфуна бяха отменени 510 полета в районите на циклона, спряно е движението на фериботи между островите, както и движението на високоскоростни влакове в някои участъци.

Освен това вече има прекъсвания на тока. По-специално, повече от 22 хиляди къщи в зоната на циклона останаха без електричество.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кажи - речи

    4 0 Отговор
    половин България .
  • 2 Токайто

    6 3 Отговор
    Еми той Жириновски още навремето им беше казал,че там не става за живеене.
    Дори предложи цяла Япония да се преместят на руският бряг северно от Владивосток.Абе,широка руска душа....
Новини по държави: