Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Септември, 2022 12:10 1 854 28

Украйна предвидила мобилизацията в Русия - войната не върви по плана на Москва

  • русия-
  • германия-
  • украйна-
  • великобритания-
  • война-
  • мобилизация

Мобилизацията в Русия беше предвидима стъпка, която ще се окаже изключително непопулярна и показва, че войната не върви според плана на Москва

Украйна предвидила мобилизацията в Русия - войната не върви по плана на Москва - 1
Снимка: Shutterstock

Мобилизацията в Русия беше предвидима стъпка, която ще се окаже изключително непопулярна и показва, че войната не върви според плана на Москва. Това заяви пред "Ройтерс" Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на украинския президент.

По негови думи руският лидер Владимир Путин се опитва да прехвърли вината за започването на "непредизвикана война" и влошаващата се икономическа ситуация в Русия върху Запада.

Речта на руския президент Владимир Путин беше тревожна ескалация и заплахите, които той отправи в нея, трябва да се приемат сериозно, заяви от своя страна британският външен министър Джилиан Кийгън пред "Скай нюз".

"Очевидно това е нещо, което трябва да приемем много сериозно, защото, знаете ли, ние нямаме контрол - всъщност, не съм сигурна, че и той има контрол. Това очевидно е ескалация", отбеляза тя.

Вицеканцлерът на Германия Робърт Хабек също определи като по-нататъшна ескалация на конфликта в Украйна обявената по-рано частична военна мобилизация в Русия.

Пред "Ройтерс" той заяви, че германското правителство обмисля своя отговор.

По думи на Хабек това е "поредната лоша и погрешна стъпка на Русия, която, разбира се, ще обсъдим и ще се консултираме политически относно това как да отговорим".

Министерството на външните работи на Китай пък призова всички страни да участват в диалог и консултации и да намерят начин да отговорят на опасенията за сигурността на всички държави, след като Путин предупреди Запада за това, което той определи като "ядрен шантаж".

Позицията на Китай по отношение на Украйна е последователна и ясна, заяви говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин на редовен брифинг.

От своя страна посланикът на Съединените щати в Украйна Бриджит Бринк отбеляза, че решението на Русия да проведе частична мобилизация и референдуми за независимост в окупираните региони на Украйна са "признаци на слабост".

"Фиктивните референдуми и мобилизацията са признаци на слабост, на руски провал. Съединените щати никога няма да признаят претенциите на Русия за уж анексирана украинска територия и ние ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", написа тя в Туитър.

В речта си Путин аргументира решението си с мотива, че Москва трябва да предприеме необходимите стъпки, за да защити своя суверенитет, тъй като Западът се стреми да "отслаби" и "унищожи" Русия.

Руският президент обвини Запада, че е наредил на Украйна да подкопае мирните преговори с Москва, заявявайки, че Западът няма да бъде доволен от мирно решение ​ на конфликта.

Той обвини Запада в "ядрен шантаж" срещу Русия и предупреди, че Москва също има "различни оръжия за унищожение" и е готова да използва "всички налични средства", за да се защити.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ъъъ

    28 21 Отговор
    предвидили?
    т.е. запасили са се презварително с памперси?
    умно!

    Коментиран от #10

  • 2 Милиционер

    22 23 Отговор
    Путин се оказа нефелник.
  • 3 Анти

    22 25 Отговор
    Още 300 000 милиционера в канала.
  • 4 Точно

    29 19 Отговор
    Отличителна черта на войната е мобилизацията. До сега война я наричаха само в Киев, съответно мобилизацията беше само от тяхна страна. Е, Русия им казва "като ще е война, да е война" и също обяви и то само частична мобилизация. Обявят ли пълна, това ще означава, че и ЗапАда, и проксито им в Киев ги пиши бегали.

    Коментиран от #6, #20

  • 5 Путин

    17 17 Отговор
    Ротшилдите ми разшириха халката.
  • 6 Жеко

    20 22 Отговор

    До коментар #4 от "Точно":

    Не, не означава това. Означава чао на още 300 000 милиционера.
  • 7 Мим

    27 14 Отговор
    Ами правилно им го казва Путин на тия западняци.Дано и правилно го разберат,ама за сега изглежда,че не го разбират.Щели да подпомагат колкото трябва,ами,че то може вечно да подпомагат тогава тези укри,щото те вечно ще хленчат...
  • 8 Дамаджони Уокър

    28 14 Отговор
    Само да попитам,а Македония иКосово защо бяха признати?И това ако не е лицемерие, здраве му кажи. И още нещо да попитам въпреки , ще ме изтриете защо винаги слагате знамето на Украйна като фон на статиите които се побликуват във Факти?Не е ли по патриотично да е знамето на България?

    Коментиран от #11, #16, #27

  • 9 УКРАЙНА🇺🇦

    17 22 Отговор
    В момента е пълна паника в Русия всички подлежащи на повикване масово бягат от Русия.Всички авио билети за Турция и Армения са изкупени за няколко минути.
  • 10 Ххах

    16 10 Отговор

    До коментар #1 от "ъъъ":

    Ти що не си доброволец в руската армия? Ако служиш 1г взимаш руско гражданство. Айде чупка!
  • 11 ТаУмВзе

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Дамаджони Уокър":

    Пита питай Путин защо не ги признава…

    Коментиран от #19

  • 12 ????

    23 6 Отговор
    Щом плана им не върви по план, значи вашия е по план. Ми що ревеш като магарица. Радвай се
    значи ти можеш да мобилизираш, а Путин не може, за него е непопулярна стъпка, за тебе е популярна. За него е слабост, за тебе е сила.
    Като ти каза, че още не е почнал, ти скечове правеше. Не се мъчи да му четеш следващите ходове, защото всички заедно не сте дорасли за неговия акъл.
  • 13 ОЛЯСЕ

    6 3 Отговор
    Оля, на снимката не се вижда Руско оръжие! Тези натовци май са под флага на Россия и стрелят по украинския флаг? Какво става?
  • 14 Ами радвайте се...

    17 7 Отговор
    ...че от територията на Украйна ще остане около 30%, като освен Донецка и Луганска област, каквото беше искането на Русия в началото, сега ще се присъединят още територии. А мобилизацията е просто знак, че Русия слага точка на проблема с рускоговорящото православно население в Украйна - просто то става руско и по държавна принадлежност. Убедихте ли се, че първото предложение на руснаците е най-добро за опонентите им?

    Коментиран от #21

  • 15 Пучо Капучо

    14 7 Отговор
    Укрите като са толкова предвидливи защо не направиха нужното да няма руска военна операция - сигурно са предвидили и нея ? Защото знаят кави поразии са правили в Донецк и Луганск, затва. А сега укрите много добре знаят защо руснаците уж отстъпват. Заради резултатите от референдума. Чуят ли руснаците за лоши резултати от референдума, укрите този път ще ги гази асъл мечка, и те го знаят. И тогава нито НАТО, нито ФАЩ или ЕС може да им помогне на укринцата, край с Окрайна...
  • 16 Именно

    14 6 Отговор

    До коментар #8 от "Дамаджони Уокър":

    Правилно. Точно на тези международни правни документи се обосновават в Русия и затова копче не могат да им кажат. Освен да цвилят и да казват, че не признават референдумите. Но иначе с техните приети и подписани правила по тяхната глава.

    Коментиран от #22

  • 17 Сандал

    3 9 Отговор
    Раши стите признават донбас и луганск да се самоопределят ,но не признава Тайеан да се самоопредели.
  • 18 Предложение

    4 6 Отговор
    Всеки, който заплашва с ядрено оръжие да се вземе кална баня в червената гора. Ще се излекува от мераци за война.
  • 19 Не е само Путин.

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "ТаУмВзе":

    Косово е непризнато и от страни от ЕС. Има и решение на международния съд към ООН, че при изявено желание на определен етнос няма нужда да се пита централната власт. Това решение бе взето за "узаконяването" на Косово под натиска и диктовката на САЩ. . В това решение НЕ СЕ поставя условие, че важи САМО за страни, признали Косово. Така че - и Крим, и Донецк, и Луганск, и другите нови членове на Руската федерация ,които след референдум ще станат пълноправна част от нея, решението на този съд означава осъществено право на легитимен избор.
  • 20 Хихи

    8 13 Отговор

    До коментар #4 от "Точно":

    Кой пише бегали бе мишо? Тук не е важно колко са хората, а колко оръжие и какво оръжие има! А Русия е на превършване. Проблема е, че има атомно оръжие. А хората, какво? Украйна също има 40 млн население, не е малка държава и както се вижда, са по-добре обучени от руската армия! Много филми гледате за руската армия! Но не е това, което сте си мислели!
  • 21 Гиди робе,

    10 5 Отговор

    До коментар #14 от "Ами радвайте се...":

    Населението не е принадлежност на държава. Държавата и институциите й принадлежат на населението. Добре сте закърмен с крепостничеството.
  • 22 Ааааа

    7 13 Отговор

    До коментар #16 от "Именно":

    А защо нямаше референдум преди войната и окупацията? Може ли Русия да се изтегли, да се върнат гражданите в градовете и да гласуват дали искат с Русия? Защо трябва да гласуват, когато са окупирани от Русия? Знаете ли, какво става с тези които не гласуват за Русия? Знаете ли, че много граждани на тези райони, които не подкрепят Русия са вече напуснали от страх? Но те също са граждани на тези райони! Знаете ли, че всъщност от руска страна има много репресии към татарското население в Крим, които всъщност са местните хора в Крим?
  • 23 Могилизация

    8 14 Отговор
    Арестович го каза ,тая мобилизация ще се превърне в могилизация.

    Груз 200 ще се покачи много.
    Това са войници с много слаба подготовка или без . Няма ковандващи полеви офицери достатъчно ,с боен опит .
    И ще бъдат въоръжени със долнопробни оръжия ,остарели .

    Това е . Снаряди има Украйна ,и то много
  • 24 УЧИТЕЛЯ

    13 7 Отговор
    Абе ЗЕЛЕНСКИ..
    Кой иска да си върне 17млн. хектара Украинска земя продадена на три американски фирми?
    Дали бедстващите украински братя славяни?
    Или американските олигарси вложили милиарди в тази прокълната страна?
    Ха, познайте от първия път.
  • 25 Време Разделно

    10 6 Отговор
    Време е платените за центове тролове на Запада да почнат да пишат. Да не ги изреждам всички, те си знаят кои са. Позват различни имена, но начина на писане ги издава.
    Започвайте да квичите!!!!
  • 26 ВСИЧКИ БЯГАТ

    3 5 Отговор
    ОТ АЗИАТСКИЯТ КЕНЕФ,
  • 27 Маке

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Дамаджони Уокър":

    Е нали точно нашите"приятели" Руснаците измислиха Македония...
  • 28 хахаха

    4 0 Отговор
    В Украна стигнаха по 5-та мобилизация, като от 1 Октомври ще се мобилизират жени! и седнали да плачат на чужди гробища. Луди жаби.
Новини по държави: