Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Октомври, 2022 05:21 4 574 67

Зеленски: Водим тежки боеве до Бахмут

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • боеве-
  • бахмут

Градът е от стратегическо значение

Зеленски: Водим тежки боеве до Бахмут - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските сили участват в много тежки боеве близо до стратегически важния източен украински град Бахмут, който Русия се опитва да превземе. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в среднощното си видеообръщение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Въпреки че украинските военни си върнаха хиляди квадратни километра земя при наскорошните офанзиви на изток и на юг, украински представители казват, че напредъкът вероятно ще се забави когато силите на Киев срещнат по-решителна съпротива, отбелязва Ройтерс.

Руските сили се опитаха неколкократно да превземат Бахмут, който е разположен на основния път, водещ към градовете Славянск и Краматорск. И двата града са в Донбас.

"Държим нашите позиции в Донбас, по-специално по направлението на Бахмут, където е много, много трудно сега, там се водят много тежки сражения", каза Зеленски.

Той повтори призива към западните съюзници да предоставят по-големи количества противовъздушни системи на Украйна.

Руските сили продължават да изстрелват ракети по украински градове. Киев ги обвинява, че използват и ирански дронове камикадзе. Представител на град Запорожие каза, че руска ракета е поразила сграда късно вчера. Отделно представители казаха, че броят на жертвите от руския ракетен удар по града в четвъртък достигна 18 души.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слободан

    42 131 Отговор
    Кримският мост беше легитимна военна цел на ВСУ, тъй като по него се доставят оръжия и боеприпаси за руските окупатори. Нищо обаче не оправдава терористичните удари на орките по жилищни сгради, търговски центрове и промишлени обекти.

    Коментиран от #8, #13, #49

  • 2 А бе,

    104 20 Отговор
    ще ядете дървото !

    Коментиран от #63

  • 3 Дааа

    107 31 Отговор
    Вън украинските окупатори от Русия!
  • 4 Украинците

    113 31 Отговор
    са обречени.
  • 5 Прес алкаше

    37 119 Отговор
    Държавата терорист Руzzия, която не е спряла да удря цивилни обекти, да граби, изнасилва и мародерства цивилно население, се жалва че удар по военен обект като Кримския мост бил тероризъм. Смех другари и другари
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 защо

    21 81 Отговор
    ме изтрихте? Понеже съм срещу Рузия ли?

    Коментиран от #39

  • 8 нннн

    92 16 Отговор

    До коментар #1 от "Слободан":

    Промишленият обект Азовстал неоправдано ли бе атакуван? А на Днепър има 28 моста по които се доставят оръжия и боеприпаси от 44 държави вкл. България...

    Коментиран от #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 плюс минус

    80 12 Отговор
    Още зора не е зазорила, хайде пак за Зеленогорски!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Време е

    72 14 Отговор
    Русия да си връща подаръците. Грешката й е, че прие пограничните племена "россияни" в империята, още при Хмелницки и им даде земите си-изконно руски територии подаръците от руски императори, Ленин, Сталин, Хрушчов, изкуствено създадена от Русия държава. Глупостта на Горбачов, Елцин и Хрушчов сега я плащат обикновените руснаци. "Истинската По крайна", каквато всъщност няма, е била само 2 области Ивано Франков и още една от 32 области. Та смятайте какво има да си връща Русия. А е ясно, че на територията на По крайна воюват Англосаксия и Русия. Тук По крайна няма нищо общо с този конфликт, всичко започна още с амнистията на "по краинци", участвали на страната на Фитлер от украинеца Хрушчов 1954 и подаряването на Крим. Продължи 1991 г. с посещението на Буш Старши в Радата, оттогава Покрайна е готвена, обучавана, въоръжавана за война срещу Русия.

    Коментиран от #38, #62

  • 15 Само отговарям

    24 76 Отговор

    До коментар #11 от "само да питам":

    Жертвите от атомните бомбардировки са около 240 000.
    Цивилните жертви от войната са между 59 и 60 милиона. Кой и как ги е избил?!?!
    От останалите войни, които си изброил общо жертвите са по-малко от милион.
    За индианците очаквам ти да дадеш цифри през коя година колко индианци и от кого са били избити, за да те опровергая с факти.
    Във войната на СССР в Афганистан цивилните жертви са между 2.5 и 4 милиона. За 10 години това са 3650 дни, което означава че всеки божи ден са избивани между 700 и 1100 цивилни.
    Знае се кой ги е избил, но въпросът е ЗАЩО и това не е ли геноцид?!?!?
    Крайно време е Русия да започне да отговаря за престъпленията си срещу човечеството. Повече от 200 народа в заграбените от нея територии са били унищожени. Това е чудовищно!!
    Не оправдавам САЩ, но в сравнение с Русия те са сукалчета!

