4 Октомври, 2022 09:25 724 14

Байдън обеща нови санкции за Иран

  • иран-
  • байдън-
  • санкции-
  • протестиращи-
  • репресии

Заради репресиите над протестиращи

Байдън обеща нови санкции за Иран - 1
Източник: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща нови санкции срещу Иран заради репресиите над протестиращи, предадоха световните агенции. Мерките ще бъдат въведени още тази седмица и ще засегнат извършители на насилие срещу мирни демонстранти. Американският президент декларира солидарност с иранските жени и всички ирански граждани, чийто кураж е вдъхновение за света, се казва в изявление на Байдън, предаде БНР.

Съединените щати определиха като отблъскващи действията на иранските власти спрямо протестиращите в ислямската република, след като върховният лидер обвини Америка и Израел за недоволството. Според Ройтерс днес обстановката е по-спокойна, след като през нощта силите за сигурност щурмуваха университет в Техеран.

Аятолахът Али Хаменей говори за пръв път от началото на протестите, участниците в които настояват и за премахването на властта на духовниците. Според Хаменей, зад недоволството стоят враговете на ислямската република.Калоян Константинов: Иран се завърна към консерватизма заради неадекватните действия на Запада"Заявявам ясно, че тези бунтове и несигурност са проект на Америка и фалшивия ционистки режим. Те са планирали това, планирали са го", каза Хаменей на церемония по дипломирането на полицейски кадети. Той заяви, че поводът за протестите - смъртта на 22-годишна кюрдска иранка, пребита след арест заради неправилно сложен хиджаб - е "разбила сърцето му", но и че "не са нормални" протестите, превърнали улиците в опасни.

"Смърт на диктатора", насочено към Хаменей, е популярно скандиране на протестите заради смъртта на Махса Амини. Те продължават, като кадри от днешния ден в социалните мрежи показват ученички, които ритуално изхвърлят своите хиджаби и скандират "духовниците трябва да си ходят".

Според правозащитни организации, загиналите за близо 20 дни демонстрации са над 130, докато според държавните медии това са 40 души, някои от които полицаи. Арестуваните са хиляди. Достъпът до информация от вътрешността на Иран остава ограничен.

Снощи Би Би Си съобщи за изстрели около сградата на универистета Шариф в Техеран, където са се били барикадирали студенти. След щурм на силите за сигурност има арестувани, като днес блокадата е била вдигната, но преподаватели и учещи отказват да провеждат занятия, докато задържаните им колеги не бъдат освободени. Подобни демонстрации има в множество университети в страната.

Белия дом е обезпокоен от отблъскващото насилие и масовите арести, с които иранските власти реагират на мирни протести, заяви един от прессекретарите на американското президентство Карин Жан-Пиер. Тя не коментира дали протестите ще повлияят на преговорите за възстановяване на споразумението за ограничаване на иранската ядрена програма.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо Пенко

    14 0 Отговор
    Абе тоя началника дали е разбрал кви панаири правиа Мъск, Зеленката и компания фчера и твитъра?
  • 2 1233211

    10 0 Отговор
    Обезпокоени...
    Какво са 130 човека!
    Бе нали целта е има натиск да няма друга ядрена сила.
  • 3 123456

    10 0 Отговор
    надуваш надуваш един балон - той вземе че се спука и те опръска със събралата се вътре слюнка ...
  • 4 Пучо Капучо

    13 0 Отговор
    Видиш ли този стар и болен човек...и разбираш защо е президент на Фалирали Американски Щати (ФАЩ).
  • 5 ама друг път

    7 0 Отговор
    Още една цветна революцийка или се бъркам ?!?!?!?
  • 6 последни напъни

    12 0 Отговор
    А като пребихте подръжниците на Тръмп ви беше гот , нали. А бай деменцион го бяха скрили в бункера от народната любов .
  • 7 а Капитолия

    12 0 Отговор
    двуличник нагъл
  • 8 ай стига

    2 0 Отговор
    със санкциите на иран, време е за турците, които са много по-лоши от персите. те са шампиони в нашествията, геноцидите, потисничеството на малцинствата, заплахите, обидите, експлоатацията на мигрантите. какво от всичко това направиха иранците? много малко. дойде време за санкции срещу турците, срещу наистина лошите. спрете да ги галите и да ги оправдавате!

    Коментиран от #11

  • 9 Булпсихопат

    6 0 Отговор
    Обеща той. Да си вкара още един автогол са арабския свят и шейховете да станат руснаци! Да му сменят памп...
  • 10 Някой

    7 0 Отговор
    А санкции за репресиите над протестиращи в САЩ? Във вашинготн в началото на януалри 2021 говоря.
    Смешници.
  • 11 ама друг път

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "ай стига":

    Проблема е там , че имат нужда от съюзник по тези ширини ! И ако го загубят за къде са и кой ще им играе по свирката !?! Ами Инджирлик , от къде ще хвъркат самальотите :))))))

    Коментиран от #12

  • 12 Да ама Не

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "ама друг път":

    Е нали "американците са врагове на Турция и ни нападат", като казват по цял ден, всеки ден, каналите в Турция...!!

    Коментиран от #13

  • 13 ама друг път

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Да ама Не":

    Местната пропоганда не се влияе от външната политика :))))

    Коментиран от #14

  • 14 Будала чалма

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "ама друг път":

    Тъй ли!