22 Септември, 2022 21:54 5 489 51

"Животът на децата ни е на първо място" - колко ценен е Виктор Медведчук за Кремъл

  • русия-
  • украйна-
  • руска агресия-
  • виктор медведчук-
  • частична мобилизация

Пушилин е този, който изнася данни изобщо за размяната

"Животът на децата ни е на първо място" - колко ценен е Виктор Медведчук за Кремъл - 1
Снимка: БГНЕС

Днес руското министерство на отбраната за първи път потвърди размяната на пленници. В свое изявление ведомството съобщи, че е успяла да върне 55 военнослужещи в Русия, но кумът на Путин Виктор Медведчук не бе споменат в изявлението, припомня news.bg.

Украинските власти съобщиха тази нощ за най-голямата размяна на група пленници от началото на войната - 215 военнослужещи, сред тях и над 100 защитници на "Азовстал", който се превърна в символ на украинската съпротива срещу инвазията на Русия. Петима висши офицери от средите на защитниците на Мариупол са били разменени за 55 руски военнопленници. Името на Виктор Медведчук бе съобщено от украинския президент Володимир Зеленски.

Заместник-ръководителят на канцеларията на украинския президент Кирило Тимошенко коментира, че размяната на Виктор Медведчук показва колко важен е този човек за Русия. Тимошенко припомня изявлението на Дмитрий Песков от април, че Медведчук е украински гражданин, който "няма нищо общо с Русия и не е военен."

По думите на Тимошенко в тази ситуация думите са едно, а начинът, по който се случват нещата, е различен. Специално за руската страна при 100 процента от случаите, думите не съвпадат с това, което се случва в действителност. Това, че е извършена размяна на г-н Медведчук за голям брой наши защитници показва, че Медведчук все пак е важен за Русия.

67-годишният Медведчук е крупен бизнесмен и политик, считан за основна фигура в конфликта между Москва и Киев, а и в миналото влизал не веднъж в ролята на посредник, заради връзките с руския президент. Медведчук е споделял, че Путин е кръстник на най-малката му дъщеря, затова и често е наричан "кума на Путин". Политическите проекти и контролираните от него телевизии, разпространяваха проруски позиции. От май 2021 г. Медведчук е под домашен арест по обвинение в държавна измяна и финансиране на тероризъм. През март месец политическата му партия бе закрита, а самият той след началото на руската инвазия в Украйна се укриваше. На 12 април Зеленски обяви задържането на Медведчук и публикува негови снимки в украинска военна униформа, с която се е опитал да избяга.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков избегна коментар за размяната и по-специално за името на Медведчук, когато беше помолен да уточни подробности за Виктор Медведчук. Като аргумент Песков заяви, че не е упълномощен да коментира размяната на пленници между Русия и Украйна.

Веднага след това обаче "ръководителят" на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин потвърди, че Медведчук е сред "освободените".

Пушилин е този, който изнася данни изобщо за размяната, след като говорителят на руското МО Игор Конашенков заяви само, че на всички разменени се оказва нужната здравна и психологическа помощ. Заглавието, под което държавната агенция ТАСС разпространява изявлението на Пушилин е: "Животът на нашите деца е на първо място".

По данни на Пушилин Киев е предал 56 души, а Русия - 215. След освободените 56 души - 55 са военнослужещи, 50 са от Руската федерация, а 5-ма от Донбас - четирима военнослужещи от Донецката народна република и един ефрейтор от ЛНР.

Според ръководителя на ДНР преговорите са били много трудни, като на определени етапи Украйна почти напълно е прекъсвала процеса на обмен.

Пушилин изтъква специалния принос на Медведчук за по-ранните обмени, като дава пример с Минските преговори и времето след 2014 г.

Пушилин признава, че сред 215-те души, предадени на Киев, в има представители на националистически батальони - "нацбатов", както ги наричат руснаците. "Това са военни престъпници, всички ние разбираме отлично, но задачата е да върнем нашите момчета възможно най-скоро", каза той.

По думите му той е "изпитал същите емоции като хората, които искат възмездие, справедливост срещу тези военнопрестъпници". Въпреки това, каза той, се е ръководил от факта, че животът на съюзническите военни сили е по-важен от всичко останало.

Само преди два месеца Пушилин утвърждаваше, че ДНР не участва в преговори за размяна на пленници, а преди това не веднъж е бил напълно категоричен, че за защитниците от Азов и завода Азовстал ще бъде организиран трибунал. Дори се появиха и снимки от Мариупол за подготвян съд именно за тях.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ксаниба

    34 64 Отговор
    бандеровската хубта търгува не само с органи но и с живи хора!!!!

    Коментиран от #32

  • 2 Село Гърмен

    59 39 Отговор
    Каквото е да твърди руската пропаганда, истината е коренно противоположна - доказан факт
  • 3 Наминавящ

    45 39 Отговор
    Проф. Владимир Милчев, декан на Историческия факултет в Запорожкия университет е съобщил, че руснаците са забранили използването и изучаването на български език в окупираната част от Запорожка област. Затворени се българските неделни училища. В Запорожка област има 30 села, населени с българи. Чакаме реакцията на държавния ни глава и правителството.

    Коментиран от #6, #7, #17

  • 4 Виктор Медведчук

    20 52 Отговор
    Е бъдещият президент на украйна

    Коментиран от #42, #43, #51

  • 5 да питам

    34 16 Отговор
    Тоа , след плена , май са а н@ср@л ...
  • 6 Иван Томов

    61 26 Отговор

    До коментар #3 от "Наминавящ":

    Не е вярно
    Изучаването на български език беше забранено още от времето на украинския президент порошенко

    Коментиран от #15

  • 7 Абе ,

    14 23 Отговор

    До коментар #3 от "Наминавящ":

    Важното е , че там , за нашата колхозня , всички са "укри" ...

    Коментиран от #19

  • 8 Медвенчук

    18 39 Отговор
    е новия президент на Окрайна!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Урюрвкос

    15 27 Отговор
    обикновен бандитизъм, не само политическата му партия бе закрита и телевизиите но и украинския участък на нефтопровод до Австрия. Нито е съден нито има действаща присъда. Отвлечен и сменен на 200 азовци.
  • 11 Анализатор

    43 20 Отговор
    Освобождаването на Медведчук е единствената цел постигната от Путин по време на специалната военна операция!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Симпатяги 98

    23 3 Отговор
    Това не е ли политическият вариант на песента "За милиони няма закони".? За кокошка...
  • 15 Наминаващ

    16 23 Отговор

    До коментар #6 от "Иван Томов":

    Най-обичам такива "патриоти", които всичко знаят, но винаги са в услуга на ватниците. Проф. Милчев е българин, работещ в Запорожкия университет и със сигурност знае истината. Това е клипа с изказването му 4:22 ==>

  • 16 Вече

    27 15 Отговор
    Стана повече от явно, че Шаломов и шайката му игаят по договорки със запада за ликвидирането на РФ и Украйна в полза на същия колективен запад и Израел. Голями закани бяха как няма да обменят фашисти от Азов и какво стана вчера? Шаломов ще унищожи не само русия но и половината свят. Ще надмине предателя Горбачов!
  • 17 Факт е,

    22 26 Отговор

    До коментар #3 от "Наминавящ":

    Този човек е преподавател в Запорожкия университет, който е контролиран от Украйна.
    Така че тази информация следва да бъде проверена.
    А относно изучаването Русия не може да забрани !
    Може да има друг проблем - липса на преподаватели. Знаеш, че още преди започване на учебната година службите на Украйна изпращали SMS на преподавателите да не работят в училищата на територията, която се контролира от Русия ?

