6 Октомври, 2022 11:13 820 7

ЕС обмисля допълнителни санкции срещу Иран

  • ес-
  • санкции-
  • иран-
  • допълнителни-
  • протести

Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел

ЕС обмисля допълнителни санкции срещу Иран - 1
Източник: БГНЕС

Европейският съюз обмисля да наложи допълнителни санкции на Иран. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс".

Намерението беше оповестено на фона на предупрежденията на правозащитни групи, че хиляди са били арестувани, а стотици ранени при репресии от страна на иранските сили за сигурност, цитира news.bg.

Министрите на външните работи на ЕС ще обсъдят допълнителни санкции срещу Иран на следващата си среща, посочи Борел в Прага.

През последните седмици Иран е разтърсен от национални протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, след като тя беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло. Протестите прераснаха в най-големите размирици в страната от 2019 г. насам.

Случаят беше остро осъден от международната общност.

Преди дни стана ясно, че Германия, Франция, Дания, Испания, Италия и Чехия са представили 16 предложения за нови санкции на Европейския съюз срещу Иран заради насилственото потушаване на протестите срещу правата на жените.

Целта е външните министри на ЕС да вземат решение по тях на срещата си на 17 октомври, като не се очаква съпротива от страна на членовете на блока.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Направо да ги чаткат на мах

    1 7 Отговор
    Никакво бавене и мислене
  • 2 Положението е трагично

    9 0 Отговор
    Съюз за санкции - нищо градивно!
  • 3 ЕСтествено

    7 0 Отговор
    Дърти куфилници управляват, от тях нищо добро не се очаква.
  • 4 Дедо Йоско селскио кмет

    8 0 Отговор
    от все по-незначителния ЕС имитира неква дейност, все едно че от тях зависи нещо.
    Дедоооо, американците взривиха тръбите и така ви се изплюха в лицето, че не е истина.
    "Он ма бие щот 3688ма убича"
  • 5 мъкаааа

    4 0 Отговор
    На тия пък само им дай санкции и ги остави! И те гледат от америте.
  • 6 ...

    0 0 Отговор
    Иран не е във ЕС какви санкции кви 5 лева оставете ги да се трепят вижте положението на Европейските страни само араби и само криминални дела само няколко атомни бомби от иран ирак и турция нищо няма да остане
  • 7 Наивници

    0 0 Отговор
    Къде е статията за изказването на Жозеп Борел, че Европа е райска градина а останалия свят джунгла! Джунглата трябва да се контролира със сила и да се експлоатира!
    Европа е свърталище на грабители и мародери от векове! Жалкото е че подгласяме на това говедо Жозеп Борел. Ние не сме грабили и колели като Англия, Франция, Испания, Италия, Германия!
    Защо сме в ЕС и в НАТО?