    Коментиран от #27, #54, #64

  • 16 Песоглавец

    25 80 Отговор

    До коментар #8 от "нннн":

    Кримския мост е незаконен аратлик, по всяко време може да бъде съборен. Все едно ти да построиш свинарник в двора ми, докато съм в командировка. Ами много ясно че ще го съборя още като се върна.

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Реалист

    43 15 Отговор
    Абе не е баш така, защото прасетата в двора ти не искат да живеят с теб, а с съседите ти. И ти ги гониш, ама те искат да отидат там с все свинарника, който също не е твой.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пълна подкрепа за Зеленски

    20 82 Отговор
    и Украйна. Сега е момента цяла Европа да изпрати повече оръжие, за да помогне на украйнците да отблъанат окупатора. Вън рушистан от Свободна Европа 👊

    Коментиран от #33, #51

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Жалка работа

    20 66 Отговор
    Бахмут,мамут Путин е к.а.п.ут ! Руската армия яде ритници в зъбите навсякъде.Парадни марионетки с картонени ракети.Цял свят му се смее на джуджето.Шамар,след шамар яде и се напи.кава от страх.Едни хох.ли го направиха на пух и прах.Не ми се мисли какво ще му причинят САЩ и НАТО!

    Коментиран от #31

  • 27 Възмездие

    63 13 Отговор

    До коментар #15 от "Само отговарям":

    Стига си манипулирал. В Северна Америка е изтребено цялото коренно население от 50 млн. за сто години. Останали са не повече от половин млн. Какви дати искаш?!

    За СССР и Авганистан - конфликтът трае две години и милоините цивилни жертви, за които говориш, са абсолютна лъжа. За САЩ - жертвите им само в Ирак, Сирия, Либия са над 3 млн. Да не говорм за косвените им жертви в от атома Япония и Югославия (18 пъти увеличение на на раковите заболявания.) Превратите и убийствата, организирани от ЦРУ са десетки. И само с една цел - налагане на диктат и грабеж! Или отричаш, че САЩ въоръжиха Украйна и използваха след 2014 г. неонацистите в донбаския геноцид, който и сега продължава. ...

    Не ми хвали САЩ - единствената държава, която налага санкции и има за цел да унищожи друга държава.

    Коментиран от #30

  • 28 Ненормалник

    58 18 Отговор
    В главата ти се водят тежки боеве на различните прахчета които смесваш, наркоман пропаднал! Разкарай се краварска марионетка пропаднала!
  • 29 Зпознат

    44 10 Отговор
    Зеленски и киевския режим са неонацисти, неимоверно корумпирани от САЩ с единствената цел да ги хвърлят срещу Русия. В момента всички оператори на американските оръжия са натовски военни със заплати 2000 долара дневно. Разузнавателните данни и командването на войските са пак от тях.

    Коментиран от #44

  • 30 Само отговарям

    15 52 Отговор

    До коментар #27 от "Възмездие":

    - Войната на СССР срещу Афганистан трае почти 10 години - 25.12.1979 - 15.02.1989г
    - Жертвите на атомните бомбардировки са дадени заедно с последиците. Директните жертви от бомбардировките са около 40 000.
    - Повече от 40 % от индианското население измира от епидемии, донесени от европейските колонизатори от Испания, Португалия, Холандия, Великобритания, Франция и дори Германия. Доста голям брой загиват и в битките с колонизаторите. САЩ се основават по-късно и също дават своя дял, но той не е толкова голям, колкото им се приписва от тролещите. Апропо, онзи ден една индианка полетя в космоса. Апропо, колко хора от онези повече от 200 народа, унищожени от Русия/СССР са все още живи?!?!?!
    - Не хваля САЩ, но фактите говорят, че там, където те са се намесили успешно, държавите просперират - Западна Европа, Япония, Ю. Корея и т.н. На другия полюс са държавите, където е успял СССР/Русия - С. Корея, Куба, Венецуела. Те обаче са късметлии, защото все още не са анексирани, като земите на онези повече от 250 народа (избити и все още не), чиито природни богатства Русия краде и експлоатира.
    - За Украйна - геноцида е в Буча, Изюм, сега откриват масови гробове и в Лиман, а защитата на собствена територия от чужди нашественици и местни колаборационисти не е геноцид.
    Чети бре! ;)

