Last news in Fakti

6 Октомври, 2022 05:11 2 150 32

Русия настоява за тайно гласуване в Общото събрание на ООН по резолюцията срещу незаконната анексия на части от Украйна

  • резолюция-
  • оон-
  • русия-
  • украйна-
  • анексия

Проекторезолюцията ще се разглежда следващата седмица

Русия настоява за тайно гласуване в Общото събрание на ООН по резолюцията срещу незаконната анексия на части от Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия настоява за тайно вместо явно гласуване в Общото събрание на ООН, където следващата седмица ще се разглежда проекторезолюция срещу руската анексия на части от Украйна, предаде Ройтерс.

Подготвеният от западни страни проект за резолюция заклеймява "незаконните т.нар. референдуми" на Русия и "опита за незаконна анексия" на четирите украински области Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска.

В писмо на руския постоянен представител в ООН Василий Небензя до страните членки на ООН, с което Ройтерс разполага, се казва: "Това е явно политизирано и провокативно развитие, целящо да задълбочи разделението в Общото събрание и още повече да раздалечи неговите членове". Небензя твърди, че е наложително да има тайно гласуване, защото лобирането на Запада означава, че "може би ще бъде много трудно, ако позициите се изразяват публично".

Дипломати обясняват, че вероятно Общото събрание ще трябва да гласува публично за това дали вотът по проекторезолюцията да бъде таен. Миналата седмица Русия наложи вето на подобна проекторезолюция в 15-членния Съвет за сигурност към ООН.

"Ако международната общност не реагира, ще се появят твърдения, че никой не обръща внимание и че това сега е "карт бланш" за други страни да направят същото и да получат признание за стореното от Русия", каза вчера посланикът на ЕС в ООН Олоф Ског. Той добави, че ЕС провежда широки консултации държавите членки на ООН преди гласуването на проекторезолюцията, което вероятно ще е в сряда.

Развитието на събитията сега наподобява случилото се през 2014 г., когато Русия анексира Крим. Тогава Русия наложи вето на проекторезолюция, която осъждаше референдума в Крим и приканваше международната общност да не го признава. После обаче Общото събрание обяви референдума за невалиден със 100 гласа "за", 11 "против" и 58 "въздържал се", като 24 държави не участваха в гласуването, припомни Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русия вън от

    22 34 Отговор
    ООН веднага. Никаква част не е от обединените нации. Психопати, окупатори и военнопрестъпници, както и шантажьори с горивата нямат място сред нас.

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 АУУУУУ

    21 33 Отговор
    ОТЧАЯН ОПИТ ЗА ИЗМЪКВАНЕ ОТ ОТГОВОРНОСТ........БИВШАТА КИЛИЯ НА МИЛОШЕВИЧ Е ГОТОВА ЗА ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН.......ДАЖЕ МУ СМЕНИХА ТАБЕЛКАТА НА ВРАТАТА......СЪСЕДНИТЕ КИЛИИ СА ПРИГОТВЕНИ ЗА ЛАВРОВ , ПЕСКОВ , ШОЙГУ ....... А В ЖЕНСКОТО КРИЛО ЗА АЛКОХОЛИЧКАТА ЗАХАРОВА !!!

    Коментиран от #7, #8

  • 5 Когато си орк

    13 26 Отговор
    И никой не иска да си играе с теб - правиш си таен профил 😂😂😂
  • 6 Не разбирам

    40 17 Отговор
    Защо Русия си играе на "дипломация" и "правни норми"? По последни проучвания 70% от воюващите на страната на По крайна са наемници? Разузнавателните данни сателити са на Англосаксия, операторите зад западни оръжия-Англосаксия? След терОризма над СП и СП2, Англосаксия изгуби последната си частица достойнство и чест. Подобни събития, имаше ако не греша и с нефтопровод Никарагуа. ЖаЛка картинка, Европа се самоУнищожи: цивилизационно, културно, икономически. 34 хиляди страници документи, придружени с видеоматериали, свидетелски показания, разпити за престъпленията на По крайна след 2014 г. над рускоезично население, и нито един случай не е разгледан. ГаВра с меж. право.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Байдъновчета.......

    30 12 Отговор

    До коментар #1 от "Русия вън от":

    ......Прегракнахте ......а Русиия си постига своето, бавно , но сигурно . Събрали се 50 краварски слуги и се опитват да я пренърнат в България , разпокъсана и ограбена от запада и наложените от тях еничарски правителства .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 американски кошмар в света

    25 5 Отговор

    До коментар #15 от "Таумвзе сатъра на козлудуй от язовеца":

    И какво от това ..... ООН тогава направо да се преместят във Вашингтон , да не се изгуби някоя заповед по пътя .

    Коментиран от #27

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 САЩ са международен терорист

    12 12 Отговор
    Раферендумите не са "незаконно анексиране". А най-демократичният начин на гласуване! Проведени са съгласно Устава на ООН. С участие на чуждестранни наблюдатели от 60 страни.

    САЩ зачитат ли демокрацията?

    САЩ зачитат ли международните договори и документите на ООН?

    Или ООН е тяхна частна организация?

    Досега никой не е показал доказателства, че са "незаконни", нито пък, че е имало нарушения...

    Коментиран от #23, #30

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 5 Отговор

    До коментар #21 от "САЩ са международен терорист":

    русия ще бъде извадена от ООН,а не става въпрос за референдум за окупирани земи.За действията на русия се изказа вече целия свят и остава накрая и Нато а си свърши работата!В момента русия е терориста,а путин и компания ги чака хага,ако преи това не ги "Хакнат".......
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Аватар

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "американски кошмар в света":

    Тя централата на ООН си е там - в Ню Йорк.По - интересен е Съветът за сигурност на ООН - Китай,САЩ,Русия,Великобритания и Франция.По - скоро ще искат да извадят Русия от съвета за сигурност.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Да бе да

    2 2 Отговор
    "Русия настоява за тайно гласуване в Общото събрание на ООН по резолюцията срещу незаконната анексия на части от Украйна"

    Ама разбира се , то ако не е по късна доба и с калашник на слепоочието! Какво гласуване е това ?😁

    Тези наистина са като боко в България , нека да се съюзим, аз ще дам каквото трябва 😁Някой даже може да каже , че са си разменяли кученца 😘
  • 30 Ало, Ало...

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "САЩ са международен терорист":

    Чл 106 и ял 107 от Хартата на Обединените нации дават на Русия, като правоприемник на победителя във Втората световна война, правото да предприема всички мерки, включително военни, за да спре опитите за възраждане на нацизма в Германия, Унгария, Австрия, Румъния, България, Финландия, Хърватия, Словения, Чехия, Латвия, Естония, Литва и Украйна.
    Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е бил изненадан да научи от Путин, че в Устава на ООН има член, който позволява специална руска операция в Украйна.
    Русия има право да наказва нацистите навсякъде (според Устава на ООН)
    Нюрнбергският трибунал пое наказателна отговорност за всички онези, които се бориха срещу ООН и извършиха геноцид. Най-големият геноцид беше извършен срещу съветския народ. Уставът на ООН, чл. 106 и чл. 107, дават на победителите от Втората световна война - Съветския съюз, САЩ, Великобритания и Китай - правото да предприемат всякакви действия срещу страните, които са воювали срещу тях, за да предотвратят действия, насочени към преразглед на резултатите от войната.
    По-специално, използването на военна сила срещу тези страни е разрешено. За целта е достатъчно уведомяването на останалите три страни победители, без необходимост от тяхното съгласие. Русия, като правоприемник на СССР, също може да използва сила срещу страни, които искат да възстановят системата Ялта-Потсдам в Европа.
  • 31 Тайно ли

    1 2 Отговор
    Колко са нагли, тайно гласуване. Цялата ѝм доктрина на империалистите е тайно гласуване. Нека се види, кой застава зад терористи и незаконната ѝм сеч на хора, и кражби на земя, хляб и вода.
  • 32 Защо

    0 1 Отговор
    Защо тайно, за да не види цял свят че никой не подкрепя Русия? Няма руски световен ред и няма да има.Виж и физиономиите им -този от снимката представител в ООН на Русия - уяла се свиня, Лавров- истинска горила, великия им вожд Путин- подпухнал мишелов.Животинската ферма от Джордж Оруел.
Новини по държави: