Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 05:36 1 754 9

Радев към Ердоган: Турция е важен партньор, съсед и съюзник

  • румен радев-
  • президент-
  • чехия-
  • среща-
  • ердоган-
  • макрон

Президентът е в Чешката република, където днес представлява страната ни на първата среща на върха във формат „Европейска политическа общност“

Радев към Ердоган: Турция е важен партньор, съсед и съюзник - 1
Снимка: БГНЕС

От преодоляването на енергийната криза зависи оцеляването и развитието на европейската икономика, която е застрашена от деиндустриализация и загуба на конкурентоспособност. Това заяви пред журналисти в Прага държавният глава Румен Радев, предаде Novini.bg.

Президентът е в Чешката република, където представлява страната ни на първата среща на върха във формат „Европейска политическа общност“, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

Румен Радев бе посрещнат от чешкия министър-председател Петр Фиала в Пражкия замък и участва в пленарната сесия, председателствана съвместно от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и министър-председателя на ротационното Чешко председателство. Президентът взе участие и в тематичната кръгла маса на тема „Енергетика, климат, икономическа ситуация“.

Румен Радев приветства инициативата на френския държавен глава Еманюел Макрон и отбеляза добавената ѝ стойност като платформа за диалог и сътрудничество, координация, търсене на общи механизми и решения.

Радев към Ердоган: Турция е важен партньор, съсед и съюзник
Снимка: БГНЕС



По думите на Румен Радев преодоляването на енергийната и икономическата криза, справянето с миграционния натиск, смекчаването на рисковете, произтичащи от войната на Русия в Украйна, изискват обединени усилия не само на страните членки на ЕС, но и на всички държави от Стария континент и разширеното европейско пространство.

Държавният глава изтъкна, че е изключително важно страните партньори на ЕС като Норвегия и Азербайджан, които са доставчици на енергийни ресурси, да бъдат привлечени активно в работата на форума. „Европейската политическа общност е чудесна основа да работим по-нататък за нашата енергийна, транспортна и дигитална свързаност и България трябва още по-добре да се възползва от своето географско положение като страна, свързваща Азия и Африка с Европа, така че да затвърждаваме още повече позициите си в нашия регион“, подчерта още президентът Радев.

Нарастващата роля на България като страна преносител на газ след въвеждането в експлоатация на интерконектора с Гърция, също бе откроена от президента. Румен Радев посочи и че дискусиите му днес с президенти и премиери – на Румъния, Унгария, Словакия, на Азербайджан, Гърция и Турция, са били насочени към предложението на газопреносните системни оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия за транспортиране на допълнителни количества природен газ от Азербайджан към Европа, без да се чака изграждането на нови тръбопроводи.

Относно двустранните си срещи държавният глава открои разговора си с премиера на Нидерландия Марк Рюте, свързан с позицията на Нидерландия за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Турция е важен партньор, съсед, съюзник в областта на енергетиката, както и в борбата с миграционния натиск, посочи президентът във връзка с разговора си турския си колега Реджеп Ердоган.

„Във време на такава тежка енергийна криза е важно да развиваме своите отношения в енергийната сфера, защото засега единственият сигурен газ, уточнен с ясен дългосрочен договор, е газът от Азербайджан, който минава през газопреносна система на Турция“, заяви Румен Радев и отбеляза значимата роля на Турция и за осигуряване на слотове за танкери на своите терминали за втечнен газ.

В отговор на въпрос държавният глава посочи, че по споразумението на страната ни със САЩ за доставка на 8+8 изтребители за българските военновъздушни сили, България може да има оперативно готова ескадрила към 2030 г. и дотогава се търсят временни решения, за да не се стига до загуба на отбранителни способности.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ученият котка

    11 2 Отговор
    Отново в обятията на Константинопол.

    Коментиран от #8

  • 2 Така е

    16 4 Отговор
    Турция строи газопроводи, нефтопроводи, АЕЦ-ове, терминали, фотоволтаици на покривите на сградите, а България премигва умно и няма газ, евтин нефт, купува скъп ток от перки и вентилатори. Важното е, че сме в ЕС. И ЕС като каже няма да строите Белене и ЮП, слушаме и изпълняваме. Да живей мизерията и студа, и евроатлантическите синергии.
  • 3 Дежурните

    6 0 Отговор
    клишета !
  • 4 Да бе да

    8 6 Отговор
    Този индивид , на който викат президент , по конституция няма право да прави политика ! Той е избран за да ходи на погребения и сватби !


    Политическата партия която го издигна , заяви че е манипулатор !
    Рано или по рано ще получи заслуженото 😁давай рундьой , почти си на финала😁
  • 5 Добър ден

    6 1 Отговор
    Открихме топлата вода
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ами след като го няма Путин там

    2 1 Отговор
    С кого да се срещне?
  • 8 1453

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ученият котка":

    1453, един турски султан...едва 20 годишен завзема града
  • 9 Искрен

    0 0 Отговор
    МекоТело с акъл на Амеба!