    Коментиран от #35, #37, #40

  • 31 Верно е , жалка работа си

    42 10 Отговор

    До коментар #26 от "Жалка работа":

    25000 жертви дадоха осраинците за1000 кв.км.които пък в началото бяха 3000 .Къде се изпариха "върнатите " още 2000 ? Това им беше напънчето на нацистите .
  • 32 Тоя си е повярвал

    38 7 Отговор
    и се взема на сериозно. До това води кокаиновата зависимост. Дъни се, няма полезен ход и господарите му ще се оттърват от него. Въпрос на време е.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Олицетворение си на

    19 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ти баце си не само":

    закомерността : Хем проС, хем нахален и г.л у паФ. Връщай се в училище, да си доучиш. Кажи на началниците си, че и те са като тебе, но това не е тайна.
  • 35 И ти не си чел

    35 4 Отговор

    До коментар #30 от "Само отговарям":

    Гледаш илюстрациите и дращиш небивалиците на господарите си. Днес си дежурен в почивния ден? Сигурно надницата е двойна.
  • 36 Украйна е фашистка държава

    38 7 Отговор
    Потресаващи са разкритията на доскорошния омбудсман по човешките права на Украйна Людмила Денисова , която два пъти на ден е получавала нареждания от щаба на Зеленски какви изфабрикувани лъжи и режисирани "новини" за руски престъпления е трябвало да разпространява в социалните мрежи и световната преса. Естествено американската пропаганда ги представя като "единствената истина". ...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Морски

    7 27 Отговор

    До коментар #14 от "Време е":

    Като гледам колко плюсове са ти оставили, за пореден път се убеждавам, че не заслужаваме да живеем с това робско мислене. Прост народ - слаба държава !
    Хабер си нямаш от исторически факти и коя държава е по-стара. Дори името Русия е откраднато от Московията - поинтересувай се откъде, другия път ще те изпитам, все още имаш шанс да се реабилитираш. Също и прочети за Добричката епопея, мисля че и това не знаеш.

    Коментиран от #56

  • 39 Защото пишеш

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "защо":

    про с то тии и т ъп о тии,затова!
  • 40 Мегалъжец си

    30 1 Отговор

    До коментар #30 от "Само отговарям":

    Директните жертви на атомните бомбарсировки са около 300 000 , в продължение на 1 година след бомбардировките жертвите нарастват на около 900 000,. Към настоящия момент жертвите с оглед заболявания, малформации при новородени и др. , се изчисляват на около 3.5 милиона .
    Можеш да си го прочетеш във всяка по - сериозна статистика.

    Коментиран от #48

  • 41 Тоя демон няма ли да го

    15 3 Отговор
    Оправят най-накрая?
  • 42 Zеленски и Zалужни

    6 25 Отговор
    Разкатават руснаците
  • 43 Тоя още ли е жив?

    18 2 Отговор
    Разруши цялата държава ☺
  • 44 КВО ТЪРСИ ПУТИН В УКРАЙНА

    6 20 Отговор

    До коментар #29 от "Зпознат":

    Никой не разбра.....

    Коментиран от #47

  • 45 ПУТИН В ШОК

    7 24 Отговор
    И в Басмут ша ни мачкат.....
  • 46 Верно ли

    26 2 Отговор
    Целата ни Мара втасала, та сега ще се разправяме за Русия и Украйна! Ама то това е целта де - разделение, и докато овцете се дърлят, ония да си правят каквото си искат! Няма по-гнусна черта от българската "Може на мен да не ми е добре, ама важното е на Нане да му е зле"!
    Едно ще ви кажа - срамота е, че два народа, довчера живеещи заедно се трепят за на некакъв рептил тръбата!
    Срамота е, че македонците ни наричат "фашисти", а сме проливали кръв за тази Македония.
    Срамота е, че гледаме в миналото и въпреки, че имаме държава благодарение на руснаците се скъсваме да ги плюем (за пореден път)!
    Срамота е, че толкова много искаме да сме някъде, където явно не ни искат - говоря за тези западняци, дето 5 години си гориха тука боклуците със съдействието на банкянския (което си е чист геноцид, ама...).
    Нямаме никакво достойнство и това е!

