Last news in Fakti

28 Септември, 2022 08:35 3 024 125

Над 194 хиляди руснаци са избягали в съседните страни от мобилизацията

  • русия-
  • мобилизация-
  • съседни-
  • страни-
  • грузия-
  • казахстан-
  • война

Масовото напускане на страната на мъже - сами или със семействата или приятелите си - започна на 21 септември

Над 194 хиляди руснаци са избягали в съседните страни от мобилизацията - 1
Източник: БГНЕС

Над 194 000 руски граждани са избягали в съседните Грузия, Казахстан и Финландия - най-често с кола, велосипед или пеша - през седмицата, след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация, предава Associated Press.

Масовото напускане на страната на мъже - сами или със семействата или приятелите си - започна на 21 септември, малко след обръщението на Путин към нацията, и продължи през цялата седмица. В началото бяха разграбени самолетните билети, които рязко поскъпнаха за малкото авиокомпании, които все още летят от Русия. Но останалите трябваше да заредят колите си и да се наредят на дългите опашки, виещи се по пътищата към границите, цитира news.bg.

Според онлайн услугата Yandex Maps задръстването, водещо до ГКПП Горни Ларс, граничен пункт с Грузия в руската автономна република Северна Осетия, е било с дължина около 15 километра във вторник. Социалните медии показаха стотици пешеходци, наредени на опашка на контролно-пропускателния пункт, след като руската гранична охрана смекчи правилата и позволи на хората да преминават пеша.

Съобщава се за подобни дълги опашки на някои пропускателни пунктове с Казахстан.

Министерството на вътрешните работи на Грузия заяви, че над 53 000 руснаци са влезли в страната миналата седмица, докато служители на вътрешното министерство в Казахстан казаха, че 98 000 руснаци са влезли в азиатската страна. Финландската гранична служба съобщи, че над 43 000 руски граждани са пристигнали през същия период. В съобщения в медиите се казва още, че 3000 руснаци са влезли в Монголия, която също граничи със страната.

Руските власти се опитаха да спрат потока, като забраниха на някои мъже да напуснат и се позоваха на законите за мобилизация. Практиката не изглеждаше широко разпространена, но продължаваха да се носят слухове, че скоро Москва може да затвори границите за всички мъже в боеспособна възраст.

Полицията в Северна Осетия каза, че импровизирана мобилизационна служба ще бъде създадена на ГКПП Горни Ларс, а местните власти потвърдиха пред държавната информационна агенция ТАСС, че на руските мъже се връчват повиквателни на ГКПП с Грузия.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу каза, че ще бъдат набрани само около 300 000 мъже с предишен боен или друг вид военен опит, но се появиха съобщения от различни руски региони, че са събирани мъже извън това описание. Това подхрани опасенията за много по-широк обхват на призоваване, изпращайки тълпи мъже от всички възрасти и произход на летища и граници.

"Има риск да обявят пълна мобилизация", казва жител на Санкт Петербург, който стигна до Казахстан във вторник. Мъжът, който отказа да назове името си, тъй като се страхуваше за безопасността си, каза пред АП, че е преминал за три дни с кола от дома си до Уралск в северозападен Казахстан близо до границата.

Той каза, че казаното от Путин относно мобилизацията се различават от написаното в неговия указ, оставяйки място за по-широко тълкуване, добавяйки: "Хората се притесняват, че рано или късно ще бъде обявена обща мобилизация и никой няма да може да пресече границите."

Казахстан и Грузия, и двете бивши съветски републики и предлагащи безвизово влизане на руски граждани, изглежда са най-популярните дестинации за онези, които пътуват по суша, за да избягат от призовката. Финландия и Норвегия изискват визи.

Грузия, чиято подкрепа за Украйна се вижда от жълтите и сини знамена, украсяващи сградите, както и от графитите срещу Путин и Русия, е донякъде притеснена от притока на руснаци, особено след като страната води кратка война с Москва през 2008 г.

Опозиционните политици поискаха от правителството да предприеме драстични действия срещу пристигащите руснаци, от въвеждане на визи до пълна забрана за влизане. Такова действие все още не е предприето.

Казахстан изглежда по-гостоприемен. От началото на войната 19-милионната централноазиатска нация пое все по-независим курс от Москва, особено по отношение на войната в Украйна.

При обявяването на броя на руснаците, пресичащи границата, министърът на вътрешните работи на Казахстан Марат Ахметжанов каза, че властите няма да върнат у дома онези, които избягват повикването, освен ако не са в международен списък за издирване за криминални обвинения.

Президентът Касим-Жомарт Токаев дори нареди на правителството си да помогне на руснаците, влизащи в страната му "поради сегашната безнадеждна ситуация".

"Трябва да се погрижим за тях и да гарантираме тяхната безопасност. Това е политически и хуманитарен въпрос. Възложих на правителството да предприеме необходимите мерки", каза той и добави, че Казахстан ще води разговори с Русия по въпроса.

В Уралск доброволци помогнаха на влизащите в града, в който живеят 236 000 жители. Някои от тях казаха пред АП, че сервират безплатни топли ястия и помагат на пристигащите да намерят места за настаняване, които бързо се запълват. Тези, които не могат да намерят апартаменти или хотелски стаи, могат да прекарат нощта във фитнес зали, каза един доброволец.

Дилара Мухамбетова, директор на киното Cinema Park, дори каза, че пристигащите руснаци могат да спят в нейното заведение, след като тя обиколи града и видя много хора, които изглеждаха изгубени.

"Освободихме една зала, организирахме раздаване на чай, а доброволци донесоха топла храна", каза Мухамбетова, цитирана от местни медии. "Напълнихме четири киниосалона, (побирайки) общо около 200 души."


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХА ха ха

    50 75 Отговор
    на фона на милионите у кри избягали от режима на зеленото човече е пренебрежимо малко.

    Коментиран от #4, #40, #72, #86

  • 2 ояао

    40 66 Отговор
    А Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка са вече руски. :)

    Коментиран от #5, #41

  • 3 Чудя се защо форумните русофили

    76 35 Отговор
    Не са се записали за доброволци за да помогнат на матушката си?

    Коментиран от #6, #16, #39, #54, #111

  • 4 Истината

    57 47 Отговор

    До коментар #1 от "ХА ха ха":

    Украинците са избягали от руските мародери, садисти и убийци.

    Коментиран от #12

  • 5 ояао

    32 45 Отговор

    До коментар #2 от "ояао":

    Да се готвят Николаевска и Одеска.
  • 6 Хи их хи

    29 35 Отговор

    До коментар #3 от "Чудя се защо форумните русофили":

    Чакаме те да се запишеш в "Чуждестранния легион" в Покрайнината!

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Груйо

    45 39 Отговор
    Строшен инвентар, негодни оръжия, без екипировка и медицински принадлежности. Путин ги праща на сигурна смърт. Хората от поробените републики като Дагестан и Чечения излизат на протести. Скоро Бурятия, Тува, Калмикия, Якутия.. всички подтиснати от орките народи, ставайте и си спасите мъжете от хаймърсите.

    Коментиран от #17

  • 9 Пучо Капучо

    17 32 Отговор
    Бълха ги ухапала. И още 10 пъти по толкова да духнат, все тая...
  • 10 Докато се хилиш тук

    34 30 Отговор

    До коментар #6 от "Хи их хи":

    60 000 Братушки станаха на ГРУЗ 200.

    Коментиран от #15

  • 11 А около

    39 27 Отговор
    Десет милиона украинци са дезертирали в Европа
  • 12 Теле

    13 13 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    Фалшива, е истината, страхливци
  • 13 Баста 🇺🇦

    34 30 Отговор
    Е тя ква стана - путюновата армия избяга още преди да е почнала войната. Никой не му се бие за тоя дето духа.

    Коментиран от #19

  • 14 Объркано Атлантиче

    40 22 Отговор
    И отново:
    През ранната пролет на тази година след указа на президента Зеленски, задължаващ всички мъже в Украйна на възраст от 18 до 60г.да не напускат страната, стотици хиляди украински мъже на тази възраст се озоваха в европейски държави, вкл.в България. Защо не са останали да бранят родината си, престъпвайки указа на президента си, това си е тяхна работа.
    Но за Европа всички те са бежанци, най-вече в очите на обичните ни медии, които и дума не обелиха за факта, че тези "мъже"са зарязали родината си в критичен за нея момент... Сега обаче, когато иде реч за руски мъже, крясъкът на ятата мисирки е невъобразим! Те не били бежанци, а "бегълци" от Путин, осъждащи войната, като че ли украинците, избягали в Европа, са я приветствали и изгаряли от любов към президента си Зеленски...

    Коментиран от #51

  • 15 Теле

    16 17 Отговор

    До коментар #10 от "Докато се хилиш тук":

    И 200 000 хиляди братя укри
  • 16 Чакаме

    12 11 Отговор

    До коментар #3 от "Чудя се защо форумните русофили":

    Мобилизация и да раздадът пушките пък да видим кво ще стане
  • 17 Бат Доколенков

    10 8 Отговор

    До коментар #8 от "Груйо":

    Това, което казваш са пълни глупост.

    Коментиран от #46

  • 18 Киро Лъжата

    9 18 Отговор
    Толкова, колкото са загиналите укри досега в американската им война.
  • 19 Баста🇷🇺

    21 25 Отговор

    До коментар #13 от "Баста 🇺🇦":

    То и десет милиона украинци дезертираха в ЕС защо ли

    Коментиран от #22, #25

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 В чужбина само за тях питат!

    18 12 Отговор
    За мен тези бегалци са направили много добре, защото са освободили от присъствието си родната земя която ги е отгледала. Когато човек си въобрази, че може да избяга от съдбата и рода , остава като сухо и самотно дърво по средата на нищото...
  • 22 Българин

    32 18 Отговор

    До коментар #19 от "Баста🇷🇺":

    Не са дезертирали путлрас а са избягали от руският фашизъм! Ти защо не си отишъл да помагаш на Путин?

    Коментиран от #52, #71

  • 23 Псевдоним

    16 3 Отговор
    Това са в по-голямата си част хора с добри доходи или с връзки.
  • 24 Зевзека

    15 18 Отговор
    Поне още 3 пъти по толкова трябва, че да стигнат избягалите украинци дето се моткат по моловете на Европа!

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българин

    27 20 Отговор

    До коментар #24 от "Зевзека":

    Робите не мразят най-много господарите си. Те мразят най-много свободните и тези, които се борят за свободата си. Мразят ги от дъното на душата си.
    Украинците са свободни и искат да останат свободни. Нищо друго. Но робите искат те да се предадат на руснаците и да се превърнат в роби. Затова изпитват неистова омраза към украинците! Защото те се борят за своята свобода и не желаят да бъдат руски роби!

    Коментиран от #33, #57, #77, #79

  • 27 ...

    22 15 Отговор
    И това са млади, здрави, прави мъже бягащи от нациста Хитлер, а не жени и деца бягащи от бомби. Това са работещи мъже от икономиката на Русия. А не домакини, деца или старци на пенсия стоящи си вкъщи.

    Коментиран от #29, #42

  • 28 Мдааааа

    11 12 Отговор
    Бягат, на никой не му се мре. Що не кажете обаче, че и Русия започва да налага санкции. Като начало се готви да спре транзита на газ през Украйна в отговор на това, че Украйна спря незаконно газта през една от двете входни точки.

    Коментиран от #31

  • 29 ...

    14 10 Отговор

    До коментар #27 от "...":

    поправка: Нациста Путлер
    не че има разлика...
  • 30 пурко

    16 18 Отговор
    Интересно защо не сметнахте колко украинци избягаха от Украйна, когато там затвориха границите за всички мъже? Та те само в БГ дойдоха на луксозна почивка повече от тия 194 хил., да не говорим, че все още са си тук, храним ги, поим ги и накрая ни плюят.

    Коментиран от #85

  • 31 аха

    0 6 Отговор

    До коментар #28 от "Мдааааа":

    а ти що не четеш новините?

    Коментиран от #82

  • 32 Българин

    16 9 Отговор
    След руската революция и последвалата я гражданска война над 100 000 руснаци са намерили убежище в България. Днес обаче русофилите наричат бягащите от режима на психопата Путин предатели и са готови да му върнат всички, които не желаят да умират за бункерният старик.
  • 33 Зевзека

    18 20 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    Украинците са свободни? Сериозно ли? Украйна е роб. С тия милиарди заеми Украйна е роб за следващите 5 века. Украйна никога повече няма да взима самостоятелни решения за абсолютно нищо! Зеленски ги зароби во веки. Защото сега дължат милиарди на запада, народа им е пръснат в Европа и са заложници на системите там. Зеленски зароби Украйна. Русия искаше да даде истинска свобода на Украйна, като я превърне в търговски мост между изтока и запада. Така Украйна щеше да е икономическия гигант. Искаше от тях само едно, да не стават част от НАТО. Нищо повече. Но Украйна бе изкупена от сина на Байдън и някой си реши, че ще се зъби на Русия до последния украинец. Като са уж свободни, защо Байдън си позволи да каже че ще води война "до последния украинец "? Все едно тия хора са негова собственост, негови роби? Ти би ли казал това за някой който е свободен? Всеки ден от тази война украинците се заробват за все по-дълго време. Осъзнайте го!

    Коментиран от #53

  • 34 Ха Ха

    7 13 Отговор
    у нас ще остане само......пасито с трабанта да се бие с руснаците...
  • 35 Стоян Александров

    9 11 Отговор
    Ааааа не така, не са 194 000, а са 194 231 и двама които сега ще навършат и пълнолетие плюс 3.5 жени които също са избягали, даже са бягали и през глава, като едната даже е била руса с черни очи и наполувина бременнннна. Моля, бъдете точни ейййй. Нали така трябва, така Ви НАРЕЖДАТ ОТ ГОРЕЕЕЕЕЕ, ОТ ГОСПОДАРИТЕ....
  • 36 бройкаджии

    9 11 Отговор
    Ма само толкова ли ? А 5.5 милиона дето избягаха от мобилизацията на потника .....
  • 37 Дъ-Ге

    7 15 Отговор
    Такааа.... Всички околни държави бяха решили да не пускат руснаци на територията си, дори и с шенгенска виза и чак били връщани. Сега пък изведнъж чак малко од 200 хиляди напуснали РФ и са в околните държави. Тук един писа, че се бил включил в камерите на една от границите, където било снимано, че имало над 10 км опашка и онлайн се оказва, че няма такова нещо. Но. Дори това да е така, то на фона на над 5 милиона избягали украински мъже, за да не ги фърлат като пушечно месо и то главно в РФ това е нищо и като цифра и като съотношение на глава от население. От друга страна на руската войска предатели не и трябва. А пък ако погледнем и че след като всичко приключи, ще има разбор и тези предатели ще трябва да плащат дълга си по някакъв начин.
  • 38 Aлфа Bълкът

    14 8 Отговор
    МИШОЦИ СЪР, МИШОЦИ! Смятай че, докато дъртият затвори границата ще станат поне 1млн.
    Нападали ги някой, бомбардира ли ги, избива ли ги, разрушава домовете им ли, отвлича децата им ли?
    Видяхме им армията, видяхме им безгръбначния народ, който вместо да се дигне и да се освободи от тиранина бяга като мишка!
  • 39 Дъ-Ге

    5 12 Отговор

    До коментар #3 от "Чудя се защо форумните русофили":

    Запиши се в чуждестранния легион и си направи селфи. Тогава ще видим.
  • 40 мучо

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "ХА ха ха":

    Можеш само да се смееш над глупостта си
  • 41 путин xo.йло

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "ояао":

    Така ли? Терориста гиркин стрелков не е на това мнение , я отиди и му се скарай ХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХ
  • 42 те така е

    6 15 Отговор

    До коментар #27 от "...":

    Бройката 194 хил е общо за всички напуснали Русия . Също като 5и половина украинци напуснали легално Украйна и едим милион нелегално срещу подкупи .
  • 43 Бат Недялко

    8 14 Отговор
    Ако някой ме мобилизира днес бих избягал защото това означава да се бия в чужда война, но за руснаците, това не е така, това е тяхна война в която трябва да решат искат ли руската федерация да се разпадне и те да се претопят в неолибералният бульон или да отстояват съществуването си като цивилизационна колона. Руснаците които бягат са страхливци.
    Оцелее ли Русия, ще оцелее и човечеството.

    Коментиран от #49

  • 44 Вече

    9 5 Отговор
    ми е жал за русначетата горките
  • 45 Българин 🇧🇬

    8 11 Отговор
    Над 10.5 Милиона украинци са избягали от киевската хунта , според ООН . Не хиляди , а милиони ! Само казвам .

    Коментиран от #48

  • 46 в ушков

    12 5 Отговор

    До коментар #17 от "Бат Доколенков":

    Сами си оборудват аптечки, защото матушка нема. С женски тампони ще си запушват обнестрелните рани. Първите ги пратиха на бойното поле, без никаква подготовка.
  • 47 Kобрети

    7 11 Отговор
    Нали бяха над 260 000 ...къде изчезнаха 100 000...или пак си правим вятър на устата да спазваме опорните..
  • 48 Българин

    12 8 Отговор

    До коментар #45 от "Българин 🇧🇬":

    Украинците бягат от руските фашисти. И русофилите никога не сте били и никога няма да бъдете българи!

    Коментиран от #65

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Смешници

    5 11 Отговор
    Е има място за още.Украйна около 35 милиона избягали над 4,5 милиона - Русия над 160 милиона избягали под 0.5 милиона .

