Last news in Fakti

16 Октомври, 2022 16:36 2 246 15

За да бъде заплаха за Китай, САЩ трябва да се съсредоточи върху съществени мерки и да избягва символичните жестове

  • анализ-
  • сащ-
  • китай-
  • тайван-
  • война-
  • мерки-
  • жест-
  • съюзници-
  • отбрана-
  • доставки-
  • оръжия-
  • подкрепа

Според анализа "Избягване на война с Тайван", символичните жестове на САЩ към Тайван само увеличават риска от война

Американските служители трябва да избягват „символични политически жестове“, които изглеждат като подкрепа за Тайван и подкопават доверието на Пекин в САЩ в следването на принципа „един Китай“, което води до увеличаване шансовете за конфликт в Тайванския проток. Това заявиха американски експерти по китайските въпроси в скорошен анализ.

Такива жестове включват призиви на висши служители при бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и членове на Конгреса на САЩ за преминаване от „стратегическа неяснота“ към „стратегическа яснота“, според анализа, озаглавен „Избягване на война с Тайван“ и подписан от 14 експерти по отношенията между САЩ и Китай.

„Официалната промяна на политиката на САЩ от стратегическа неяснота към стратегическа яснота би подкопала възпирането, вместо да го засили“, се твърди в анализа, във връзка с въпроса дали САЩ трябва открито да се ангажира да защитава Тайван, ако Китай атакува острова.

Безусловно обещани от страна на САЩ да защитава Тайван, придружено от разполагане на американски сили в островната държава в мирно време, идея, за която бившият съветник по национална сигурност на САЩ Джон Болтън се застъпваше, би било още по-рисковано, се казва още в анализа.

Това би създало илюзията за възстановяването на договора за съвместна отбрана между САЩ о Тайван, което на свой ред би могло да се тълкува като възстановяване на официалните дипломатически връзки между двете страни.

ККП би могла да тълкува този сценарий като застъпничество от страна на САЩ за „постоянното отделяне“ на Тайван от Китай.

„Политика на САЩ, която изглежда предназначена да изтръгне Тайван завинаги от китайската нация“, би била „по-лоша от война“ от гледна точка на служителите на ККП и по-скоро би ги амбицирала да използват сила срещу острова и срещу американските сили, идващи, за да го защитят.

Междувременно американските политици трябва да се въздържат от правенето на „политически изгодни, но стратегически вредни изявления за Тайван“, твърди още анализът.

Сред примерите за това са призивът на бившия държавен секретар на САЩ Майк Помпео към Вашингтон – официално да признае Тайван като суверенна държава и да разглежда страната като „съюзник извън НАТО“, както гласи Закона за политиката на Тайван.

Ако тези политики бъдат приети, това би подкопало уверенията на САЩ към Пекин, че ще приеме всяко договаряне между двете страни, постигнат с мирни преговори, че не подкрепя независимостта на Тайван и че се противопоставя на всяка едностранна промяна на статуквото.

Тези уверения са послужили като важен елемент за възпиране и тяхното подкопаване вместо да намали, би увеличило значително вероятността от конфликти през Тайванския проток.

За да бъде реална заплаха за Китай, САЩ трябва да се съсредоточи върху съществени мерки, които биха направили Тайван и неговите сили, разположени в Азия, по-силни и по-устойчиви.

САЩ трябва да продължат да следват стратегия за „активно отричане“, като лишават Китай от перспективата за „бърза и евтина военна победа“ над Тайван.

Това може да стане чрез увеличаване на достъпа на САЩ до допълнителни локации, от които да оперира в Азиатско-тихоокеанския регион, укрепване на отбранителните способности на съществуващите американски съоръжения там и намаляване на уязвимостта на доставките от САЩ към фронтовите линии.

Междувременно Тайван трябва да създаде по-стабилна и мобилна брегова и противовъздушна отбрана, която да е устойчива в случай на военно нахлуване от Китай.

За разлика от Украйна, Тайван не граничи със американски съюзници и ще бъде изключително трудно за САЩ да снабдяват Тайван, ако избухне война в пролива. Следователно Тайван трябва да има достатъчно голям арсенал от оръжия и достатъчно доставки на храна, гориво и други неща от първа необходимост.