    Коментиран от #50

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Верно ли

    10 0 Отговор

    До коментар #40 от "Мегалъжец си":

    Кво се занимаваш с тази па.а, дето работи тука и с тъпотиите си подхранва коментарите.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Верно ли

    7 0 Отговор

    До коментар #46 от "Верно ли":

    Хахахаха, и като стана въпрос за боклуци - познайте къде отиват сега европейските боклуци!!! "Ukraine mulls heating homes with garbage" - ааа, яко! Бонусче!
  • 51 Мммда

    10 4 Отговор

    До коментар #21 от "Пълна подкрепа за Зеленски":

    Ти явно си пропуснал факта, че Зеленски поиска ядрен удар от НАТО по Русия.
    Тоя зеления терорист все по-големи го-вна иска да бърка.
  • 52 Многополюсен свят

    12 5 Отговор
    Запорожие е руски град след легитимните референдуми! Хората не искат да живеят под укрофашисткия терор, както предишните 8 години. Те определят съдбата си, не Зеленски!
  • 53 КВО ТЪРСИ ПУТИН В УКРАЙНА

    5 9 Отговор

    До коментар #49 от "ТОЧНО ТАКА...!":

    Никой не разбра......
  • 54 ами

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "Само отговарям":

    за Афганистан лъжеш...по данни на Ахмад шах Масуд загиналите за 10 години афганистанци са 1,5 милиона общо и 5 милиона бежанци...вероятно знаеш кой е АШМ?
  • 55 Ястреб

    3 9 Отговор
    Крайно време е да се удари по МОСКВА !
  • 56 Орски

    8 2 Отговор

    До коментар #38 от "Морски":

    Няма държава с име московия...това, че полуграмотният ти пра-прадядо е наричал Русия Московия, нищо не значи...
  • 57 Трябва да се бомбардира

    3 9 Отговор
    Москва и Санкт Петербург с всичкото оръжие
    с което разполага НАТО! Даже ако трябва и с прашки!

    Коментиран от #59

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Ястреб

    3 6 Отговор
    Крайно време е Путин да бъде нашляпан яко !
  • 61 Сводка с водка

    2 6 Отговор
    След няколко часа Херсон ще бъде превзет от
    ВСУ. Градът е обграден от всички страни.
    Никой не може да припари или излезе.
    Виждат се първите предали се руски солдати.
    Очаквайте подробности. Скоро.
  • 62 Мито

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Време е":

    Ако следваме твоята "железна" логика отдавна да сме били 16 та република на СССР.
    Разбираш ли приятелю, ако имаха възможност ордите на Путин биха дошли в България. Когато почнат да падат руски бомби на твоя покрив, една малко по друга песен ще запееш
  • 63 СЛОНА

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "А бе,":

    АКО Е САМО ДЪРВОТО ,ЩЕ ИМ Е ДОБРЕ ,ТРЕБВА И НЕЩО ДА ГИ ОВЪГЛИ,ЗАЕДНО С ПОМОЩА ОТ ЗАПАДА И САЩ!!!
    ГЕДАХ ТАЗИ СУТРИН В ЕДНО КЛИПЧЕ КАКВО СТАВА С ПОЛСКИ НАЕМНИЦИ В АВТОБУС ЗАЧЕШАН ОТ ПРОТИВОТАНКОВА РАКЕТА ДА НЕ КАЖА ЛОША ДУМА, НО НАПРАВО СИ Е КРАСОТА!!!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Само отговарям

    4 0 Отговор

    До коментар #64 от "Голям":

    Има много снимки и видеа. Проблемът им е, че са скалъпени и са чиста пропаганда.
    Явно си доста зелен и си нямаш и понятие от онези времена. А аз съм съвременник, помня началото и края на войната и целия и ход. Дори съм се срещал с живи съветски ветерани от Афганистан. В Москва.

    Коментиран от #67

  • 66 Наказание

    2 3 Отговор
    Боевете ще станат още по-тежки за вас, но каквото повикало(2014-2022г.)такова се обадило. Зеленски трябва да бъде наказан и линчуване за всички избити украинци.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: