Last news in Fakti

24 Септември, 2022 04:02 2 810 12

24 септември 622 г. Мохамед бяга от Мека - Септември 2022

  • мохамед-
  • хиджра-
  • мека-
  • медина

Оттогава се ражда и поговорката, че никой не е пророк в своята родина

24 септември 622 г.  Мохамед бяга от Мека  - Септември 2022 - 1
Снимка: Shutterstock

На 24 септември 622 година пророкът Мохамед завършва своята “хиджра” – пътуването и преместването си от Мека в Медина. По-късно това събитие се приема за отправна точка в мюсюлманското летоброене и от тази дата започва историята на исляма.

Оттогава се ражда и поговорката, че никой не е пророк в своята родина.

По онова време Мека е място, на което си дават среща много религии и култури, важен център по пътя на търговските кервани. Сред многобройните проповедници в града, които изразяват идеи за обединяване на политическо ниво на арабските племена, е и Мохамед – наследник на стар, но обеднял род.

Между 610 и 622 година Мохамед започва да проповядва в Мека своето учение, според което Аллах е всемогъщ и е дал на всеки от народите Свето писание и Пророк, а за арабите Пророк е точно той – Мохамед. В продължение на много години видялата какво ли не Мека приема равнодушно провъзгласилият се за месия. Но когато Мохамед критикува остро жителите на търговския полис, наричайки ги нечестивци, които следва да горят в Преизподнята, търпението им се изчерпва. Освен всичко друго, Пророкът започва да печели привърженици и става опасен за местните власти.

Мохамед е принуден да напусне Мека. Спасявайки се от евентуалните преследвания той се преселва – извършва хиджра – в Медина (тогава все още Ятриба или Ясриб), един от големите земеделски оазиси в Арабия, където пристига на 24 септември 622 година. Съпровождат го стотина верни последователи – мухаджирите, които му помагат в мисията да обедини около себе си разпръснатите арабски племена и да установи контрол над Медина. Следващите няколко години броят на мюсюлманите рязко се увеличава. Мека постоянно е обект на техните атаки и през 630 година Мохамед се завръща триумфално в града, който е принуден по-рано да напусне.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба Ванга

    14 21 Отговор
    Ятриб е родния град на майка му. Това е второто му(им) бягство от Мека. Първия път избягват на отсрещния африкански бряг, но меканците успяват да ги примамят да се завърнат. След това започват да ги тормозят, измъчват и убиват. Коранът е интересен, заслужава си да се запознаем със съдържанието му.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Как Сталин не успя

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Да ви изполови всички и право в Сибир да ви екзекутира?
  • 4 плюс минус

    18 1 Отговор
    В Библията и в Корана има някои общи постулати.
    Коранът е писан след Библията.
  • 5 Мек а?

    8 8 Отговор
    Религиозните доктрини, както на християнството, така и на исляма, изглеждат абсурдно в 21-и век. Будизмът и хиндуизмът са доста по-интересни, но само като източни екзотични културни особености.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Извън закона

    18 6 Отговор
    Само Иисус е Бог и Спасител.Слава на него и Православието.

    Коментиран от #10

  • 8 Мокхамут козоебеца

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "Стойко":

    Много обичам малките момченца
  • 9 Зеус

    5 3 Отговор
    като турчин вече от 4 години не вярвам в религията, това се случи когато реших да прочета Корана и напуснах религяита.
  • 10 Зеус

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "Извън закона":

    Исус никога не е съществувал в Римската империя. Няма писмени доказателства че такъв човек някога е съществувал и е бил разпънат на кръст а после се е съживил. Той е само митологичен герой явно който е бил откраднат от древните цивилизации от преди Новата ерата. Както и всички митологически случки в трите големи религии са били взети от древните цивилизации.

    Коментиран от #11

  • 11 Абсолютно

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Зеус":

    И по-точно от шумерите, чиито текстове очевидно са копирани, попроменени, нагласени и т.н. Абсолютно никакви доказателства за съществуването на Исус, а още по-странно е, че за пръв път за него пише Павел и то цял век след Исус т.е. за него е писал човек, който просто нито е бил там, нито го е виждал, нито чувал и т.н. Последната версия, която чух е, че християнството е продукт на последния римски император, който се е опитал да спаси империята чрез религия, все пак Ватикана едва ли случайно се намира насред Рим. Тези, които са били най-близо до случващото се, са евреите, а те категорично отхвърлят съществуването на Исус. Църквата, е единственото нещо в историята, чиито последователи и до ден днешен, не са склонни да се извинят за безобразията си през вековете, като масов и системен терор над ,,неверниците,, а за числеността на убийствата и то на невинни, няма смисъл да се говори

    Коментиран от #12

  • 12 Още нещо

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Абсолютно":

    Крайно цинично и лицемерно е нещо заради което с лекота са отнемани човешки животи и което е налагано насилствено да ни учи на морал