„САЩ не могат да помогнат в защитата на Тайван, ако островът сам не се защити“, се казва още в доклада.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Експерти

    31 5 Отговор
    САЩ да си траят, че руснаците са им мн навити да ги бият.
  • 2 Адам Хилтън

    26 0 Отговор
    Ако искаше да е заплаха за Китай, САЩ трябваше да вкара в затвора Роналд Рейгън, и всички нео-либерални хипита които позволиха на милиардерите държащи индустрията им, да я правят каквото си искат - като да я преместят в Китай. Също така превърна висшото образование в привилегия на богатите - а те всички стават адвокати, счетоводители и тем подобни чантаджии - никой от тях не следва за заварчици, архитекти или инженери, каквито са нужни за индустриална държава.
  • 3 чико

    30 1 Отговор
    ЕТО и до това доживяхме , САЩ трябвало да стане ЗАПЛАХА за КИТАЙ . АМА нали ТЕ са за ДЕМОКРАЦИЯ , нали МИСЛЯТ само ДОБРО за страните където са се намесили пък то след тях е само РАЗРУХА . ДОЛНОПРОБНИТЕ алчни КРАВАРИ ще доведат до КРАЯ на СВЕТА - НЕ Русия .

    Коментиран от #11

  • 4 горски

    19 0 Отговор
    Напоследък,когато се говори за мир,винаги е свързано с оръжия,заплахи ,отбранителни линии и други атрибути на войната.
    Както беше казал някой от великите умове
    -Преди да започне реална война,тя се води в умовете на хората.....
  • 5 Госあ

    22 3 Отговор
    И Тайван ше иде за курбан на демокрацията
  • 6 Специални операции

    23 2 Отговор
    Целта на САЩ е да създават военни конфликти и да, си продават негодните оръжия. Украйна купува 8 години оръжия от САЩ и руснаците за 6 месеца разбиха цялото ВСУ, и 150 000 бандери нацисти или общо 500 000 души въоръжени с американски оръжия.
  • 7 Путин

    21 1 Отговор
    Една бомба съм заделин за Лондон и една за Брюксел, всички останали са за САЩ.
    На Ким Чен Ун всичките са за САЩ.

    Коментиран от #9

  • 8 БОЛШЕВИК

    23 1 Отговор
    Лошото на САЩ е, че налагат англосаксонския си капитализъм навсякъде по света със сила и си слагат марионетки и подлоги, които почват да грабят собствените си народи, а тия после не могат да осъществяват контрол над тия мародери. Това е, най-лошото качество на американците, иначе ако си правеха капитализма само за тях си и да не се мешат навсякъде по света, нямаше никой да ги мрази толкова много!
  • 9 Иван

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Путин":

    Цар Бомба е названието на руска водородна бомба, най-мощното ядрено оръжие, което е създавано и взривявано някога по време на ядрени изпитания.

    Коментиран от #10

  • 10 БОЛШЕВИК

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Сега и Великия Ким има водородна бомба, преди 3-4 години мина успешен тест и опит.

    Коментиран от #13

  • 11 веселяк

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "чико":

    Е объркал е джурналята заглавието! Големия брат ще го поправи, нещо от сорта-За да не е заплаха Китай за супер, ултра, контра демократичия САЩ.
  • 12 Жалка работа

    1 8 Отговор
    Като ги слуша човек нашите матрьошки-такава боНба имали руснаците, онакава бомба имал Ким, Китай имал още по най голяма….. човек дори да е неутрален, би се възмутил и отвратил от досега си с такива твари?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 тези от USA

    5 0 Отговор
    МНОГО ИМ СТАВАТ НАВИТАЦИТЕ ДА СЕ СБИЯТ СССР СА ИМ ПРЕДОСТАТЪЧНИ А СЕГА И КИТАЙ ВТОРАТА ЯДРЕНА СИЛА ВС СВЕТА НОСТРАДАМУС ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ПРАВ ЖЪЛТИТЕ ЩЕ УПРАВЛЯВАТ СВЕТА ДО СЕГА САМО ИКОНОМИЧЕСКИ УСА ИМ НАТРЕСОХА КОВИТ СМЯТАХА ЧЕ ТИЯ ДВА МИЛИАРДА НЯМА ДА СЕ СПРАВЯТ АМА СЕГА С ТАЙВАН ЩЕ ДРЪПНАТ КЪСАТА КЛЕЧКА
  • 15 Кольо,

    3 0 Отговор
    Какво толкова им се церемонят докато Бай Дън и от Пентагона се усетили и са ги превзели!
    Няма такава народност тайванци те са си китайци изкуствено създадена държава остров след ВСВ с поддръжката на Америка..