Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 16:40 676 1

Иран освободи американец, задържан за шпионаж

  • иран-
  • освободени чужденци-
  • бакер намези-
  • съд-
  • оман-
  • лечение-
  • освободен-
  • сащ-
  • шпионаж

85-годишен американец от ирански произход бе освободен от затвора и пристигна в Оман,след като Иран му позволи да замине за лечение

Иран освободи американец, задържан за шпионаж - 1
Снимка: shutterstock

Бакер Намази, 85-годишен американец от ирански произход, който беше вкаран в затвора в Иран по обвинения в шпионаж, които Съединените щати нарекоха неоснователни, пристигна в Маскат - столицата на Оман в сряда, след като Иран му позволи да замине за лечение, съобщи правителствена служба на Оман в "Туитър", цитирана от Ройтерс.

По-рано, адвокат на семейство Намази, Джаред Генсер, каза, че Намази е на път за Маскат "след повече от 6,5 години незаконно задържане в Иран", имайки предвид времето, когато Намази е бил в затвора, както и когато е излязъл от затвора, но на практика му е забранено да напуска Иран.

"След кратък транзит той ще пътува до Абу Даби и след това ще се подложи на операция на сънната артерия в Кливланд, за да се изчисти тежко запушване на лявата му вътрешна сънна артерия, което го излага на много висок риск от инсулт", добави Генсер в изявление.

Отпътуването му от Иран бе съобщено първо от иранските държавни медии, публикувайки видеозапис, показващ как той се качва на частен самолет, придружен от мъж в оманско национално облекло, но не се уточняваше за къде пътува.

Видеото показва как той се затруднява да се качи на борда на самолета, на който се виждат светлосините отличителни знаци на Кралските военновъздушни сили на Оман.

Намази, бивш служител в агенцията на ООН за децата УНИЦЕФ, притежава американско и иранско гражданство и е един от четиримата американци от ирански произход, включително неговият син Сиамак, задържани в Иран през последните години, на които им е забранено да напускат страната.

Намази беше съден през 2016 г. за "сътрудничество с враждебно правителство" и осъден на 10 години затвор. Иранските власти го освободиха по медицински причини през 2018 г. и приключиха делото му през 2020 г. Те обаче на практика му бяха забранили да напуска страната до събота, когато ООН каза, че ще му бъде разрешено да отпътува за лечение.

Неговият син Сиамак, на 51 години, който също беше осъден за "сътрудничество с враждебно правителство" през 2016 г., беше освободен от затвора "Евин" в Техеран в събота в едноседмичен отпуск с възможност за подновяване след близо седем години в ареста.

Правителството на САЩ определи обвиненията срещу двамата като неоснователни.

В изявлението, публикувано от адвоката на семейството, Бабак Намази, също син на Бакер Намази, изрази благодарност за заминаването на баща си от Иран, но съжалява за невъзможността брат му Сиамак да напусне страната.

"Въпреки че заминаването на баща ми от Иран е невероятно важно, днешният ден също е горчив. Брат ми Сиамак, както и американците Емад (Шарги) и Морад Тахбаз остават задържани в Иран и нашият кошмар няма да свърши, докато цялото ни семейство (и) другите американци не се събират със семействата си", каза той.

Другите граждани на САЩ, задържани в Иран, са природозащитникът Морад Тахбаз, 67-годишен, който също има британско гражданство, и бизнесменът Емад Шарги, 58-годишен.

Не е ясно защо Иран е позволил на Бакер Намази да напусне страната, а Сиамак Намази да бъде освободен от затвора.

Американците от ирански произход, чието американско гражданство не се признава от Техеран, често са пионки между двете нации на фона на изострените отношения между Вашингтон и Техеран.

Източник: Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Там май ще пада режима скоро

    1 0 Отговор
    А руснаците няма ли да вземат пример и да потърсят сметка на Путлер и бригадата му.