4 Октомври, 2022 08:41 1 229 1

Най-малко 15 убити и 21 ранени след бунт в затвор

  • бунт-
  • затвор-
  • еквадор-
  • банди-
  • убити

В един от най-големите затвори в Еквадор

Най-малко 15 убити и 21 ранени след бунт в затвор - 1
Източник: БГНЕС

Най-малко 15 затворници бяха убити вчера след бунт в един от най-големите затвори в Еквадор, където нестихващото насилие между враждуващи банди вече доведе до смъртта на много хора, съобщиха властите, цитирани от Франс прес.

"По предварителната информация 21 души са били ранени, а 15 са загинали" при сблъсъци между затворници, се казва в изявление на Еквадорската затворническа администрация (SNAI).

По-рано затворническата администрация съобщи, че медици са оказали помощ на петима ранени затворници, а друг е бил откаран в болница, без да уточнява тежестта на нараняванията.

Затворническата администрация добави, че "тактическите отряди продължават операциите за възстановяване на контрола" над затвора.

Според същия източник "въоръжените сили осигуряват подкрепа във външния периметър" на затвора.

Телевизионни кадри показват как затворниците се катерят по покривите на фона на гърмежи.

Разположен в покрайнините на южния град Латакунга, този затвор е с капацитет около 4300 затворници и е един от най-големите в страната.

От февруари 2021 г. в това място за лишаване от свобода е имало седем сблъсъка между затворници, в които са били убили повече от 400 души.

До момента властите се оказват неспособни да ограничат това насилие, често извършвано с ножове и съпроводено с обезглавявания и други варварски действия.

Според официални оценки в пренаселените затвори в Еквадор изтърпяват наказания около 35 000 затворници, включително много членове на банди, свързани с наркотрафика.

През 2021 г. Еквадор залови рекордните 210 тона наркотици, предимно кокаин, посочва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поп Кръстю

    0 0 Отговор
    Нашите затворници ги храним поим и отпуска им дават. Да идват във нашите затвори щом не харесват там .