    Коментиран от #107

  • 51 Дъ-Ге

    6 9 Отговор

    До коментар #14 от "Объркано Атлантиче":

    Те това се нарича точно двоен аршин. Предателя се нарича герой, щом е наш, а героя се нарича предател, щом не е наш. Евентуалното бягство на младежите е резултат от разпада на СССР и цялата възпитателна система. Чудя се защо от 2000та година насам не бяха изгонени "чуждите" възпитатели, платени от Сорос. Соросните "възпитатели" навлезнаха във всичко възпитателно там. При студенти, кино, музика, поезия, писатели, информационни програми, социалните мрежи, дори и в съзнанието на много хора на отговорни постове. Няма какво да се учудваме от този резултат. Само че като гледам колко пари са хвърлени, май не си е свършил достатъчно добре работата. Всички тези "соросоидни придобивки" ще изчезнат на момента в който се появи СМЕРШ.
  • 52 А ти умнико,

    5 12 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    записа ли се в укърската армия, или не те пускат от козяк, за да им разпространяваш лъжите и простотиите?
  • 53 Българин

    15 6 Отговор

    До коментар #33 от "Зевзека":

    Доброволните руски роби да говорят за свобода е все едно психопата Путин да говори за демокрация и хуманизъм!
  • 54 Смешник

    5 10 Отговор

    До коментар #3 от "Чудя се защо форумните русофили":

    Както и те се чудят защо ти немсимсе записал да нараниш милата ти Украйна която става все по малка като територия и народ .
  • 55 Само питам

    14 5 Отговор
    Фашистка Русия е забранила преподаването на български език, затворени са неделни училища и центрове в Запорожка област. Русофилите одобряват ли това?

    Коментиран от #78

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Дааааааам

    3 9 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    Ти си най - яркият пример за това което спамиш. Класически случай на стокхолмския синдром. Българин се писал.

    Коментиран от #59

  • 58 Послепис

    6 7 Отговор
    Сега ще последва решение на руския парламент за забрана за връщане на тези руснаци които напуснагха Русия със своите карти и спестяванияот кражби ,които са изнесени на Запад.
    Те стават невъзвращенци.
    Не виждам къде ще си търсят късмета-в обедняла Европа която мрази руснаците или в Средна Азия която е изпратила милиони свои граждани да работят в Русия,защото не може да им осигури работа в собствените им страни?
  • 59 Българин

    16 6 Отговор

    До коментар #57 от "Дааааааам":

    Русофилите трябва ясно да разберат, че защитавайки фашистка Русия поемат лична отговорност за престъпленията извършвани от Путин и армията му в Украйна. Подкpeпяйки Путин, те подкрепят yбийството на ykpaински деца и тяхната кръв ще бъде по ръцете им! Подкpeпяйки Русия, те подкрепят държава агресор и терорист, чияmо армия върши геноцид и военни престъпления! Оm mях зависи дали ще сmанат съyчасmници на агресори и yбийци!

    Коментиран от #67, #75, #76

  • 60 Коментар

    4 10 Отговор
    То и "ВЕЛИКАТА "Пугачова напусна Русия ,и преди няколко дена се върна...
    А руснаците и казаха по-добре да не се беше връщала.
    Твка че всяка глупост сиима последствия.
    Клеймото "предател"остава не само до края на живота ти,но и за историята!

    Коментиран от #70

  • 61 5577

    3 5 Отговор
    Вервам ви. Продължавайте.
  • 62 Дъ-Ге

    6 8 Отговор
    Това за последния украинец не го каза Байдън, а някакъв техен генерал. На няколко пъти го слушах, ма така и не му запомних името. Иначе за другото е така. Той каза и още много подобни, като : Нас не ни интересува колко украински военни ще бъдат убити, колко жени и деца ще умрат в тази битка ...... Нас ни устройва да и пращаме колкото може наше оръжие, а те да се бият за нашата кауза .....А завърши с последния украинец. Естествено това слово не може да се намери току така в нета. Чудя след това изказване, което негласно обрисува американската позиция как украинския народ не направи нужното това да не се случва.
  • 63 Рико

    9 2 Отговор
    Путин без да го е мислил, поиска вот на доверие - хората гласуват. С краката си.
  • 64 джи- пи

    4 6 Отговор
    избягалите и от двете страни са просто пльхове
  • 65 И кой го изтъпани

    3 8 Отговор

    До коментар #48 от "Българин":

    това? Слуга на дедо шорош.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 шматко

    5 11 Отговор

    До коментар #59 от "Българин":

    А ти пое ли лична отговорност за избитите един милион в Ирак ? За избитите в Силия и Либия ?! За избитите в Сърбия ?
  • 68 мдааа

    5 8 Отговор
    R.I.P. pede-Rassia
    Плъховете напускат първи потъващия кораб
  • 69 да не се окаже като при Курск

    3 3 Отговор
    че на 200м в грунта лежи разбита руска подводница. Това го гледахме вече.
  • 70 Дъ-Ге

    3 9 Отговор

    До коментар #60 от "Коментар":

    Пугачова я направи звезда нашия Емил Димитров /лека му пръст/ с негова песен на Златния Орфей. До тогава тя беше никоя. Започна да пълни стадиони и продаваше милиони плочи. Заедно с Киркоров станаха невероятни звезди. Не отричам, че качества музикални има, но дотам. Да я видим сега дали ще напълни и залата на читалище от някое село. На финала на футболното и първенство бяха поканили да свири една подобна група преди седмица две. Футболните фенове не и дадоха дори да започнат и бяха изгонени. Ако бяха започнали си мисля, че щяха да ги махнат, но грубо.
  • 71 Нали

    5 9 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    При мобиолизация в България такива слабоумници като теб веднага ще се ометат.
    Знам го със сигурност. В България не са останали патриоти . а само възпитани от западните малоумници сатанисти.Ще трябва да минат десетилетия и големи български държавници в управлението за да се изчисти тази тиня сред младите хора насадена от западната фашистка "демокрация.
    България ,дала началото на православната цивилизация и славянството сега се бори срещу тях!
    Няма по голям позор от това! Но единици го разбират.
    Останалите станаха дебили управляеми от сатанистите.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 0000

    9 2 Отговор
    Симона Копищарова = русофилска подлога.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Добре са те натъпкали

    3 9 Отговор

    До коментар #59 от "Българин":

    с козяшки опорки. Но не се увличай. Носиш пряк ангажимент към дедо шорош. А той отдавна препълни памперса. Не карай господаря си да чака в дискомфорт. Дългът преди всичко!
  • 77 Пич ти си луд!

    2 5 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    Свободата, Санчо, е едно от най ценните блага, с които Бог дарява хората. С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето. За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека. Казвам ти го, Санчо, защото ти видя пиршествата и изобилието, на които се радвахме в замъка, който преди малко напуснахме. Е добре, сред онези вкусни ястия и ледени напитки на мене ми се струваше, че се измъчвам от глад, защото не им се наслаждавах свободно, както бих им се наслаждавал, ако те бяха мои. Задълженията да се отплатиш за направените ти благодеяния и милости са вериги, които пречат на духа да бъде свободен. … Помни, Санчо, ако избереш пътя на добродетелта и се стремиш да вършиш само добродетелни неща, няма защо да завиждаш на тези, чиито прадеди са били князе и сеньори, защото кръвта се наследява а добродетелта се придобива и струва сама по себе си много повече от кръвта.“

    Коментиран от #81

  • 78 Дъ-Ге

    5 8 Отговор

    До коментар #55 от "Само питам":

    Дори това да е вярно аз също пък теб ще те попитам. Има ли българско оръжие, което по неведоми пътища се оказаха в украински ръце, което убива руснаци, донбасци и т.н. Това оръжие не е излязло от България преди 20 години, а по време на конфликта. България спря ли всички руски проекти на територията си едностранно??? България налага ли всички санкции срещу Русия??? България изгони ли 70 дипламати накуп, като дори САЩ не са изгонили толкова наведнъж. И като последно да питам. От коя дата и година са затворени българските неделни училища и всички враждебни действия на България срещу РФ от кога са започнали. Като отговориш на тези няколко елементарни въпроса ще намериш и отговора. Забраната е в ОТГОВОР, а не обратното. Ако някое дете бандитче тормози съучениците си, взема и джобните, разбива и носовете, съвсем естествено е това дете да бъде изгонено от училището, но това е в отговор на неговото недопустимо поведение. Опитваш се да прехвърляш от здравата на болната глава.
  • 79 Знаеш ли защо?

    3 7 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    Защото това беше цитат от книгата на Мигел де Сервантес "Дон Кихот" , а едноименния главен герой от тази книга е най-яркия пример в литературата за разминаване между претенции и реалност, защото той си е преставял, че се бори с някакви великани и помага на хората, но всъщност е бил луд и е вършил пълни глупости!
  • 80 кюмюря от Драгалевци

    1 7 Отговор
    Зная Коприщенова . В всяка нация има определен процент предатели . Например вие демократите също първи ще съберете куфарите ако не дай си боже нещо се случи в Б-я . Знаем се !
  • 81 Дъ-Ге

    2 6 Отговор

    До коментар #77 от "Пич ти си луд!":

    Даааа. Класика в жанра. За съжаление обаче той трябваше да добави, че за да се постигне всичко това, да възтържествува добродетелта трябва да си изцапаш не само ръцете с кръв, но и да се къпеш в нея. Премълчал е най-важното. Свободата никога не е давана даром, тя се придобива с кръв, много кръв. И свойта и чужда. Като извод от този цитат на безсмъртното произведение мога да кажа, че който яде саламите ще продължава да ги яде, а този, който яде слама ще продължава да я яде...... добродетелно!!!

    Коментиран от #84

  • 82 оня

    2 8 Отговор

    До коментар #31 от "аха":

    Кои новини? Краварската пропаганда ли?
  • 83 Ми кво пък

    3 7 Отговор
    Не знам, колко руснаци са избягали за да не ги мобилизират. Още повече, че със сигурност количеството е поне удвоено с пропагандни цели. Но просто си представих, какво би станало у нас, ако обявят мобилизация. Ще останат само старците - щото са ходили войници и знаят, как се държи автомат за да не се застреляш сам или да не гръмнеш този до те теб. А и само в тях е останала някаква капчица патриотизъм. От времето на соц-а. На другите "юнаци", дето най-ценното им е епилираната кожица и либералните ценности ще им се видят тесни КПП-та към Сърбия, щото само тя остана съседна страна дето не е в НАТО.

    Коментиран от #87

  • 84 Само да не забравяш

    2 8 Отговор

    До коментар #81 от "Дъ-Ге":

    житейската истина, че едно зло не идва само и лошите неща, като войната и коронавирусът нямат край, а хубавите, като саламът, който цитираш, има даже и два края! Хубавите неща в живота са мимолетни и нетрайни за разлика от лошите, които са непреходни. Много трудно се прави този баланс между добро и зло, но намриш лиго трябва да го пазиш, като очите си, защото изгубиш ли го може вече никога повече да не го намериш, както лекомислено и упорито сториха украинците в последните 12 години!

    Коментиран от #89

  • 85 ЩО БЕ ЩО

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "пурко":

    .....не ти „връзва ”с украинките ...нищо пробвай с РУ.те👍
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Дъ-Ге

    2 7 Отговор

    До коментар #84 от "Само да не забравяш":

    Нямам нищо против твоето мнение, но то е просто една демагогия и ще ме извиниш - празнословие. Дали салама има два края, питай Мъск. Интересно как неговия салам стана отново такъв, че края не може да му се види. И това е в момента в който в в Новорусия умират всякакви от насилствена смърт. Сигурен съм, че част от салама му идва и от там. Ти като философ какво ще препоръчаш в случая??? Само не казвай, че руснаците са агресори и трябва да прекратят СВО, щото всяка крушка си има и дръжка. Ти не забравяй, че Мъск има там едни сателити, които дават онлайн данни на едната страна и това в никакъв случай не е призив за мир.

    Коментиран от #90, #97

  • 90 Рико

    6 2 Отговор

    До коментар #89 от "Дъ-Ге":

    Не знам какви са тези новорусии и старорусии, аз не вярвам че има такова животно "руснак". И докогато не видя ДНК тест, ще твърдя че руснаци няма. Това е някаква боза, не нация. Тестовете могат да започнат с Путин, Шойгу, Лавров ....
  • 91 Болгарин

    2 7 Отговор
    толкова много фалшиви статии, чудите се. мобилизацията си върви сама, хората сами отиват във военната служба, отиват доброволци, а вие пишете разни глупости. може би е имало един или два случая и вие разпалвате цял огън от това. хората са за Путин, за Русия, за Донбас, Луганск и Донецк. Слава на Русия.
  • 92 Факт

    2 7 Отговор
    малко ли си болен иди на психиатър лекувай се! хората подкрепят Путин, а не вие ​​русофобите. западът винаги е бил враг за русия, ти не разбираш, ти самият си роб на америка, европейски ценности. не стига до мозъка ви, нямаме нужда от вашите ценности, ние имаме свой собствен начин, наши собствени ценности. ако трябва ще отидем да защитаваме Родината.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Да, ама НЕ

    2 8 Отговор
    Като пряк свидетел, ви гарантирам, че избягаха арменци, бероруси, украинци, азери, таджики, киргизи, узбеки и тюркмени и всякаква друга измет с руски паспорти.

    Коментиран от #96

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Факт

    1 7 Отговор

    До коментар #94 от "Да, ама НЕ":

    До 94: напълно подкрепям
  • 97 Иван

    8 1 Отговор

    До коментар #89 от "Дъ-Ге":

    А дали твоето филосовстване не още по-голямо празнословие. Намеси понятие новорусия, забравено понятие още от 1918 г., намеси Мъск и дрънкаш за някаъв салам, който твоите новоруснаци надали са виждали още от 2014 г., ама той "нямал край". Интерсно и аз не съм виждал безкраен салам, който на всичкото отгоре идвал "от там" (предполагам от новорусия), Бреййййй, много способен бил този човек Мъск. Да си прави салама от такъв агресор като Пурин. Браво на него :)

    Коментиран от #99

  • 98 Болгарин

    1 6 Отговор
    Казахите бягат от Русия в Казахстан от мобилизация, това не са руснаци! взеха руски паспорти, но не са руснаци, те винаги ще бъдат мигранти

    Коментиран от #105, #106

  • 99 Факт

    1 9 Отговор

    До коментар #97 от "Иван":

    малко ли си болен иди на психиатър лекувай се! хората подкрепят Путин, а не вие ​​русофобите. западът винаги е бил враг за русия, ти не разбираш, ти самият си роб на америка, европейски ценности. не стига до мозъка ви, нямаме нужда от вашите ценности, ние имаме свой собствен начин, наши собствени ценности. ако трябва ще отидем да защитаваме Родината.

    Коментиран от #102, #103

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Иван

    9 1 Отговор

    До коментар #99 от "Факт":

    Ха, ха - твоят мoзък е бoлен и зрaзeн с пyтлepастия. Не познавам човек да подкрепя изpoди като Пyтлеp, който има "мераци" да yнищожи Евpoпа и в това число и нас бългaрите.
    Разбира се, че ще защитавам европейските ценности. Ние см в Европа и винаги сме били тук.
    И кави са твоите ценности бе рycофилиcтик мръceн. За кoпейки си cпособен и мaйка си да пpoдадеш.
    Отвpaт !

    Коментиран от #114, #115

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Кико

    8 0 Отговор

    До коментар #98 от "Болгарин":

    Като се пишеш българин, научи се да пишеш правило на български, а не на рycки.
    Пише се българин, а не "болгарин" !

    Пoнимaйш по руccкий ?
  • 107 А какниже ли каканиже...

    0 4 Отговор

    До коментар #50 от "Смешници":

    Украйна като се пръкна бреше 41 милиона население. От хубавата мизерия дето им дойде 4-5 милиона украинци отидаха на постоянна работа в Русия и Западна Европа. Оня ден се разбра ,че 4 милиона са гласували в Луганск,Донбас,Запорожието и Херсон,което с децата и негласувалите прави 5 милиона. В Крим са почти 2 милиона. Избягалите от Украйна след 24 февруари доскоро бяха 10,5 милиона,но по последни данни са вече 12 милиона.И така:12+4-5+5+2=23-24 милиона са яко дим от Украйна. Това е демографска катастрофа - никоя държава не е напускана от над половината си население за 7 месеца. И Зелената жаба има гьансурат още да каканиже.

    Коментиран от #108, #109, #110

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 xeй нaкaкaнижeн

    4 0 Отговор

    До коментар #107 от "А какниже ли каканиже...":

    Кажи кoй тe накaкaнизa тaкa, тa запoчна да дaвaш зaeтo и да пишеш такивa нeбивaлици ?
  • 111 Казах

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Чудя се защо форумните русофили":

    които бягат от мобилизация в Русия, това са хората, които заради вашата ода получиха руски паспорти, когато дойдоха на работа: узбеки, киргизи, туркмени, казахи, азербайджанци, грузинци, арменци и когато сега се налага за да защитят родината си, а Русия не е за тях Родина, а начинът да получат пари, те се прибраха, кой откъде идва: казахи в Казахстан и т.н.9329

    Коментиран от #123

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Анализатор

    1 3 Отговор
    Слава на Русия!

    Коментиран от #119

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Болгарин

    1 4 Отговор

    До коментар #103 от "Иван":

    в Русия дори жените са готови да отидат, ако се наложи. не можете да изоставите това, можете само да се карате тук и да пишете глупости

    Коментиран от #121, #122

  • 116 Анализатор

    1 3 Отговор
    възрастните вярват в приказките, в демокрацията, свободата, равенството, все едно да вярваме в комунизма. глупав! колко страни са бомбардирани в името на демокрацията? имаха ли нужда от нея? какво стоеше зад това, да ограбиш страната? обръщайте главата си понякога, понякога трябва да мислите, кой има полза от това? сега два братски народа воюват, а българите им помагат, дават им оръжие, налагат им санкции, всяват русофобия. отговор за какво?
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #115 от "Болгарин":

    Нали си българин бе нeнopмална пyтинoидна твap.. Какви жени, какви 5 лева.
  • 123 Казал

    3 0 Отговор

    До коментар #111 от "Казах":

    Дали си руски агитатор или неадекватен - разлика няма. Кой нормален човек от изброените от теб наросности ще ходи да работи в Рузия ? Кой нормален ходи да работи там /
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания