Last news in Fakti

29 Септември, 2022 14:09 2 880 75

Експерт подозира, че Русия стои зад повредите на "Северен поток"

  • северен поток-
  • експерт-
  • германия-
  • русия-
  • течове

"На пръв поглед, разбира се, изглежда някак абсурдно да унищожиш собствените си газопроводи"

Експерт подозира, че Русия стои зад повредите на "Северен поток" - 1
Източник: БГНЕС

Германският експерт по сигурността Йоханес Петерс подозира, че Русия стои зад повредите на газопроводите "Северен поток" в Балтийско море, предаде ДПА.

"На пръв поглед, разбира се, изглежда някак абсурдно да унищожиш собствените си газопроводи", заяви днес пред телевизия А Ер Де експертът от Института за политики в областта на сигурността към Университета в Кил, предаде БТА.

По думите на Петерс сред причините все пак да се предприеме такова действие може да е изпращането на "сериозен сигнал" към Европа, най-вече Германия и Полша, че същото може да се случи и с газопроводи, които са от много по-голямо значение за сигурността на доставките.

"Затова не бъдете толкова сигурни, че сте подготвени за зимата и сте способни да замените нашия газ", коментира Петерс, обяснявайки какво според него е посланието на Русия към западните сили.

Друга възможна причина за саботаж на газопроводите според експертът е, че през зимата "Северен поток 2" би могъл да се използва за засилване на натиска върху Германия, например, ако вътрешният политически натиск върху правителството започне да расте заради високи цени на газа.

Все пак има и сериозни препятствия - целият проект "Северен поток 2" беше спрян през февруари след инвазията на Русия в Украйна. За да може той да заработи, Германия трябва "да се оттегли от режима на санкции, наложен от Запада", каза още Петерс.

Германският експерт също така не приема появилата се конспиративна теория, че САЩ са дирижирали появата на течовете, за да не допуснат Европа да се върне към руския газ през студената зима. Вчера Кремъл отхвърли спекулациите, че са замесени в повреждането на газопроводите, като ги нарече "глупави и абсурдни".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опааа

    123 8 Отговор
    Този “експерт” защо не си го на чу ка?!?

    Коментиран от #3

  • 2 Старец

    107 6 Отговор
    Йоханес Петерс е идиот.
  • 3 Защото

    9 71 Отговор

    До коментар #1 от "Опааа":

    не руски продажник.
  • 4 Мишо

    92 6 Отговор
    Много наглост избуява при "демокрацията", но при западняшки терен бързо расте.
  • 5 сирене

    73 3 Отговор
    няква чичка по история от университета в Кил... остави. Те САЩ войната явно си я искат и най-вероятно ще си я и получат. Койт живял, живял..
  • 6 Верно ли

    86 6 Отговор
    Хахахаха, да бе, ама разбира се! Пак Путин е виновен! Кой друг! А ние, шматароците, си мислехме, че са едни задокеански, дето 100 пъти го заплашваха заради СП2....
  • 7 КОТарАК

    9 58 Отговор
    не Русия а Путин-зад гърба на газпром ,със спецслужбите / щот го е страх и от газпром че ги докара до фалит

    Коментиран от #29, #53

  • 8 Ха Ха Ха

    58 3 Отговор
    Йекспйерти сир, а утре москалите ще се самовзривят. Всеки добре заплатен поръчково става йекспйерт и бълва небивалици.
  • 9 Айдеее

    69 2 Отговор
    Изпълзяха платените кравешки експерти. Очакваше се. Планът е ясен и добре изпитан с Хитлер. Докарваш немците до просяшка тояга, внушаваш им че Русия е виновна. След това им “помагаш” като ги въоръжаваш до зъби и ги насочваш на изток. Ще се хванат ли германетата втори път на тази въдица? Май да.
  • 10 Конспиратор

    53 1 Отговор
    Ааа, конспиративна теория е за добрите янки, въпреки че е много нелогично да си взривиш собствените газопроводи:)))). Джендърски идиотизъм и вицове!
  • 11 Един от нас

    66 2 Отговор
    ЧЕ какъв експерт ще е ако не каже, че Путин е виновен?!

    Коментиран от #46

  • 12 Мишо

    67 2 Отговор
    Ти да видиш, руснаците могат да си обикалят из датски и шведски води без да ги забележат американците, провеждащи там военни учения.
  • 13 Кремльовския Винету ♥️

    19 36 Отговор
    "..изглежда някак абсурдно да унищожиш собствените си газопроводи..."

    За Кремльовския Винету няма абсурдни неща. По договор Русия ще дължи Огромни Неустойки ако откаже или не достави заявените количества газ. Не твърдя че точно Винету стои зад тази работа, по-скоро са Американците или техни "съюзници". Има хиляди спътници горе в небесата, със сигурност се знае кой какво е. Щом не го казват значи са американците.
    На 23-ти февруари точно оттам е минал американския кораб Герсърч по информация на германски източници
  • 14 Азз

    59 2 Отговор
    изтрещялника съвсем официално си го заяви преди време,че ще спрат всички северни потоци.Краварите имат най-голяма изгода да продават собствения си газ,руснаците досега успешно ги конкурираха....

    Коментиран от #62

  • 15 Минувач

    54 3 Отговор
    Тоя псевдо експерт или е адски тъп, или се прави на такъв явно по заръка за САЩ, за да предизвика смекчаване на ясните хипотези за американския саботаж. Първата му причина - Русия си взривявала собствения газопровод, за да покажела, че може да взриви и други такива, примерно от Норвегия. Е, няма по-голяма тъпня. Ами то Русия, директно ще пръсне чуждия газопровод, за къв ч.п ще взривява своя. Втората му причина дефакто е в контра-теза на тъпотиите му. Ами нали, ако се промени политическата обстановка на Запад и те почнат пак да искат газ от Русия, то това ще е добре дошло за руснаците и тези газопроводи ще се ползват. Защо Русия ще си прекъсва тръбите, дето чака да пуска и печели. И трето - недопускал участие на САЩ, след като само те имат полза от това, а дори и го казаха черно на бяло, че ще намерят начини да ги стопират.
  • 16 Я го знам ...

    19 10 Отговор
    Пиян руски подводничар е плавал на зиг заг и е потрошил тръбите.
  • 17 Мишо

    35 1 Отговор
    Очаквам в най-скоро време, руснаците да стрелят по собствените си територии.

    Коментиран от #67

  • 18 Иха

    37 0 Отговор
    Безаналоговата армия как успя да се гмурне и да раздруса тръба на натю територия, въй въй въй

    Коментиран от #69

  • 19 мани мани

    42 0 Отговор
    сащ хубаво се заиграха във войната, а сега и тръбите 1 и 2 срязаха, но ако руснаците се заиграят с подводниците си и срежат интернет кабелите в океана, ще го издухаме яко... и най-вече тия с криптото кат мене :) хич не е за усмихване ... рашъните отдавна си имат интранет, в който веднага след срив ще се регнат китай, индия и разни други в региона, а ние ще го дуxaме

    Коментиран от #33

  • 20 Събуди се

    39 1 Отговор
    " Друга възможна причина за саботаж на газопроводите според експертът е, че през зимата "Северен поток 2" би могъл да се използва за засилване на натиска върху Германия "

    Това е изключителен експерт .
    Не ми е ясно как точно Русия ще ЗАСИЛИ НАТИСК, след като тръбопровода е взривен на няколко места и дефакто не може да се използва ?