    А знаеш ли, че след ВСВ на територията на Западна Украйна също е имало голям недостиг на учители , лекари , инженери... Имаше командировани специалисти от източна Украйна в тези райони. Няколко години след войната на запад още имаше банди на бандеровци, които са изнасилвали и убивали тези специалисти.

    Вълкът козината си мени, но нрава никога.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Не е вярно бе

    18 16 Отговор

    До коментар #7 от "Абе ,":

    За мен са урки, ако си чувал за Урко от планетата на уркаинците.

    Коментиран от #22, #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Абе ,

    11 10 Отговор

    До коментар #19 от "Не е вярно бе":

    Ти ли решаваш кой , къде да се роди ...блин .. Факт е , че в Украйна има много българи и ги наричаш "урки" За тричанйе си .

    Коментиран от #36

  • 23 !!!?

    32 5 Отговор
    ТАСС: "Животът на децата ни е на първо място" !!!?

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Брокер

    6 7 Отговор
    Нещо ме изгубихте - 215 за 55 и пак недоволни...Медведчук си е фигура!

    Коментиран от #27

  • 26 Истината

    23 14 Отговор
    Русия винаги е лъгала, лъже и ще продължава да лъже! Бяха приготвили клетки в Мариупол да съдят азовци, бяха им приготвили смъртни присъди. Кълняха се, че никога няма да ги разменят. А се оказа, че кума на Путин, който дори не е руски гражданин е по-ценен от всички клетви и обещания!
  • 27 Ха-ха-ха🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾

    24 10 Отговор

    До коментар #25 от "Брокер":

    Няма по-големи тапири от руските роби!
  • 28 Наблюдател

    21 11 Отговор
    Доброволния руски роб винаги ще защити господарите си, дори и да са извършили най-големите престъпления и да са изрекли най-голямата лъжи.
  • 29 Факт е, ОТНОСНО МИНУСИТЕ

    11 6 Отговор
    Ако нещо не знаеш, не бързай да отхвърляш.
    Има много неща, които са почистени във википедия относно Украйна...
    А там, където можеше да прочетеш сайтове са блокирани.

    Защо ли се сетиха да го направят след 24 февруари ?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 меден чук

    5 7 Отговор
    Този е украински агент.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Дами и господа ,другари и другарки и вие

    12 5 Отговор
    От третия пол! Нещата са под контрол!
    Тука познаваме всеки трол!
  • 34 Рашистите ги хвана страх

    17 15 Отговор
    Представиха си как Медвенчук се разприказва пред военен трибунал в Хага и как вади кирливите ризи на Путлера. Разкрива в подробности цялата схема с Украйна. С провокациите, нагласените конфликти, въоръжаване на едни бандити и подкрепата им от чужда армия и като цяло номера как се прави референдум за да се краде територия.
  • 35 Тарас Булба

    16 13 Отговор
    Големи части,съставени от батальона Азов и
    Десен сектор навлизат в Луганска област...
    Най отпред се виждат дулата на Хаймерси...
    Пушилин направо е изпушил...
  • 36 И каква е връзката, бе "умен" блинчик?

    9 4 Отговор

    До коментар #22 от "Абе ,":

    Сигурно има и няколко чисти българина, преживяващи в Израел, трябва ли да харесвам чифутлярите заради тях?
  • 37 МирО

    7 14 Отговор
    Виктор Медведчук може би ще е новия гобернатор на Украинска гоберния в
    състава на РФ. Относно мър.ши.те от "азов", може би носят новия Щамп на
    "най-новии новичок" с отложено действие 72 часа - след което плътта започва да се разлага

    Коментиран от #50

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Кво стана.

    13 4 Отговор
    Путин.Едно говорин друго правим.КГБ.Това е!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Зеленски

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "Виктор Медведчук":

    В бъдещият президент на Русия
  • 43 Нов

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Виктор Медведчук":

    Президент в изгнание при янукович. Бити карти!
  • 44 Нов

    4 2 Отговор
    Президент в изгнание! Бита карта.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания