7 Октомври, 2022 06:55 1 012 4

"Амнести Интернешънъл": 82 са вече жертвите на репресиите над протестите в иранския град Захедан

  • иран-
  • протести-
  • убити-
  • репресия-
  • захедан

Иранските сили за сигурност са убили най-малко 66 души, между които и деца, и са ранили стотици други

"Амнести Интернешънъл": 82 са вече жертвите на репресиите над протестите в иранския град Захедан - 1
Снимка: БГНЕС

Най-малко 82 са жертвите от потушаването на протести в иранския град Захедан от петък насам, предаде Франс прес, като се позова на информация от неправителствената организация "Амнести интернешънъл".

"Иранските сили за сигурност са убили най-малко 66 души, между които и деца, и са ранили стотици други, след като са открили огън с бойни патрони, стреляли са с оловни сачми и са използвали сълзотворен газ по протестиращи, преминаващи и вярващи", при протестите от 30 септември насам в града в югоизточната иранска провинция Систан и Белуджистан, съобщават от организацията.

Оттогава, по данните на "Амнести интернешънъл", "още 16 души са били убити в отделни инциденти в Захедан при репресиите над протестите".

Снимка: БГНЕС

"Събраните доказателства от участници, разказите на семействата на жертвите и на очевидци, снимковият и видеоматериалът от протестите - всичко подсказва, че истинският брой на жертвите в Захедан вероятно е по-голям", допълват от организацията, като споменават и за смъртта на три деца.

"Повечето убити са застреляни в главата, сърцето, врата и торса, което показва ясно намерение за убийство или тежко раняване", отбелязва "Амнести интернешънъл".

Според неправителствената организация "Иран хюман райтс" причината за протестите са обвинения срещу полицейски началник от пристанищния град Чахбехар в същата провинция е изнасилил петнадесетгодишно момиче от сунитското малцинство балуджи. Обвинението беше отправено миналия месец от водещия на петъчната молитва в град Раск, на юг от Захедан, и провокира протести, които се разпростряха и до главния град на провинцията.

Медии близки до властта в Иран описаха сблъсъците в Захедан като терористичен случай, насочен срещу полицейски пост и довел до смъртта на пет члена на Иранската революционна гвардия, идеологическата армия на Ислямската република.

Президентът на Иран Ебрахим Раиси нареди вчера да започне разследване на изблиците на насилие в Захедан. "След неотдавнашните събития в Захедан и по заповед на президента, министърът вътрешните работи Ахмад Вахиди пристигна на място за задълбочено разследване на повода и причините", се казва в съобщение на иранското президентство.

Сблъсъците избухват в и без това напрегната обстановка. Цялата страна е разтърсена през последните две седмици от протестна вълна след смъртта на Махса Амини, 22-годишна жена от кюрдски произход, задържана от нравствената полиция в столицата Техеран за неспазването на стриктните правила за облекло на жените.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце

    5 2 Отговор
    Може ли някой да ми обясни следният парадокс:
    Иран, според "световната цивилизационна и свободна преса" е диктатура, мракобесие и никакви права и свободи, а винаги когато народа не е съгласен с нещо се провеждат митинги и демонстрации, в не малка част "подготвени и подпомагани", но без кой знае какви последствия за опозицията и участващите, ама как така опозиция в дуктаторски режим?!?!?
    Не ми се връзват нещата......

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Така е

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Баце":

    Като се избиха краварите за изборите на капитолия, тия от интернешънъл къде бяха
  • 4 Работник по съюза ..

    0 1 Отговор
    Отлетяли са на друга планета убитите,дано не създават проблеми в Толиман.и да ни ги връщат с прераждане отново при нас...