    Май горещите глави решили да се направят на велики и сега, когато света, не без основание, подозира кой е извършителят, започват да осъзнат идиотската си постъпка.
  • 21 Експерт

    40 1 Отговор
    Този експерт не знае ли, че Путин може просто да върне кранчето?
    А че краварите са там доказано?
  • 22 мани мани

    27 0 Отговор
    така че сърфирайте квот ше сърфирате понеже зимата може и да няма :)
    спътниковият нет е скъп и за нас няма да има!
  • 23 Разбира се:)

    32 0 Отговор
    Руснаците са виновни и за земното притегляне и за забременяването, и че птичките пеят на Пролет
  • 24 Аватар

    26 0 Отговор
    Дотук всички ,,конспиративни" теории се оказаха малко по- късно реалност.Думата конспирация вече загуби смисъла да бъде ползвана за манипулация.
  • 25 Нии сами си ги спряхме и взривихме

    18 0 Отговор
    Русия е виновна. Понеже ние си налагахме санкции и си спираме газа . Който не иск аму го спират , взривяват. По демократично
  • 26 православен

    28 0 Отговор
    "експерт" хахахахааха, така ли ти написаха от амерското посолство, абе вие верно сте такива идиоти, а забравихте как вашите "приятеле" от въд океана ви подслушваха с години и ви направляваха да скъсате отношения с Русия щото еди кво си и моуст ляйкли Раша е виновна за всичко и дайте сега ние ще ви продаваме всичко щото има там едни 20 000 000 000 /ДВАДЕСЕТ И КУСУР ТРИЛИОНА/ да да оправиме
  • 27 Мишо

    34 0 Отговор
    Мъка, мъка мириканска, пропагандата им с обратен ефект, лидера им изкукал, руснаците не слушат, българите им се подиграват, а укрите гола вода. Останали им само тук-там по някой наивник.
  • 28 пояснение

    1 31 Отговор
    Най- логично е Русия да седи зад елиминирането на тези газопроводи . Колкото по малко газопроводи , толкова повече дефицит . Дефицита поражда паника , и кара цената да расте . Русия от доста време не доставя тези количества газ които е доставяла преди , а сумите които прибира не са намалели . Още един шок , и сумите ще се удвоят .

    Коментиран от #43

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Начко

    20 1 Отговор
    Егати експертите егати чудото!

    Три дни се сипят заплахи срещу саботажа!

    Ама кой по дяволите го взриви? Кой?
    Да питаме който предложи ДПеевски може той да знае кой е! Ама ние и този кой не знаем!

    Излиза че ако е Русия са много силни и си плават без никой да знае какво и къде правят - а доказателствата за силата им сочат точно обратното

    Ако е БайДън - автогол в 90тата минута

    Единствената опция остава транзита през Украйна а това няма как да стане със сегашното им управление

    За мен това следва е акт на някаква спогодба между САЩ и Русия и сега поради горния факт ще се случи нещо много интересно тъй като Европа се нуждае от газ който САЩ и да иска не може и няма как да достави в тези количества.
  • 31 ХА ХА ХА

    21 0 Отговор
    АБЕ ТОЯ ЕХАНЕС ПЕТЕРС ....МНОГО МИ ЗВУЧИ ДА Е ПОЛЯК ???? А ДАЛИ Е ТАКА ?
    МАЛКО СА ГИ ДУПИЛИ И ХИТЛЕРИСТИТЕ И СТАЛИН .....МАЙ ИСКАТ ОЩЕ ?????
  • 32 Антиексперт

    23 0 Отговор
    Не му трябват факти на тоя, важното е да е Руснака виновен.
    Краварите са там с натовската флота, заплашват от години, че ще спрат потоците, и най-яко те печелят от тая атака.
    Честно, това е опасно развитие, да тероризират краварите света, а ни да сочим Русия
  • 33 хихихи

    13 1 Отговор

    До коментар #19 от "мани мани":

    Ни бой съ, бай айлън щи пуща сателитен по сто кинта, фсичко е сметнато
  • 34 "Путин е виновен" абе смешници!!!

    28 0 Отговор
    Още един пълеен идиииот.Защо ще си унищожават газопровода,след като Германия реши да пусне и северен поток 2.Ако Русия иска да спре газта,ще го направи цивилизовано и има поне 100 аргумента да я спре а не да си взривява газопровода,който след изчезването на Украйна,ще заработи с пълна сила.Аман от идиииоти, а и тези които пускат такива невероятни и извънземни предположение, са същите като този нещастник.
  • 35 Хи хи хи ! Голям майтап !

    25 0 Отговор
    А тоя експерт , какъв експерт е ?????
    Да взривиш тръбите коеито ти носят пари трябва да си луд за връзване ! 🐮 Краварите се изложиха тотално !

    Коментиран от #37

  • 36 Майтапи

    22 0 Отговор
    То и Садам беше пълен с химически и биологични.

    Коментиран от #68

  • 37 Ааааааааа не !

    21 0 Отговор

    До коментар #35 от "Хи хи хи ! Голям майтап !":

    Бай Дрън и синчето му не са виновни .....НЕВИННИ СА ама няма комисия от лекари която да ги оневини единия с деменция .....другия - НАРКО ПЛАСЬОР !
  • 38 Учете се как се спира тръбопровод!!!

    29 0 Отговор
    За да си спреш водата на мивката търсиш водопровода и го режеш с флекс, при положение че можеш да я спреш от кранчето..Следващия път пак така.Що за Идиооот трябва да си за да изкажеш такава световна глупост.
  • 39 Да,да

    24 1 Отговор
    Добре че не се информирам само от тук, БТВ и Нова. Най правилно се изказаха от Китай, като защитихс Русия и ясно и точно казаха кой е виновника и каква е причината. Трезвомислещи и честни хора.
  • 40 Сатана Z

    20 0 Отговор
    Немецът дори закъсня с експертизата докато получи инструкции.В дните след атентатите срещу двата газопровода 60 Германски компании са обявили ,че преместват своето производство в щата Оклахома.
    Деиндустриализацията на Германия върви с бесни темпове ,което е повод за радост в Полша чиито служби са също заподозрени в извършване на атентатите.

    Z
  • 41 четящ

    15 0 Отговор
    заради такива експерти като този от статията, Германия ще мръзне през зимата и промишлеността й ще пострада сериозно... непрекъснато помпат с оръжие Украйна, а като видяха, че работата става сериозна за тях германците и започнаха с бълнуванията пак за някаква руска намеса... детска му работа...
  • 42 КОТарАК

    3 5 Отговор

    До коментар #29 от "православен":

    не бе бъзикам се-щатите ги взривиха / Путин знае но си трае от страх
  • 43 Ицо

    21 0 Отговор

    До коментар #28 от "пояснение":

    Най логично е че си тъп Русия може просто да затвори крана и ефекта ще е същия защо да поврежда тръбите
  • 44 АМЕРИКАНСКИЯТ ПРИНЦ

    13 0 Отговор
    Германският експерт по сигурността Йоханес Петерс подозира, че Русия стои зад повредите на газопроводите "Северен поток" в Балтийско море, предаде ДПА.
    АКО НЕ ПРИЗНАЕ ТОВА КОЕТО СА МУ НАПИСИЛИ, ЩЕ ПРАВИ КОМПАНИЯ НА КАШОГИ.
  • 45 Павел пенев

    18 0 Отговор
    Значи не само у нас, но и в Германия има такива експерти-научни нищожества.
  • 46 много ясно какъв

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Един от нас":

    бивш
  • 47 Журналисти без граница

    17 1 Отговор
    От къде ги намирате подобни "експерти"?!
    Представете си - в датски и шведски води, о.хранявани от НАТО, се промъква някой и прави 4 взрива!!! Ако са руснаци, свалям им шапка! Показали са на цял свят, че НАТО е организация като нашето ОФ - не стават за НИЩО!!!
    Другаде се крие ключът от бараката
  • 48 КОНТРАТА

    14 0 Отговор
    Руснаците им спряха газта май соросите забравиха. На руснаците не им трябват да саботират те държат кранчето за газта, но краварите са заинтересовани да си гарантират, че Германия няма да получава евтин газ за вбдеще.
  • 49 Експерт

    19 0 Отговор
    Само САЩ имат интрес газопровода да не функционира!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Е сега на 100%

    14 0 Отговор
    е сигурация, че това е дело на фащ. Щом насъскаха и пудела да клявка, всякакви съмнения отпадат. Няма по - нескопосан и нагъл лъжец от евроатлантическия прайд.
  • 52 Дъ-Ге

    18 0 Отговор
    Не знаех, че като си близо до Япония и ставаш камикадзе. Първо сами си бомбандират войските и искат да взривят АЕЦ построена от самите тях, а сега чак взривяват на вече 4 места собствените си газопроводи, които ще и носят доходи. Запада съвсем изкука около джендърството си. Филма продължава и чакам с нетърпение следващата серия. Едно време се гледаше с години сапунката Дързост и красота и ако пропуснеш 40 серии, значи нищо не си изпуснал. Сега обаче имаме един чудесен реалити сериал за оцеляване и може спокойно да го кръстим "Тъпост и простота". Е. И ние сме там като статисти, а както знаят всички, статистите ги държат гладни, жадни, на дъжда, на студа, на пека в очакване главните да им дойде кефа да направят някоя снимка. Само да не забравяме, че главните са до края на сериала, а статистите карат макс една серия.
  • 53 Хахахахахахахахахахахаааааааа

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "КОТарАК":

    Ти от ботуша ли мечиш, бе котьо? Знаем, знаем мачка у ботуш се оправя.
  • 54 А ма

    6 0 Отговор
    Симоно, всичко вече са знае ма.
  • 55 Дъ-Ге

    12 0 Отговор
    Кой има интерес от взривяването на тези два газопровода. Само не и РФ, защото тя има дял в тях, както и техен газ тече там и да не забравяме колко милиарда изтекоха поради взривовете. Германия също е потърпевша, защото от тук нататък тя няма да може ад получава руска газ от Русия, а ще го получава от Полша. Не напразно един полски политик Сикорски бивш министър на отбраната благодари на САЩ, а не на някой друг за този взрив. Всички гледахме откритите заплахи и на Байдън и на още някои западни държавници, които открито заявявяха, че СП2 няма да заработи и ще намерят как това да стане за да е никога. Вижда как Германия за половин година се превръща в икономическо африканско ниво от трети тип.
  • 56 Иванчо

    8 0 Отговор
    То е ясно, че е руска работа! Даже и на снимката се вижда, че там плуват Петров и Баширов!
  • 57 СВОБИДЕН ДЕМОКРАТ 🇺🇸🇺🇸🇺🇸

    1 9 Отговор
    Разбира се, че са руснаците! Това е атака по член на НАТО и Германия ще активира член 5! Демокрацията идва, ф-н Путин! Бомбите на свободата и огъня на демокрацията ще обгърне Кремъл и ще освободим руския народ и всичко други народи в границите на Вашата империя на злото!
  • 58 Тиквата е нищожество

    13 1 Отговор
    Хора,не знам за вас ,но на мен ми е обидно да ме правят на глупак.
  • 59 дългът

    8 0 Отговор
    трябва да се изплати от целият свят, за това им е нужна война, но не ядрена. Печатницата работи денонощно но не смогва.
  • 60 УСА боклук

    7 0 Отговор
    Видяли са Путин да се далдисва там с шнорхел и кибрит в ръка.
  • 61 Дан

    11 0 Отговор
    На пръв поглед ако нещо бих направил със Запада и ЕС бих врътнал кранчето а не да си взивявам газопроводите.
    Помислете кои стои зад тази работа чак тук мирише на кравешко аки.
  • 62 Ейй

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Азз":

    Този Ник е мой, измисли си свой, ако не си толкова т.п
  • 63 така

    10 1 Отговор
    се спират протести, да има вече протестиращи за пускане на газопровода, няма, чиста работа, с един истрел два заека.
  • 64 Зевзека

    8 0 Отговор
    Е какво да каже дойчето, няма да признае че са ги прецакали любимите им господари. Само да обясни как невидимо са стигнали руснаците дотия 4 тръби преминаващи покрай натовски кораби и подводници!? Защото ако един руснак плуващ с взрив на гърба може да измине цялото разстояние плувайки без кораб наблизо и да измами нато, то направа да разпадаме алианса! Не ми се мисли какво могат да направят 2 или трима руснака, ако решат да преплуват океана само със шннлорхел!!! ;-)))
  • 65 ники

    7 0 Отговор
    Пореднатата смешка...И, как така никой не ги видя, че са те...Вероятно са били невидими.Тц, тц, тия руснаци, бе...И, защо да го гърмят като са спрели газта...Логика никаква няма....
  • 66 Глупости

    9 0 Отговор
    Колко ли му е платила Америка на този експерт. Да му се провери имотното състояние. За всичките неуредици и гафове на Запада и на Европа виновен е Путин. Смешни станаха тези старчоци, които управляват половината свят и децата ги разбраха . Тяхната безпомощност и грешни решения за съжаление ще ни докарат една от най трудните, гладни и студени зими.
  • 67 един

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мишо":

    Ами нали АЕЦ Запорожие която я държат руснаците ,сами си я обстрелваха....Ха ,ха,ха.
  • 68 Да да

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Майтапи":

    То и Садам беше пълен с химически и биологични......ЕПРУВЕТКИ.
  • 69 Никой не се е гмуркал

    0 4 Отговор

    До коментар #18 от "Иха":

    Пускаш по-високо налягане и дупкоте в трубата са готови

    Коментиран от #75

  • 70 Хрис

    2 0 Отговор
    До "негативно" коментиращите. Защо бе господа, защо тъй "накриво гледате" този експерт, да не би нашти Ийспектри Шаламанов, Тагарев и тям подобни да са по-испектри от него!
  • 71 М3 голд

    4 0 Отговор
    Много са интересно! Немецът, за когото руската газ е въпрос на съществуване (енергия за осветление, топлина; суровина за първи ешелон в икономиката, енергия за производството...) се дистанцира от най вероятните версии и тика всички в дупка: Русия си е взривила тръбите. Под зоркия поглед на НАТО, ЦРУ, полските и шведските служби. Въпреки лабиринтът от датчици за идентифициране на руски подводници в района. И какво ще прави през зимата? Ще спи с фланела, ще се мие с мокра кърпа и ще се тупат вместо да пере. Кога ще се събудят немците? Какво чакат? Нов Хитлер ли, за да ги поведе? Ами това заиграване може и това да доведе. И Шолц ще търси как и къде да се спаси. Срамно е държавата с най сериозна икономика е Европа да позволява така да се гаврят с нея.
  • 72 Пешо

    2 0 Отговор
    Крадеца вика,дръжте крадеца
  • 73 хъхъ

    3 0 Отговор
    че то е ясно отвсякъде. Петров и Боширов напоследък не се чуваха, е сега се чу.
    Две-три седмици преди СВО на Русия в Украйна, един бай Данчо каза, че ще приключи със СП2, ама сега висши американски представители ни обясниха, че не сме го разбрали правилно, сега от Пентагона казаха, че ще окажат помощ при разследването на инцидента с тръбите. Кво не е ясно, пак се вижда сянката на Путин.
    Абе кофти вируси налазиха света, съмнява ме, че руснаците са пуснали БОВ наречено "дурачок".
  • 74 Олга

    2 0 Отговор
    Западът се е превърна в една шайка разбоници и като такива нямат скрурули и срам за нищо: крадат, лъжат, тровят непослушните, организират хайки, омаскаряват невинни.
    Този експерт много добре знае, че разбой с тръбите е дела на член от неговата шайка, но трябва за замете следите и да си направи на леко замаян.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: